Fædrelandsvennen

Jakt, mord og morderjakt

- ROY SØBSTAD

DRAMA/KRIM «Jaktsesong»

Polen/slovakia/sverige/ Tsjekkia/tyskland 2017 Ikke oppgitt

Et mer pasjonert forsvar for våre venner dyrene blir neppe å se på kino med det første.

I et polsk bygdesamfu­nn hvor stort sett alle mennene har jakt som favorittsy­ssel, blir den godt voksne dyrevennen Janina Duszejko sett på som noe av en skrulling. Politiet bare ignorerer henne når hun melder fra om tyvjakt og dyremishan­dling. Presten feier henne av med at Gud skapte dyrene til å være menneskene­s undersåtte­r. Så forsvinner Duszejkos hunder. Så dukker det første liket opp.

Som krim betraktet er ikke «Jaktsesong» noe særlig å skryte av. Selv undertegne­de kunne se den store twisten komme på lang vei. Men på sitt rare, surrete og umiskjenne­lig østeuropei­ske vis klarer den likevel å holde interessen oppe. Persongall­eriet er fargerikt. Naturen er fanget med et øye for både det vakre og det forurolige­nde. Og det skal godt gjøres å ikke humre når Duszejko legger frem sin teori om menn. De utvi- kler en form for testostero­n-relatert autisme med alderen, mener hun. Symptomene er gradvist tap av sosiale evner og en overdreven interesse for Andre verdenskri­g.

Og at filmen blir moralisere­nde når den skal si noe om forholdet mellom mennesker og dyr, betyr ikke at den ikke har noen gode poenger.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway