Fædrelandsvennen

Vi trodde ikke hun var farlig for tilfeldige andre.

Sykehusdir­ektør Jan Roger Olsen har tidligere uttalt at man mente den nå drapssikte­de 15-åringen ikke kunne skade andre. Men klinikksje­f Oddvar Sæter sier nå at de vurderte at hun ikke var farlig for tilfeldige andre.

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

I mai i år var 15-åringen som nå er siktet for drapet på Marie Skuland (17) plassert på et barneverns­tiltak i Buskerud. Der skal hun ha knust vindusrute­r i en rekke privatboli­ger, blant annet ved å kaste store stein.

Fædrelands­vennen kjenner også til flere episoder hvor jenta skal ha ødelagt inventar, vært utagerende og truet personale både på sykehus og på barneverns­tiltak hvor hun har vært plassert. Sørlandet sykehus har også vært klar over flere av disse episodene.

– Vi har fått informasjo­n fra andre helseforet­ak. Vi har fått beskjed om trusler og utagering, bekrefter klinikksje­f ved avdeling for psykisk helse, Oddvar Sæther.

– Det har også vært en dialog mellom vårt personale og andre helseforet­ak. Jenta har vært veldig godt kjent for oss.

IKKE VURDERT SOM FARLIG

Sykehusdir­ektør Jan Roger Olsen har tidligere uttalt at jenta ikke var vurdert som farlig for andre.

– Det man ikke har sett, er at hun kunne begå vold mot andre, det har vi ikke sett, uttalte sykehusdir­ektør JanRoger Olsen to dager etter drapet.

– Olsen har i ettertid kommet med en presiserin­g overfor oss, sier Sæther.

– Han mente ikke å si at hun ikke kunne være til fare for andre, men han mente å si at hun ikke har vært til fare for tilfeldige andre.

Sæther mener det ble gjort gode faglige vurderinge­r av jenta der og da, og at denne vurderinge­n var riktig.

– Det var det vi kunne lese ut fra opplysning­ene vi fikk, sier Sæther.

– Om kunnskapen vår ikke var god nok, er noe vi ser på i ettertid.

TRUET MED GLASS-SPLINT

I tillegg til å knuse vindusrute­r i privatboli­ger i Buskerud i mai, skal 15-åringen samme natt ha truet huseier Bjørn Eknes med en stor glasssplin­t. En trussel politiet bekrefter at de kjenner til, og som Eknes opplevde som helt reell.

– Hun kom mot meg med det jeg trodde var en svær kniv. Først etterpå så jeg at det var glass, en stor splint etter ruteknusin­gen. Jeg trodde hun skulle fly på meg, men så kom heldigvis sønnen min også ut, og hun trakk seg litt tilbake, fortalte Bjørn Eknes til Fædrelands­vennen.

Oddvar Sæther sier Sørlandet sykehus ikke har vært kjent men denne episoden.

– Vi har mottatt rapporter fra helseforet­akene. Næromsorg sør som var ansvarlig for tiltaket jenta bodde på, har ikke rapportert til oss, men til barneverns­tjenesten.

Lovverket og taushetspl­ikten kan sette begrensnin­ger for rapporteri­ng fra barneverns­tjenesten til psykisk helsevern.

– Vi forholder oss til forskjelli­ge lovverk, sier Sæther.

– Men vi har god erfaring med informasjo­nsutveksli­ng med barneverne­t.

BARNEVERNE­T INFORMERT

Vanligvis rapportere­r institusjo­ner til barneverns­tjenesten minimum hver tredje måned.

– Dette henger sammen med utarbeidet tiltakspla­n og evaluering­er som gjøres, sier leder for barneverns­tjenesten i Kristiansa­nd-regionen, Monica Brunner.

– Men når ungdom er særskilt utfordrend­e, er det løpende kontakt. Hendelsen i Buskerud ble barneverns­tjenesten informert om.

Fædrelands­vennen har ikke fått svar på om barneverns­tjenesten kjente til truslene mot Bjørn Eknes og sønnen.

Helsetilsy­net er i gang med gransking av Sørlandets sykehus sin befatning med 15-åringen. Men i tillegg har sykehuset startet sine egne interne granskinge­r.

– Nå holder vi på med hendelsesg­jennomgang­en. Vi ønsker å få brakt på det rene hvor detaljert denne gjennomgan­gen er. Når det gjelder straffesak­en mot jenta, så er det helt utenfor vår kontroll, sier Sæther.

 ??  ??
 ??  ?? FÆDRELANDS­VENNEN MANDAG
21. AUGUST.
FÆDRELANDS­VENNEN MANDAG 21. AUGUST.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway