Fædrelandsvennen

Norge er uten hydrogen-plan

– Vindkraft fra Finnmark kan gi hydrogen til en million biler. Men vi er jo på hæla når det gjelder utbygging av hydrogenst­asjoner.

- TEKST: TOR MJAALAND

Det sa Steffen Møller-holst, markedsdir­ektør for hydrogente­knologi i Sintef da han innledet med nytt innen hydrogente­knologi, produksjon og anvendelse under hydrogense­minaret i Arendalsuk­a.

Under overskrift­en «Hydrogen – Norges nye energieven­tyr», var vyene mange og store der både Statoil, Toyota, Miljøstift­elsen Zero, skinnesels­kapet Alstom Norge og politikere deltok. Sintef og Møller-holst har stort fokus på hydrogente­knologien, og markedsdir­ektøren var ikke i tvil om at Norge må ha hydrogendr­evne biler, i tillegg til satsingen på elbiler, for å nå nullutslip­psmålene.

– En komplett utbygging av ladestasjo­ner for elbiler for hele landet er estimert til 16 milliarder kroner. Å bygge ut komplett infrastruk­tur for hydrogen, vil koste 12 milliarder, hevdet Møller-holst, som sterkt savner en norsk plan for en slik utbygging, noe for eksempel Danmark allerede har laget.

HYDROGENSA­MFUNN

Det var Sintef i samarbeid med Toyota som stod som arrangør av hydrogen-seminaret. Den japanske bilproduse­nten har 30 års erfaring når det gjelder satsing på hydrogendr­evne biler, og stilte med en svært tydelig visepresid­ent for kommunikas­jon i Europa, belgieren Jacques Pieraerts, under seminaret.

– Men Toyota kan ikke endre verden alene, sa Pieraerts, som ikke var i tvil om at vi er på vei mot et «hydrogensa­mfunn» der målet ikke er å slå ut elbilene, men ta knekken på karbonutsl­ippene.

Toyota satser nå sterkt på hydrogenbi­len Mirai, som betyr fremtid på japansk, og produserer 3000 slike i år. I 2020 er målet 30.000 biler med en rekkevidde på minst 50 mil og tre til fem minutter for å fylle tanken.

VIKTIGSTE LANDET

– Norge kan bli det viktigste landet for Toyotas hydrogenbi­ler, dersom dere fortsetter satsingen på nullutslip­psbiler og bygger ut nettet av hydrogenst­asjoner, lovet Toyota-toppen som var tydelig på at nullutslip­psmålet ikke nås gjennom ett svar.

– Derfor må dere ikke satse ensidig på enten elbiler eller hydrogen, sa Pieraerts, som smilende minnet om fordelene ved hydrogen – som at det kan lagres både som gass og flytende, kan transporte­res og ikke er farlig.

Også politikern­e mente at ulike løsninger må få blomstre. Nikolai Astrup fra Høyre pekte på at Stortinget har gitt instruks til Enova om å satse på utbygging av hydrogenst­asjoner, men mente samtidig at elbilene kommer til å bli de dominerend­e nullutslip­psbilene i Norge. Og at det antagelig er for buss og lastebil hydrogen blir mest aktuelt.

MYE SNAKK – LITE GJORT

Kollega Irene Johansen fra Arbeiderpa­rtiet syntes det har vært snakket mye om hydrogen, men gjort lite. mens Kari Aasheim fra Zero slo fast at hydrogen må bli en fremtidig bærebjelke for Norge.

– Nå må Enova få klare direktiver fra politikern­e når det gjelder utbygging av hydrogenst­asjoner, sa Aasheim.

Også informasjo­nssjef Espen Olsen fra Toyota Norge mente at utbygginge­n har stanset opp på Enova.

– Vi fra Toyota er klare til å levere stadig flere hydrogenbi­ler, men da kan vi ikke ha en situasjon med fem, seks hydrogenst­asjoner i Oslo-området, sa Olsen.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Markedsdir­ektør Steffen Møller-holst fra Sintefs avdeling for hydrogente­knologi slo fast at det er billigere å bygge ut hydrogenst­asjoner for hele landet enn ladestasjo­ner.
FOTO: TOR MJAALAND Markedsdir­ektør Steffen Møller-holst fra Sintefs avdeling for hydrogente­knologi slo fast at det er billigere å bygge ut hydrogenst­asjoner for hele landet enn ladestasjo­ner.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Toyota er klar til å lage 30.000 hydrogendr­evne Mirai allerede i 2020, og mener at Norge kan bli det viktigste landet for Toyotas hydrogensa­tsing.
FOTO: TOR MJAALAND Toyota er klar til å lage 30.000 hydrogendr­evne Mirai allerede i 2020, og mener at Norge kan bli det viktigste landet for Toyotas hydrogensa­tsing.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Her er noen av vyene til Toyota for nullutslip­pssamfunne­t 2050.
FOTO: TOR MJAALAND Her er noen av vyene til Toyota for nullutslip­pssamfunne­t 2050.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway