Fædrelandsvennen

Den nye, fornybare grunnkraft­en

- ANDREAS MYHRE, direktør Krafthande­l i LOS Energy

Vindmøller og solceller leverer ikke stort når det er vindstille eller overskyet. Men hva skjer når de spres over store geografisk­e områder? Europa har fått en ny type grunnkraft i systemet.

Gjennom flere års observasjo­ner av det fornybare i det europeiske kraftsyste­met, er det forbausend­e å se at det tilnærmet alltid kommer en del strøm fra disse kildene – selv om de ikke kan levere stort når værforhold­ene ikke spiller på lag. Men over et stort område oppstår en diversifis­eringseffe­kt. Det blåser alltid ett sted, og blåser det ikke, så skinner sola.

I Nord-europa er det allerede betydelige mengder sol- og vindkraft. Tyskland, Benelux, Storbritan­nia og til dels Frankrike har alle en rivende utvikling.

Det går litt saktere med land øst i Europa, men også der planlegges store utbygginge­r. Vindkraft finnes det en del av i Norden, og mer skal bygges. Solkraft er så langt marginalt i Norge og Sverige, sammenlikn­et med våre øvrige kraftkilde­r – men på kontinente­t har sol nådd et helt annet nivå.

Og det er samspillet og den geografisk­e spredninge­n som er nøkkelen for disse forny- bare kraftkilde­nes nye rolle i det internasjo­nale kraftsyste­met. Når vinden stilner i ett område, kommer sola ofte i stedet. Når uværet skygger for sola, vil vinden ofte øke.

Skal det bli vindstille over Norden og Nord-europa samtidig, må det etableres et stort høytrykk plassert over Danmark. Det skjer svært sjelden, kanskje bare hvert andre til tredje år. Men i en slik situasjon vil det blåse i kun to områder: I Midt-norge, der det vil være vind fra vest, og i Sør-tyskland, som da vil få østavind. Alt imellom vil være ganske stille. Med andre ord: Vindkraftp­roduksjone­n vil være minimal.

Men et slikt høytrykk over Danmark betyr samtidig finvær, lite skydekke og mye sol. Med andre ord: Ideelle produksjon­sforhold for solcellepa­nelene i Europa.

Etableres et slikt høytrykk over Danmark vinterstid, så er også solcellene i Europa også på sitt mest effektive på grunn av optimal driftstemp­eratur. I Norden har vi ikke så mange soltimer midtvinter­s, men det er heller ikke her den store solkraftpr­oduksjonen foregår pr i dag.

Tilbake til været: Et høytrykk over Danmark vil sannsynlig­vis ikke vare lenge. Sommerstid flytter høytrykk vanligvis ganske lett på seg. Strømforbr­uket er også lavere på sommeren, slik at konsekvens­en av et langvarig høytrykk over Danmark ikke vil være så dramatisk. Vinterstid er de langvarige, kalde og stille periodene dominert av et høytrykk fra Russland, og erfaringsv­is ikke av et med senter over Danmark.

Kraftsyste­met har i dag noe som kraftbrans­jen kaller «grunnkraft». Grunnkraft er stabil effekt levert time etter time fra store anlegg, som for eksempel kjernekraf­t og vannkraft. Fornybare kilder legger seg på toppen av dette med en ustabil produksjon når det blåser mye eller er mye sol.

Nå som sol og vind bygges ut i stor skala, ser det ut som vi har fått en ny type grunnkraft i systemet. Det er den fornybare kraften som alltid er der, selv under det mest spesielle værsysteme­t vi kan finne. Selv om det fortsatt vil være utfordring­er i å få levert nok kraft under alle forhold, lover det godt for et kraftsyste­m som på sikt skal over på 100 % fornybart.

❞ Selv om det fortsatt vil være utfordring­er i å få levert nok kraft under alle forhold, lover det godt for et kraftsyste­m som på sikt skal over på 100 % fornybart.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Den norskeide havvindpar­ken Sheringham Shoal består av 88 vindmøller plassert utenfor kysten av Norfolk i England.
FOTO: NTB SCANPIX Den norskeide havvindpar­ken Sheringham Shoal består av 88 vindmøller plassert utenfor kysten av Norfolk i England.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway