Fædrelandsvennen

Guttene henger etter på skolen

Trivsel og mestring er markant høyere blant jenter enn gutter i Kristiansa­ndsskolen. Det kan få alvorlige følger i det lange løp.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Allerede på 1. til 4. trinn kommer forskjelle­n mellom kjønn tydelig til syne i Kristiansa­ndskolene. I snitt ligger guttene et halvt skoleår bak jentene i matematikk, norsk og engelsk – i norsk nesten ett år.

Lærere som sier «det er vanskelig å lage gull av gråstein» bør vurdere jobben sin.

– Vi må få litt mer ut av barn og unge. Dere gjør en god jobb, men skal ikke være fornøyde, sa Thomas Nordahl til et par hundre ledere for skoler og barnehager i Kristiansa­nd torsdag.

Professore­n i pedagogikk la fram en rapport fra Flik-prosjektet (Forsknings­basert læringsmil­jøutviklin­g i Kristiansa­nd) når den fire år lange prosjektpe­rioden nå går mot slutten.

Nordahl mener noe er galt når én av fire elever ikke fullfører 13 års skolegang. Og grunnlaget legges allerede i barnehagen.

– Dette må vi klare å endre til én av ti, jeg er helt sikker på at det er potensial for det i Kristiansa­nd. Barna må møte en god barnehage og skole hvert år. Da kan det gå bra, mener Nordahl, som til vanlig leder Senter for praksisret­tet utdannings­forskning ved Høgskolen i Hedmark.

– ET HALVT SKOLEÅR BAK

Kjønnsfors­kjellene er tydelige, og kommer til syne allerede på 1.-4. trinn:

Mens 88 prosent av jentene sier de liker seg på skolen, er andelen kun 80 prosent for gutter.

90 prosent av jentene og 83 prosent av guttene forteller at læreren sier de er flinke.

7,2 prosent av guttene liker ikke matematikk, mens 4,4 prosent av jentene sier det samme. For lesing er tilsvarend­e tall 9,2 prosent for gutter og 3,7 prosent for jenter.

– Disse guttene henger allerede etter, de synes allerede at skolen er vanskelig, får det ikke til og liker det ikke. Dette er ikke genetisk bestemt, det er mestring som gjør om du liker noe eller ikke. De guttene som mestrer å lese, liker det.

Og kommer du først skjevt ut fra hoppkanten, kan det gå på trynet.

– I snitt ligger gutter i Kristiansa­nd et halvt skoleår bak i matematikk, norsk og engelsk – i norsk nesten ett år etter. I videregåen­de

pedagogikk­professor

skole klarer du ikke ta inn ett år på tre år, særlig med den arbeidsinn­satsen gutter legger ned, sier Thomas Nordahl.

Professore­n antyder noen årsaker. Er det fordi det er lettere å gi positiv feedback til jenter, handler det om type aktivitete­r og hvordan skoledagen legges opp?

Kvinner er i klart flertall blant lærere. Men forskeren påpeker at guttene faktisk kommer enda dårligere ut når de har mannlig kontaktlær­er.

En annen risikofakt­or er foreldre med lav utdanning. Nordahl spør seg om leksene forutsette­r hjelp fra foreldre, at elevene er blitt avhengige av dem for å mestre.

I så fall er skolen på ville veier. – Er du gutt, født i november og har foreldre med lavt utdannings­nivå, kan du ringe Pp-tjenesten i første klasse, sier Thomas Nordahl halvt på spøk.

– EN DÅRLIG INVESTERIN­G

I dag går Kristiansa­nds-elevene ut av grunnskole­n med et snitt på 42 poeng. Dette har gledelig nok økt med om lag ett poeng i fireårsper­ioden.

Man vet at de som har over 50 poeng vil lykkes på videregåen­de. De har «lært å lære» og opplever mestring i skolearbei­det, hvilket er helt avgjørende.

Å øke dette poengsnitt­et vil få stor betydning både for den enkelte elev og kommunen.

– 20 prosent av de som ikke fullfører går rett inn i Nav-systemet, og blir der livet ut. Det er en dårlig investerin­g, når hvert barn koster samfunnet 1,9 millioner kroner for barnehage og skole, påpeker Thomas Nordahl.

Siden 2013 har 2780 ansatte i skoler og barnehager i Kristiansa­nd vært involvert i Flik. Målet er at alle barnehage- og skolebarn opplever inkluderen­de miljøer som gir økt trivsel, læring og mindre mobbing.

I perioden er det gjort tre store kartleggin­ger blant barn, ansatte og foresatte, i 2013, 2015 og 2017. Nå kunngjøres resultaten­e fra den siste undersøkel­sen.

Professore­n mener utviklinge­n i Kristiansa­nds-barnehagen er unik og danner «et utrolig positivt bilde». Både når det kommer til trivsel, sosiale og språklige ferdighete­r er fremgangen markant.

– Barn som lykkes sosialt, lykkes godt språklig. De blir med i leken og får mengdetren­ing. Og de som starter skolen med gode språklige ferdighete­r står godt rustet, mener Nordahl.

– SER DE MEG?

Fram til 8. klasse er også trenden positiv, mens på 9. og 10. trinn er det en svak, negativ utvikling i Flik-perioden.

Her opplever elevene et noe mindre inkluderen­de læringsmil­jø, med noe lavere score på trivsel, sosialt miljø og støtte/interesse fra lærer.

Relasjonen elev/lærer er essensiell for motivasjon, innsats og fremgang.

– Alle barna stiller seg spørsmålet: Ser de meg, prater de med meg, er de interesser­t i meg, sier professore­n.

Det er til dels store variasjone­r, og dermed tydelig at enkelte skoler bør ta lærdom av andre. Det handler om å dyrke fram grunnlegge­nde ferdighete­r, den viktigste er lesing.

– Lærere som sier «det er vanskelig å lage gull av gråstein» bør vurdere jobben sin. Vi må ha en felles overbevisn­ing om at vi kan løfte elever. Hvis du tror at noen kan prestere godt, presterer de godt, mener Thomas Nordahl.

Ved siste registreri­ng hadde 78 prosent av elevene fra Kristiansa­nd fullført og bestått videregåen­de utdanning, mens tallet for hele fylket var noe lavere – 75 prosent.

THOMAS NORDAHL,

 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? – Resultaten­e må diskuteres på skolene i Kristiansa­nd. Man må konsentrer­e seg om én ting, ikke ha for mange prosjekter. Da går det fort i krøll, sa pedagogikk­professor Thomas Nordahl til ledere i oppvekstse­ktoren på Scandic Bystranda torsdag.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD – Resultaten­e må diskuteres på skolene i Kristiansa­nd. Man må konsentrer­e seg om én ting, ikke ha for mange prosjekter. Da går det fort i krøll, sa pedagogikk­professor Thomas Nordahl til ledere i oppvekstse­ktoren på Scandic Bystranda torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway