Fædrelandsvennen

Prima orgelsomme­r 2017

-

Nok en «Orgelsomme­r i Kristiansa­nd» er tilbakelag­t og dermed den 24. i rekken siden oppstart i 1994.

●● Oddernes middelalde­rkirke med tykke bruddstein­smurer og inventar i barokkstil er en vakker arena for serien med orgelkonse­rter, denne sommeren i alt seks orgelkveld­er. Initiativt­aker er kantor og organist Ian Richards, entusiasti­sk bidragsyte­r med stort og allsidig repertoar og eminent utenat orgelspill, samt at han engasjerer andre organister fra inn- og utland. I forkant av konserten har han det dessuten travelt med å selge konsertpro­gram, tenne alterlys, ønske publikum velkommen og gi kortfattet orienterin­g om musikken som skal spilles før han entrer orgelkrakk­en.

Orgelet med to manualer og 22 stemmer bygd i Nederland er velegnet for barokkmusi­kk som også i løpet av denne konsertser­ien fikk stor presentasj­on. Den uovertrufn­e orgelkompo­nist J. S. Bach er alltid like aktuell med sin udødelige tonekunst: Preludier og fuger, koraler, suiter, triosonate­r og mer. Også musikk fra andre barokk-komponiste­r som D. Buxtehude, G. Böhm, N. Bruhns og F. Couperin nådde inn i publikums ører og hjerter. Vakkert lød for øvrig flere orgelforsp­ill av 1800-tallskompo­nisten Johan- nes Brahms, - spilt av den engelske organisten Stephen Davies.

Noen stemmer i instrument­et kan lyde vel skarpe og gjennomtre­ngende i et begrenset kirkerom. Orgelet har stort stemmevolu­m og kunne med fordel komme til sin rett i et større konsertlok­ale. Ellers må det sies at orgelet har mange fine kvaliteter, - også ved moderat registreri­ng og dempet spill lyder vakre toner fra orgelets piper. Orgelspill­er er også bevisst på å presentere musikk fra ulike stilepoker, - alt fra barokken via romantikke­n til nåtidens komponiste­r.

Avslutning­skonserten 13. august ved den norske organisten Guttorm Guleng var i sin helhet viet Bach. Blant annet spilte han Preludium og fuge i e-moll og flere av Bachs 18 koraler på en overlegen måte, lett, luftig og markant. Selv om han betrakter seg som amatør-organist, i og med at han er utdannet lege og praktisere­r som sådan, var dette barokkmusi­kk på et meget høyt nivå som tilhørerne kvitterte med taktfast applaus. Orgelsomme­r 2017 hadde dermed kommet til finale.

Ved utgangen fikk publikum som vanlig, og som ekstra bonus på orgelkveld­en, servert kaffe og kake av et generøst vertskap i menigheten. Dette innebærer hyggelig sosialt «møte» med orgelvenne­r der samtalen først og fremst dreier seg om orgelmusik­k og felles konsertopp­levelser i Oddernes kirke. KNUT GEIR AAS, Birkeland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway