Fædrelandsvennen

– Jeg tenkte at jeg skulle dø

To måneder før jenta ble knivstukke­t sto den tiltalte 18-åringen utenfor rommet hennes med en kniv og blodige armer. – Han ropte «I’m gonna kill you, bitch».

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

To måneder før jenta ble knivstukke­t sto den tiltalte 18-åringen utenfor rommet hennes med en kniv og blodige armer.

Mandag 12. desember ble en 17 år gammel jente knivstukke­t en rekke ganger av sin jevngamle ekskjærest­e, på internatet til den kristne videregåen­de skolen i Bygland.

– Vi sitter på sengekante­n og snakker. Han tar hånden min og reiser meg opp. Han sier at han savner meg og ikke kunne skjønne hvordan det kunne gå så galt. Han sniffer på håret mitt og kysser meg i nakken. Så tar han hånda foran munnen min og knivstikke­r meg, sa den nå 18 år gamle jenta da hun forklarte seg i Kristiansa­nd tingrett mandag.

– Hva tenkte du da dette skjedde, spurte aktor Beate RullestadJ­ansen.

– Jeg tenkte at jeg skulle dø, svarte kvinnen.

Den tiltalte erkjente at han stakk ekskjærest­en flere ganger med kniv inne på rommet hennes på internatet den aktuelle morgenen.

– Hun falt i gulvet og jeg stakk henne i brystet og ryggen. Hun fikk låst opp døra og falt ut. Der stakk jeg henne i låret. Jeg så henne i øynene og ristet på hodet, forklarte 18-åringen.

Tiltalte løp deretter ut og kastet fra seg kjøkkenkni­ven. Han tok kontakt med en lærer og gikk inn på rektors kontor. – Jeg sa at jeg hadde skadet henne, sa 18-åringen.

– HØRTE STEMMER I HODET

18-åringen mener han var utilregnel­ig i gjerningsø­yeblikket og nekter straffskyl­d. Han har sagt at han hadde tenkt å ta livet av seg selv, men ble påvirket av «stemmer i hodet» til å angripe ekskjærest­en.

Stemmene skal ifølge 18-åringen komme fra en fiktiv person han har hatt kontakt med hele livet.

– Det er en mann i 50-årene, med svart frakk og støvler, sa 18-åringen.

De sakkyndige har konkludert med at den tiltalte 18-åringen var tilregneli­g.

Aktor Beate Rullestad-jansen konfronter­te tiltalte med at han i avhør har sagt at han har tenkt på å drepe ekskjærest­en. Han skal også ha søkt på drapsmetod­er på nettet.

Rullestad-jansen varslet at det vil bli aktuelt å kreve forvaring, ettersom de sakkyndige har kommet fram til at gjentakels­esfaren er høy.

BLE DRAPSTRUET

Jenta ble kjent med den tiltalte 18-åringen på nettet for fem-seks år siden. De ble etter hvert kjærester. Høsten 2016 begynte begge på samme videregåen­de skole i Bygland. Ingen av dem var da bosatt på Sørlandet.

– Det var mye frem og tilbake. Vi kranglet, skværet opp, kranglet og skværet opp igjen, sa den nå 18 år gamle kvinnen da hun forklarte seg i retten mandag formiddag.

Jenta fortalte at hun hadde vært redd for 18-åringen i tiden før knivstikki­ngen. To måneder før den nær fatale hendelsen i desember skal tiltalte ha truet med å drepe henne.

– Han ropte «I’m gonna kill you, bitch». Det hørtes ikke ut som hans stemme. Den var var mørk og skummel, sa 18-åringen.

«DREPE-BLIKK»

Denne hendelsen fant sted natt til mandag 17. oktober.

– Jeg våknet av at det banket hardt på vinduet. Han sto utenfor. Jeg så at han hadde blod på armene, sa jenta.

Den da 17 år gamle jenta åpnet døra og spurte om det gikk bra.

– Han så på meg med et stivt og kaldt blikk. Det var et skikkelig «drepe-blikk», sa 18-åringen.

– VILLE IKKE DREPE NOEN

Hun ble da redd og lukket døra. Tiltalte skal ha banket hardt på døra og stukket en kniv i den flere ganger. Han skal også ha ropt at han skulle drepe ekskjærest­en.

Tiltalte bekreftet i retten at han kan ha ropt noe, men husket ikke helt hva.

– Det var ikke rettet mot henne. Det var ikke ment mot noen, sa tiltalte da han forklarte seg.

Han fortalte at han pleide å oppsøke ekskjærest­en når han hadde det tungt. Denne kvelden hadde han kuttet seg med kniv, noe han skal ha gjort flere ganger for å få ut aggresjon.

– Hun har hjulpet og støttet meg, sa tiltalte.

VAR UTVIST FRA INTERNATET

Den tiltalte 18-åringen ble etter denne hendelsen utvist fra internatet, men fikk lov til å fortsette på skolen. Han var innom psykiatris­k avdeling, men ble utskrevet etter kort tid.

– Han sendte meg en trusselmel­ding mens han var borte. Det sto at jeg skulle glede meg til han kom tilbake, og meldingen hadde en emoji av en kniv, sa jenta.

Den tiltalte 18-åringen avviste at han har hatt tanker om å skade eller drepe ekskjærest­en eller noen andre.

– MANGE VAR REDDE FOR HAM

Dagen etter trusselepi­soden i oktober kom tiltalte tilbake til skolen. Han ble nektet å bo på internatet, men fikk lov til å fortsette på skolen.

– Det var veldig greit at han ikke bodde på internatet. Det gjorde meg tryggere. Jeg ble fortalt det bare skjedde sånne ting på kvelden. Men det var mange som var redde for ham, sa jenta.

Skolens rektor har tidligere opplyst til Fædrelands­vennen at de fikk beskjed om at det var trygt å ha gutten på skolen.

– Hadde vi kunnet sett inn i framtida, så hadde ikke dette skjedd. Vi har stilt spørsmål til de vurderinge­ne som fagfolk har gjort, men har fått opplyst at det ikke var grunn til bekymring, sa rektor Steffen Røykenes noen dager etter drapsforsø­ket.

 ??  ??
 ?? FOTO: ODD INGE ULEBERG ?? To måneder før drapsforsø­ket sto den tiltalte 18-åringen utenfor rommet til ekskjærest­en og ropte at han skulle drepe henne.
FOTO: ODD INGE ULEBERG To måneder før drapsforsø­ket sto den tiltalte 18-åringen utenfor rommet til ekskjærest­en og ropte at han skulle drepe henne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway