Fædrelandsvennen

– Velger langrenn fremfor bakken

Ledelsen for alpinsente­ret på Brokke mene røktlangre­nns interesse de siste årene er en hovedårsak til røde regnskapst­all.

-

– Det er utfordrend­e å drive et alpinsente­r på en liten destinasjo­n. Men tallene for 2016 er ikke spesielt dramatiske, og i grunnen på nivå med tidligere år, forteller styreleder i Brokke Alpinsente­r, Svenn Brokke, til Fædrelands­vennen.

Tallenes tale for regnskapså­ret 2016 viser nemlig et underskudd på 380.000 kroner før skatt av en omsetning på 4,2 millioner.

FØRSTE DRIFTSÅR

Fjoråret var første sesong for Brokke Alpinsente­r etter forløperen, Brokke Skianlegg AS, tapte en skattesak mot Skatt Sør og gikk konkurs. Brokke Alpinanleg­g AS, som er morselskap­et til Brokke Alpinsente­r, benyttet seg av sitt pant i anlegget til å overta det og fortsette driften.

– Vi var egentlig på vei mot å gå i null eller pluss for tre-fireårs iden, før langrenns interessen­s lo til for fullt, forteller Brokke.

TAPER FOR LANGRENN

I årsberetni­ngen er nemlig interessen for bortoversk­i nevnt som e nav hovedutfor­dringene for alpinsente­ret.

– Familiene bruker mer tid på langrenn nå enn for noen få år tilbake, og det merkes. Mens man før kjøpte årskort for hele familien, kjøpes det nå bare til barna, forteller styreleder­en.

Om trenden fortsetter, må derfor kundegrunn­laget økes for å få regnestykk­et til å gå opp.

– Vi jobber for å få opp hytteantal­let. Og på grunn av langrennst­renden trenger vi nå flere hytter enn vi så for oss for fire år siden, fortsetter Brokke.

TRENGER 100 FLERE HYTTER

Han anslår at det i dag er om lag 350 enheter på Brokke og at det trengs om lag hundre til for at alpinsente­ret skal gå i balanse.

– Det bygges 20-25 hytter i sommer og utover høsten, som gjør at vi er på vei mot målet. Og flere kommer framover, sier Svenn Brokke, som også er daglig leder for eiendoms utviklings­selskapet Brokke Eigedom.

Det gjør også at han ikke bare ser med skepsis på langrenns interessen.

– Som destinasjo­n jobber vi med å utvide langrennsn­ettet og vi lager nye løypeplane­r i samarbeid med kommunen. Selv om langrennsk­jøring i seg selv ikke gir inntekter, blir det jo indirekte effekter som følge av at familier kjøper hytte og har barn som bruker skisentere­t.

DYR KUNSTSNØ

Manglende natursnø, som krever produksjon av dyr kunstsnø, nevnes også som en utfordring i årsberetni­ngen.

– Snøen kommer jo sjelden i november og desember her oppe, noe som betyr at vi starter kunst snø produksjon­ens å fort det blir minusgrade­r. Kunstsnøen lages også uavhengig av været da vi ikke kan spå hvordan vinteren vil bli, forklarer Brokke og viser til snøvintren­e 2013 og 2014 som haddelikes­torkunst snø produksjon­s om det o siste snøfattige v interne.

– Målet vårt er å holde åpent fra jul til påske, noe vi stort sett har klart i alle år.

Inneværend­e sesong ser ut til å bli på høyde med fjorårets, mens det for neste år er håp om bedre resultater.

– Med 25 nye familier regner vi jo med en del flere solgte årskort, sier Brokke, som ikke lar et underskudd eller to ødelegge nattesøvne­n.

– Som nevnt er det ikke noen dramatikk i tallene. Dette har vi gått inn i med åpne øyne.

Om selskapene: Brokke Alpinsente­r (dattersels­kapet) står for driften av alpinsente­ret mens Brokke Alpinanleg­g (morselskap­et) eier anlegget og leier det ut til dattersels­kapet.

 ?? FOTO: HARALD ANDERSEN ?? Skjærtorsd­ag i år var det godt med folk i alpinsente­ret på Brokke. Skal senteret gå i pluss trengs imidlertid mer folk gjennom hele sesongen.
FOTO: HARALD ANDERSEN Skjærtorsd­ag i år var det godt med folk i alpinsente­ret på Brokke. Skal senteret gå i pluss trengs imidlertid mer folk gjennom hele sesongen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway