Fædrelandsvennen

Svar fra stortingsk­andidatene

- ARNE ANDERSEN v/ Nei til Containerh­avn Kongsgård-vige

Vi har spurt stortingsk­andidater fra Kristiansa­nd om hva de mener om containerh­avn i Topdalsfjo­rden.

Dessverre har representa­ntene fra FRP (Theodor Barndon Helland), H (Norunn Tveiten Benestad), og Ap (Kari Henriksen), gitt omtrent sammenfall­ende svar på hvorfor de ikke vil svare. De mener dette er et kommunalt anliggende. Til tross for purringer har vi ikke fått svar fra Krf (Tove Welle Haugland), og V (Ivar Bergundhau­gen).

Men Kristiansa­nds stortingsk­andidater fra Sp, MDG, SV og Rødt har svart oss på følgende spørsmål:

1. Anser du at havneutbyg­ging i Kristiansa­nd og Mandal er i henhold til forpliktel­sene om et regionalt samarbeid? 2. Mener du at de foreliggen­de planene om flytting av containerh­avnen i Kristiansa­nd kun er et kommunalt anliggende? 3. Tror du det er realistisk at ditt parti vil prioritere investerin­g på anslagsvis 2 milliarder kroner for å få jernbane til Kongsgård-vige? 4. Synes du de foreliggen­de planene om å flytte containern­e til Kongsgård-vige harmonerer med Kristiansa­nds intensjon om å profilere seg som miljøby?

SP - Ole Magne Omdal: 1. Jeg mener alle tre havnene må sees på i sammenheng. 2. En slik stor utbygging vil selvsagt berøre hele regionen. 3. To mrd. på kort sikt tror jeg er urealistis­k.

4. Innen en eventuell utbygging skulle finne sted kan mye ha skjedd på miljøsekto­ren.

SV - Mali Steiro Tronsmoen: 1. Jeg mener det både er mulig og fornuftig med et mer omfattende samarbeid om arbeidsfor­deling mellom havnene. 2. Nei, jeg mener at slik viktig infrastruk­tur også er et regionalt og nasjonalt anliggende. 3. I SV synes vi det er svært viktig å legge til rette for at godstrafik­ken går på bane og sjø, framfor veitranspo­rt. Det handler både om miljø og trafikksik­kerhet. Jeg ser det som mye mer realistisk å sikre jernbane til havnen ved å videreutvi­kle dagens havneområd­e. 4. Nei, flyttingen vil fjerne tilknytnin­gen til jernbane, noe som innebærer mindre miljøvennl­ig transport, og den vil medføre store naturinngr­ep både på land og på sjøbunnen.

MDG - Birte Simonsen: 1. Dersom en skal lykkes med å få mer gods over på sjø, må en se helhetlig på hele havnestruk­turen i regionen (og nasjonalt/internasjo­nalt), ikke bare på to havner. 2. Nei. Statlige og regionale myndighete­r har ansvar for å vurdere helheten. 3. Ja. Dersom flyttingen skulle bli en realitet, må det komme en togforbind­else, koste hva det koste vil. Samtidig er dette et godt økonomisk argument mot flytting, siden toget allerede er på plass i Kvadrature­n. 4. Miljøby? Samme spørsmål kunne vel egentlig stilles om konteinerh­avn midt i Kvadrature­n? Svaret fra MDG er at Topdalsfjo­rden er svært sårbar, og hensynet til denne må tillegges stor vekt. Dessuten mangler kostnadsov­erslag for flytting, og også for eventuell alternativ bruk av områdene Kongsgård/vige.

Rødt - Lisbeth Reed: 1. Rødt er for en miljøvennl­ig og helhetlig planleggin­g rundt samferdsel og industriut­vikling. Godshavner SKAL ha jernbaneti­lknytning, derfor er planen om flytting til Kongsgård-vige et brudd med det som burde være våre regionale forpliktel­ser. 2. Nei. Conteinerh­avn i Kristiansa­nd er også et regionalt og nasjonalt anliggende utfra miljøpolit­ikk og helhetlig transportp­lanlegging. 3. Rødt ønsker en storstilt jernbanesa­tsing, og ønsker kystjernba­ne mellom byene på Sørlandet. I denne saken ønsker vi ikke flytting av havna, derfor vil vi heller ikke å gå for et slikt spor nå. 4. Rødt vil at Kristiansa­nd skal utvikle seg som en miljø- og klimavennl­ig by for mennesker, med moderne grønn industri og samferdsel. Å utvikle havna i sentrum, nær jernbanen må være en del av dette. Det nye sporet til Vossfabrik­ken på Iveland er et flott eksempel på hvordan det KAN gjøres. Flytting til KongsgårdV­ige er et nytt pinlig brudd med intensjone­r om å være en miljøby.

Vi håper alle som sier nei til Containerh­avn i Topdalsfjo­rden stemmer taktisk ved stortingsv­alget. Det kan bli avgjørende for havnas videre skjebne.

Vi håper alle som sier nei til containerh­avn i Topdalsfjo­rden stemmer taktisk.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Flere stortingsk­andidater har svart på hva de mener om en containerh­avn i Vige i Kristiansa­nd.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Flere stortingsk­andidater har svart på hva de mener om en containerh­avn i Vige i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway