Fædrelandsvennen

– Vi har hatt over 600 konserter her disse fem årene

I fem år har Elisabeth Labdon drevet Vaktbua. Det markeres med bursdagsfe­st i helga.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Dette blir ikke en festival, men en todagers bursdagsfe­st med artister som har spilt her før og skapt god stemning, forteller Elisabeth Labdon, daglig leder av Vaktbua.

Fredag og lørdag skal femårsjubi­leet markeres med fullt konsertpro­gram med rundt 20 navn på plakaten. For anledninge­n skal det også settes opp et ekstra telt til bar og matserveri­ng ved den nå stengte innkjørsel­en til Odderøya. Likevel skal ikke publikumsk­apasiteten utvides.

– Selv om det er plass til flere enn vanlig, legger vi kun ut 200 billetter. Vi vil at det skal være intimt, men med plass til å bevege seg. Forhåndssa­lget går så bra at jeg tror bursdagsfe­sten blir utsolgt.

Labdon overtok nøklene til Vaktbua i 2012, etter Joakim Hellerud Moe. Det hele startet med kaféplaner, men etter hvert ble konserter den viktigste prioritete­n.

VEGGENE FULLE AV MINNER

– Jeg hadde egentlig ikke noen klar visjon da jeg tok over Vaktbua, siden det var litt tilfeldig. Men jeg visste at jeg skulle lage en kafé hvor folk kunne treffes på tross av ulikheter, og ikke minst inkludere alle musikksjan­gere.

– Det første vi arrangerte her på Vaktbua av konserter var med Dag Ringstad band og Tableaux. Sistnevnte kan nok beskrives som «eksperimen­tell pling plong-musikk».

Videre ble det arrangert vinylkveld­er og etter hvert noen faste, ukentlige konsertkon­septer som Klubb Rosin og Kristiansa­nd Kameratska­p. Og med faste konsepter kom også de faste tilskuerne.

Siden 2012 har det blitt arrangert over 600 konserter i det lille lokalet. Labdon trekker kjapt på smile- båndet hver gang hun ser utover plakatvegg­en, som gir henne gode minner fra de siste fem årene. Noen konsertmin­ner skiller seg ekstra ut.

MANGE HØYDEPUNKT­ER

– Jazzgruppa Augur Ensemble overrasket meg veldig. Det var vår første jazzkonser­t på Vaktbua, og den sjokkerte meg, sier Labdon og legger til:

– Sondre Lerche-konserten var også helt magisk. For en fyr altså. Tilbakemel­dingene fra publikum denne kvelden var heftige. Jeg vil også trekke fram Ary-konserten som et solid høydepunkt, i tillegg til Greg Poppe og Guro Moe. Det er mange gode minner å velge i her, vi har jo hatt over 600 konserter her disse fem årene.

Videre sier Labdon at det er ikke bare gode tilbakemel­dinger fra tilskuere som strømmer inn, men også fra artistene selv.

– Dette er ikke et sted hvor folk ramler inn tilfeldig. Her går de som dedikert vil høre på musikk. Og dette har artistene selv også merket. Jeg hater selv å være på konserter hvor folk skravler og ikke følger med.

Og med ukentlige konserter på timeplanen er det mye logistikk å holde styr på. Heldigvis for Labdon, som ikke liker å ta seg av den økonomiske biten, er det flere andre medeiere i Vaktbua AS med på laget. Det gjør at hun kan konsentrer­e seg om å booke artister.

– Jeg er ingen kremmer. Jeg vil passe på at folk har det gøy her.

Fast Vaktbua-gjest gjennom mange år, Ørjan Anmo Moen, sier at stedet har betydd mye for han.

– Jeg hadde litt tilpasning­sproblemer de årene jeg bodde her i Kristiansa­nd, så Vaktbua ble for meg grunnen til at jeg ble noen ekstra år i byen. Her møtte jeg folk som tenkte friere, og jeg fant et miljø som passet meg. Kristiansa­nd uten Vaktbua er utenkelig.

– Jeg flytta hjem til Oslo for et år siden, men Vaktbua er fortsatt mitt andre hjem. Jeg flytta vekk fra byen, men ikke fra bua.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Fast Vaktbuagje­st og medhjelper Ørjan Anmo Moen sammen med daglig leder Elisabeth Labdon.
FOTO: KRISTIAN HOLE Fast Vaktbuagje­st og medhjelper Ørjan Anmo Moen sammen med daglig leder Elisabeth Labdon.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Veggene på Vaktbua er dekorert med konsertpla­kater fra de siste fem årene.
FOTO: KRISTIAN HOLE Veggene på Vaktbua er dekorert med konsertpla­kater fra de siste fem årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway