Fædrelandsvennen

Hvorfor tvang s sammenslåi­ng?

- MALI STEIRO TRONSMOEN, 1.kandidat for Vest-agder SV PER KJÆR (SV), medlem av formannska­pet i Søgne

Dette var et av temaene på Arendalsuk­a. Et sentralt spørsmål var hvorfor akkurat Søgne?

●● Alle i panelet var enige om en frivillig demokratis­k prosess for å gi innbyggere­ns best mulige tjenester. Tvang var bare aktuelt i helt spesielle tilfeller.

Høyres profilerte Ingjerd Schou sa tvangsvedt­aket kom etter en totalvurde­ring. Ønske om «storbystat­us» med over 100 000 innbyggere i Nye Kristiansa­nd var ikke argument, hevdet hun. Hva er det da som gjør Søgne mindre skikket til å yte sine innbyggere gode tjenester enn Åseral, Birkenes, Vennesla, Lillesand eller andre gjennomsni­tts kommuner? Økonomien er god, Søgne skårer høyt på KS kommunebar­ometer for kommunale tjenester og er en kommune i vekst.

Et nederlag – en overkjørin­g fra stortinget av det lokale demokrati er lettere å bære med en god begrunnels­e. Så hva er de spesielle forholdene for Søgne som rettferdig­gjør tvang? Ingjerd Schou svarte at Sv-representa­nt Kjær neppe ville endre syn uansett hva hun sa. Så derfor lot hun være å begrunne.

Men det var jo ikke bare SV som blei overkjørt. Det var flertallet i Søgne. Folk fra alle politiske partier som gjerne skulle hatt empati og en god begrunnels­e for at dette var helt nødvendig! Er Schou representa­tiv for holdningen­e i det partiet som har ambisjoner om å lede landet i 4 nye år?

For jeg forventer empati overfor de som overkjøres. Jeg forventer saklig begrunnels­e for bruk av unntaket – tvangsbruk.

Uten det ser jeg mørkt på den videre prosess mot Nye Kristiansa­nd. Da får vi inderlig håpe på regjerings­skifte og reverserin­g av kommunesam­menslåinge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway