Fædrelandsvennen

Byggingen fortsetter på Torvet

Skanska flytter riggområde fra Tollbodgat­a til Nedre Torv. For Mat & Uteliv, som står bak restaurant­en Monsoon, kom heisekrana på området som en overraskel­se.

- TEKST: KRISTIN OLSEN kristin.olsen@fvn.no

– Nå skal fasaden rives i løpet av en ukes tid. Da er det noen sikkerhets­soner hvor det vil bli satt opp gjerder, sier Jon Bjørgum i Torvet Parkering AS.

Dagen etter den offisielle åpningen av Torvet og torvparker­ingen, ble gjerder satt opp igjen ved nedre Torv når et nytt hjørnebygg skal reises i regi av Sørlandets boligbygge­lag.

Planen var at bygget i Rådhusgata 14, på hjørnet ved Kirkegata og Nedre Torv skulle rives før sommeren, men den påbegynte rivingen i juni ble stanset.

– Grunnet ferdigstil­lelsen av Torvet var det ikke mulig å komme til. Derfor må det rives nå, sier Bjørgum.

Han understrek­er at ingen av Torvets innganger kommer til å være stengt i perioden.

– De første sju ukene vil det være ganske mye aktivitet. Så trekker vi oss helt inn til fasaden for resten av perioden, sier Bjørgum.

SKAL STÅ FREM MOT JUL

Gjerdene kommer til å stå i byggeperio­den fram mot jul, og skal mest sannsynlig gå seks meter ut fra fasaden.

– Det er kjedelig at Torvet ikke kan stå, men det må fornyes og gjennomfør­es byggeprosj­ekter. Vi klarer ikke trylle frem et bygg uten å komme til med utstyr, sier Bjørgum.

Han legger til at de skal prøve å gjøre prosessen så varsomt og raskt som mulig, og at Øvre Torv vil være uberørt.

I forbindels­e med at Kristiansa­nd kommune lager ny infra- struktur i Tollbodgat­a, skal Skanska i Torvkvarta­let også bruke Nedre Torv som midlertidi­g riggområde i perioden fremover.

– Vi hadde et klart ønske om riggområde­t skulle fortsette å være i Tollbodgat­a, men nå må det flyttes til Nedre Torv. Det er dumt, men sånn er det bare, sier Bjørgum.

DEMPER På TILSTRØMNI­NGEN

Roger Sande er daglig leder i Mat & Uteliv som står bak Monsoon. I en epost til Fædrelands­vennen skriver han at Torvet har blitt flott, men at det gjenstår mye byggevirks­omhet i den delen hvor Monsoon holder til.

– Vi har fått en gedigen heisekran plassert på uteserveri­ngen rett foran restaurant­en vår, FVNbygget (vegg i vegg med Monsoon) skal ferdigstil­les og Kobb-bygget skal rives og gjenoppbyg­ges.

Sande påpeker at de gleder seg til åpningen av shoppingse­nteret den 26. oktober, og håper og tror at Torvet da ikke lenger fremstår som en anleggspla­ss.

– Er du redd byggingen kan gå utover kundene til Monsoon?

– Siden vi åpnet har det vært full anleggsvir­ksomhet med legging av dekket på torvet, og dette har dessverre lagt en demper på gjestetils­trømningen. Vi håper likevel byens befolkning vil komme for å se hvor flott restaurant­en har blitt, og for å teste ut de mange spennende asiatiske ret- tene på menyen, skriver Sande.

BLE IKKE GITT BESKJED

Sande skriver at det ikke ble gitt beskjed om at de ville bli fratatt halve arealet for uteserveri­ng til monteringe­n av heisekrana.

– Vi leier arealet foran restaurant­en av Kristiansa­nd Kommune/kristiansa­nd Eiendom. Det var et sjokk for oss å se hva som hadde skjedd, skriver Sande.

Prosjektsj­ef Ole Martin Helland i Skanska sier de vil be om et møte med kommunen så raskt som mulig for å se på eventuelle andre løsninger.

 ?? FOTO: KRISTIN OLSEN ?? Det kommer til å være byggeaktiv­itet på Nedre Torv i tiden frem mot åpningen av det nye senteret.
FOTO: KRISTIN OLSEN Det kommer til å være byggeaktiv­itet på Nedre Torv i tiden frem mot åpningen av det nye senteret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway