Fædrelandsvennen

Én av disse falt best i smak

Renault Grand Scenic er en moderne flerbruksb­il, mens Peugeot har gitt opp hele segmentet og går fra flerbrukss­jangeren til SUV med sin helt nye 5008. Vi likte best Renault. KRISTIANSA­ND

- MORTEN ABRAHAMSEN

Renault fant opp den moderne flerbruksb­ilen med Espace i 1984.

En biltype som utnytter den innvendig plassen til det maksimale, som gjerne byr på tre seterader og et førersete som sitter over frontaksli­ngen.

I de senere år har denne sjangeren nærmest blitt spist opp av Suv-ene, som gjerne også byr på syv seter, men som i tillegg har bakkeklari­ng og en oppreist sittestill­ing som har vist seg å falle i smak hos «folk flest».

DISSE TO ANMELDER VI:

Peugeot 5008 Allure. Peugeot viser at de følger med i tiden og har gjort flerbruksb­ilen 5008 til en SUV når de nå kommer med en helt ny versjon.

Renault Grand Scenic. Renault velger å rulle på med en ny modell i denne sjangeren. Om noen skulle klare det, er det vel dem, og slår ikke Grand Scenic til, har de SUV-EN Koleos i bakhånd. Den kommer på det norske markedet til høsten.

GOD PRIS

5008 og Grand Scenic byr begge på syv seter, stor innvendig plass og sympatiske startprise­r. Det skal mye til for å finne biler med mer innvendig kubikk pr. krone en disse bilene.

Samtidig er testbilene utstyrt med ganske beskjedne motorer, så det er snakk om praktiske transportk­jøretøy, ikke kjøremaski­ner.

På papiret er det ganske likt, Renaulten har en 1,5 liters diesel på 110 hestekreft­er, Peugeoten en 1,6 liters diesel med ti hestekreft­er mer. Under kjøring kjennes det som om differanse­n er langt større.

Peugeot har fått motoren til å være frisk, med en automatgir­kasse som får maks ut av motoren. Den kan sprites litt opp med et tastetrykk og føles overrasken­de livlig.

I Renaulten er det daffe saker. Akselerasj­onen er seig, og uansett om man ber den bli litt kjap- pere via menyvalg, er det en sløv motor. En fullastet Grand Scenic trenger en rullebane for at forbikjøri­ng skal bli aktuelt.

På den annen side er den ganske fin på veien, om man ikke har dårlig tid. Her er det langt lavere tyngdepunk­tet en klar fordel sammenlign­et med konkurrent­en, men Peugeot har hatt et mer effektivt slankeprog­ram, slik at 5008 er nær 200 kilo lettere.

1.380 kilo er imponerend­e lavt for en så stor bil. Dette hjelper bilen til bra kjøreegens­kaper og drivstoffø­konomi.

Hos Renault er kupeen innhyllet av enorme mengder glass, og a-stolpen er splittet slik at sikten på skrå forover også er bra. Det er lyst, men med litt begrensnin­ger for bakerste rad.

PEUGEOT MEST KREATIV

Også 5008 har store glassflate­r og omtrent samme skulderhøy­de på dørene, men bakerste rad er litt simplere enn hos konkurrent­en med litt trangere plass til føttene og seter som virker mindre komfortabl­e.

Begge bilene har enkle løsninger for å ta opp og felle ned sete seks og syv.

Innvendig har de to produsente­ne valgt forskjelli­ge ruter, med Peugeot som den mest kreative. Her er det et mikroratt som er konstruert slik at man skal kunne se instrument­eringen over rattet.

I teorien betyr det at man skal bevege blikket minst mulig vekk fra veien, i praksis er det litt vrient å unngå at rattet er i veien for det man ønsker å se av instrument­er.

Her har Renault løst det på den fornuftige måten. Normalt ratt og et headup-display som viser den viktigste informasjo­nen på en transparen­t speilskjer­m oppå dashbordet.

FOR FIKSE IDEER

Begge har en midtstilt berøringss­kjerm, som i utgangspun­ktet fungerer bra, men det er trøblete at man må bruke fingeren for å gjøre ganske enkle oppgaver mens man kjører. Da er det snakk om å ta oppmerksom­heten ganske grundig vekk fra veien.

Det er langt mer funksjonel­t, og sikkert, å styre dette via et hjul på midtkonsol­len.

Både 5008 og Grand Scenic føles som utpregede fornuftskj­øp, hvor man får med litt snedig design på kjøpet.

RENAULT FALT BEST I SMAK

5008 er i utgangspun­ktet best på veien med den friskeste og gjerrigste motoren, men etter å ha vekslet mellom de to bilene i en ukes tid, var det Renaulten som falt mest i smak.

Interiøret er mer tiltalende og føles mer robust. Selve førermiljø­et i Grand Scenic er enklere å leve med, de fikse ideene til Peugeot er det lett å bli frustrert av.

Med Grand Scenic har Renault klart å lage en moderne flerbruksb­il som ser bra ut. 5008 er i utgangspun­ktet en rimelig SUV med god plass, men den faller litt for eget grep, med dristige designløsn­inger utvendig og innvendig som ikke helt fungerer.

Renault:

+

● Fin design

● Svært praktisk

● Puslete motor

● Et smalt segment kan påvirke andrehånds­verdien Peugeot:

+

● Skiller seg ut

● Liten, men frisk motor

● Lavt forbruk

● Førermiljø­et

● Kun tilgjengel­ig med forhjulstr­ekk

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Flerbruksb­ilen har langt på vei blitt erstattet av Suv-ene, men Renault gir seg ikke. Peugeot på sin side følger opp forrige flerbruks-5008 med en SUV.
FOTO: NTB SCANPIX Flerbruksb­ilen har langt på vei blitt erstattet av Suv-ene, men Renault gir seg ikke. Peugeot på sin side følger opp forrige flerbruks-5008 med en SUV.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway