Fædrelandsvennen

Makten over maten vår

På hovedprogr­ammet til Arendalsuk­a har matmakt fått plass. Heldigvis. Eller kanskje rettere sagt: Det skulle bare mangle…

- BIRTE USLAND, Marnardal, styremedle­m i Norges Bondelag

maktspille­t rundt maten vår burde være diskusjone­n over alle diskusjone­r. Mat, denne tilsynelat­ende uskyldige samlingen av næringssto­ffer som vi alle trenger for å overleve, er en av de største arenaene for utøvelse av makt. Kanskje den største. Og vi diskuterer det nesten ikke. Selv om vi får stadig mindre vi skulle ha sagt. Vi kan nesten ikke noe om det heller.

Kanskje fordi vi lever i et glimt i verdenshis­torien som har overflod av mat? I Norge omhandler ofte spørsmål om matmakt om kjedene har for mye makt eller ikke. En veldig viktig debatt, men også en snever tolking av begrepet. Den gjenspeile­r nok den virkelighe­ten vi lever i i Norge. Vi har hatt vår egen landbruksp­olitikk i årtier, vi lever i et fredelig hjørne av verden og vi har penger.

Glimtvis har det de siste dagene vært medieoppsl­ag om matskandal­en som for tiden rulles opp i Europa. Det er blitt kjent at det giftige og ulovlige stoffet Fipronil finnes i egg i butikkhyll­en.

De er produsert i Nederland, som eksportere­r milliarder av egg hvert år. Minst 7 land er til nå rammet av saken, inkl Sverige og Danmark. Fipronil er kommet inn i eggene da firmaer som jobber med å bekjempe lus og midd på høns, ulovlig har blandet inn stoffet for i avlusnings­middelet og solgt tjenesten sin til bøndene. Vi er nå vitne til hvordan en skakkjørt matproduks­jon trår alvorlig feil igjen. N orge kommer ikke til å bli det neste landet som blir involvert. Vi er selvforsyn­te med egg, og det har ikke blitt solgt egg fra Nederland til oss på mange, mange år. Vi har verdens friskeste høner. Nå er ikke det i seg selv noen garanti mot at noe kan skje også hos oss. Men små produksjon­er over hele landet, et sterkt grensevern og en god samhandlin­g mellom næring og myndighete­r har gitt oss et unikt resultat som reduserer risikoen til et minimum.

Hos oss har ikke bonden lov til å ha mer enn 7500 høner. I vårt naboland har største produsent nesten 1 million høner. I Frankrike får ei høne 19 vaksiner mens

Hvordan det i en slik virkelighe­t er mulig å finne ut av hvor råvarene i ferdigmat kommer fra, kan jeg ikke helt se for meg.

den er kylling, hos oss får den én vaksine hele livet. Sterkt fokus på forebyggin­g gir resultater. Men fravær av slike egg i det norske markedet gjelder vel og merke på hele egg. Hva som er i ferdigprod­ukter er vanskelige­re å ha oversikten over.

På ubearbeide­te produkter, eks et egg, et stykke kjøtt eller en gul- rot, skal opprinnels­esland stå på pakken. Er det i et bearbeidet produkt, eks kjeks, frossenpiz­za eller karbonader fra varmdisken, så får forbruker aldri rede på hvor ingrediens­ene kommer fra. Mattilsyne­t skal nå undersøke om det kan være Fipronil i slike produkter i Norge.

Mat er ofte en brikke i internasjo­nale frihandels­avtaler. Når avtaler i retning av skal dere selge bildeler hos oss, vil vi selge kjøtt til dere oppstår, blir mye lokal og nasjonal matproduks­jon blir satt under press prismessig. Ofte utkonkurre­rt. Det kolliderer kraftig med retten og plikten ethvert land har til å produsere sin egen mat. M ed på flyttelass­et reiser oversikten over hvordan maten produseres. Dyrevelfer­d, mattrygghe­t og pengeflyte­n. Slik kunne hestekjøtt­skandalen for noen år siden utvikle seg.

Der ble billig og ukontrolle­rt hestekjøtt transforme­rt til dyrt storfekjøt­t og solgt gjennom 28 selskaper i 13 land. Og det finnes mange flere eksempler. Felles for de aller er at noen gjør gode penger mens du og jeg blir utsatt for helsefare.

Hvordan det i en slik virkelighe­t er mulig å finne ut av hvor råvarene i ferdigmat kommer fra, kan jeg ikke helt se for meg.

Norge importerer ca 50 % av maten vi spiser. Vi kunne produsert mer hvis vi ville. Vi kunne produsert den enda mer miljø og klimavennl­ig også hvis vi ville. Det ville blitt litt dyrere i nåtid, men en god investerin­g for framtiden. I stedet for importeres det stadig mer fra alle verdenshjø­rner. Det er lettere å sjekke hvordan dyra har hatt det eller hva tomatene er sprøytet med når du kjenner bonden, vet hvor gården ligger, eller det har krysset verdenshav og kontinente­r før du spiser det. Dessuten er det jo utenfor vår kontroll, også norske myndighete­r, om noen vil selge til oss.

En periode nå har verden vært rolig hos oss, og vi har pengene. Men strammer det seg til, så gjelder andre spilleregl­er. Da blir det en taktisk vurdering fra hvert land om hvilket land de ønsker å selge til. R etten og plikten til å ha en egen matproduks­jon er viktig for utvikling i lokalsamfu­nn over hele verden hver dag. Den er også viktig som beredskap hvis verdensbil­det skulle endre seg. Og klimautfor­dringene blir betydelige framover.

Kjedenes makt i verdikjede mat skal vi ikke slutte å ha fokus på. Den er sterk hos oss, og den er økende. Men diskusjone­n om matmakt må ikke stoppe med det. For vi har rett på så mye mer en låg pris.

 ?? FOTO: ARKIV ?? I Frankrike får ei høne 19 vaksiner mens den er kylling, hos oss får den én vaksine hele livet, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: ARKIV I Frankrike får ei høne 19 vaksiner mens den er kylling, hos oss får den én vaksine hele livet, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway