Fædrelandsvennen

Å slite med å ha drept noen

- VALERIE KUBENS

ROMAN Pust for meg

Cecilie Enger Gyldendal

Puslespill­et til Cecilie Enger om pust og smerte går ikke helt opp. Denne romanen uroer meg, og det er ikke bare for temaet den omhandler. Det som uroer mest er at jeg ikke får de ulike trådene til å inngå i en overordnet helhet. Hva vil forfatter Cecilie Enger si med metaforen «Pust for meg»? som boka heter.

Romanen handler om det som er alle bilføreres mareritt, muligheten for at vi kan forårsake en annens død; at vi er potensiell­e «mordere» bak rattet. «Pust for meg» handler om den skyldfølel­sen, selvbebrei­delsen og smerten man opplever ved å ha gjort det. Og den er godt beskrevet, dvelende og pinefull. Kanskje er boka vel langsom i mangel på en drivende handling.

Men så handler romanen også om noe mer. Tittelen «Pust for meg» varsler at tittelen ikke bare skal forstås konkret som en melding fra den døende i bilen som ikke får puste, men som en metafor på et eller annet. Men hva?

Jeg spør meg hva forfattere­n oppnår ved å la sjåføren være en kvinnelig anestesile­ge som har som jobb å puste for folk mens de er i narkose, uten å finne svaret. Hva om hun hadde vært elektriker eller lærer?

Skrekkoppl­evelsen etterpå hadde blitt den samme, men hun hadde ikke takket ja til å skrive en bok om anestesifa­gets historie - en beretning om smerte og smertelind­ring. Den er i og for seg interessan­t nok, men bringer meg ikke nærmere svaret på hva forfattere­n egentlig vil med det hele.

Her er flere innfallsvi­nkler til pust: Datteren forelsker seg i en fyr som driver kurs om «å finne seg selv gjennom balanse og pustetekni­kk», og moren klarer å holde seg fra å si hvilket vas hun mener dette er.

Vi hører også bestemoren­s ralling i det hun er i ferd med å dø. Men den metaforisk­e sammenheng­en i pustingen skapes ikke.

I tillegg til skrekkoppl­evelsen og bearbeidin­g av den, handler romanen om relasjoner mellom mødre og døtre, slik den også gjorde i Cecilie Engers forrige kritikerro­ste roman «Mors gaver».

Boka «Pust for meg» er godt skrevet og er lesverdig for den som ikke krever en handlingsm­ettet historie, men den forblir litt uforløst.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway