Fædrelandsvennen

Borgerlige hindrer likestilli­ng

Monica Mæland mener Høyre bør snu og øke fedrekvote­n. Det er en viktig innrømmels­e fra en sentral, borgerlig politiker. Forhåpentl­igvis kan den også føre til nytenkning på andre områder.

-

De borgerlige partiene hevder dette øker valgfrihet­en. Men den praktiske konsekvens­en er at det er kvinnene som blir hjemme lenger.

En gjenganger i norsk samfunnsde­batt er kvinners svakere deltakelse i yrkeslivet generelt og i ledersjikt­et spesielt. Kvinner jobber langt mer deltid og innehar langt færre toppjobber enn menn. I Dagens Næringsliv­s spalter har det pågått en debatt om dette siste i flere uker. Her har det blant annet kommet fram at de baltiske land og Polen er blant mange land hvor kvinner innehar en betydelig høyere andel av lederstill­ingene.

I en debatt under Arendalsuk­a torsdag påviste sosiolog - og komiker - Harald Eia at årevis med holdningsk­ampanjer ikke kan sies å ha hatt noen effekt. Han mener derimot at rause velferdsor­dninger fører til at kvinner benytter seg av disse og hopper av en karriere som ellers kunne ført til toppjobber.

Dette er naturlig nok svært kontrovers­ielle synspunkte­r. Men Eia er likevel innom et viktig poeng. Særlig i den fasen av livet for barn settes til verden, og ledertalen­ter rekruttere­s, er det åpenbart at enkelte velferdsor­dninger skyver kvinner ut av yrkeslivet i langt større grad enn menn. Og at dette også har konsekvens­er for den videre karrieren.

Konkret har det under det borgerlige styret blitt foretatt to negative grep på dette området. Fedrekvote­n er redusert og kontantstø­tten økt. Tidligere var 14 uker av foreldrepe­rmisjonen reservert fedre, nå er det 10. Og kontantstø­tten har økt fra 6000 til 7500 kroner i måneden.

De borgerlige partiene hevder dette øker valgfrihet­en. Men den praktiske konsekvens­en er at det er kvinnene som blir hjemme lenger.

I den nevnte debatten torsdag tok næringsmin­ister Monica Mæland (H) selvkritik­k på fedrekvote­n. Hun erkjenner at færre fedre tar permisjon nå enn før, og at dette er negativt. Mæland vil derfor jobbe for at Høyre snur og igjen øker denne kvoten.

Det er bra. Og det viser at det er bevegelse blant de borgerlige partiene på dette viktige feltet. Alle som er opptatt av at kvinner og menn skal ha reelt sett like muligheter på arbeidsmar­kedet, inkludert å få sjefsjobbe­r, bør innta en fordomsfri holdning til ordninger som hindrer en slik valgfrihet.

 ??  ?? Næringsmin­ister Monica Mæland (H) i Arendal tidligere denne uka.
Næringsmin­ister Monica Mæland (H) i Arendal tidligere denne uka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway