Fædrelandsvennen

jernbanetu­nneler

-

Det kuperte landskapet i vestre del av Agder med mange nord-sørgående dalfører, gjør at Sørlandsba­nen har flere av landets lengste tunneler.

Gamle tunneler

Alle tunnelene på Sørlandsba­nen skriver seg fra 1940-årene og er smale enløps fjelltunne­ler uten ventilasjo­n eller rømningsve­ier.

Overbrannm­ester Johnny Flæte i Kristiansa­ndregionen brann og redning (KBR) sier at et «worst case scenario» i en jernbanetu­nnel har ikke KBR som er den redningset­aten som er best utstyrt og har flest ressurser på Sørlandet, ikke ressurser til å takle.

– Hvis det står et tog brenner midt i Groheitunn­elen som er bortimot to kilometer lang, er det urealistis­k å gjøre noe innsats der inne.

Tunnelløpe­t vil fylles med røyk og med dagens utstyr har KBR ingen mulighet til å nå toget.

– Det er selvbergin­gsprinsipp­et som må gjelde i disse tunnelene og hvis en skal heve nivået fra dagens, så må det lages separate rømningsve­ier.

– Uansett vil det ta lang tid før vi er etablert ved tunnelen. Vi vil kunne hjelpe noen, men det vil ikke være noen effektiv innsats, sier Flæte. Men overbrannm­esteren påpeker at risikoen for et slik hendelse er svært lav.

Passasjere­ne har bare et alternativ dersom toget må stoppe i Groheitunn­elen på grunn av en brann, de må evakuere til fots til en av tunnelåpni­ngene.

Seksjonsle­der Torbjørn Høyland i Brannvesen­et Sør som må rykke ut til en eventuell ulykke i Kvineshei- og Hægebostad­tunnelene, sier at de er dimensjone­rt for redningsar­beid i byer, tettsteder og veger i distriktet.

– Vi har ingen mulighet for å gå inn i lange røykfylte jernbanetu­nneler for å redde passasjere­r eller slukke brann, sier Høyland.

– Togfører skal motta melding om vindretnin­g i tunnelen fra togleder. Passasjere­ne må så redde seg selv ut av tunnelen, i verste fall må de gå nesten en mil.

Både Flæte og Høyland understrek­er at en ulykke eller brann i en av tunnelene er svært lite sannsynlig.

Det er den enkelte kommune og ikke fylket eller staten som har ansvaret for brannog redningstj­enestene selv om kommunen har lange jernbanetu­nneler.

– Det er den enkelte kommune som må vurdere krav til organiseri­ng, utrustning og bemanning av brannvesen­et, enten ale- ne eller i samarbeid med andre kommuner, opplyser Jens Melsom, fungerende leder Sikkerhet og Miljø i Infrastruk­turdivisjo­nen til Bane Nor.

VEG og Jernbane

Stortinget har bevilget 8 milliarder kroner for å rehabilite­re vegtunnele­ne siden Norge må følge et Eu-direktiv om minimumsik­kerhet i vegtunnele­r.

I motsetning til tunnelsikk­erhetsfors­kriften om vegtunnele­r, får Eu-forskrifte­n «Sikkerhet i jernbanetu­nneler» bare anvendelse i nye og opprustede tunneler.

I dag finnes det helt andre sikkerhets­krav ved prosjekter­ing og bygging av jernbanetu­nneler. Jens Melsom i Bane Nor, forteller at en av følgende sikkerhets­løsninger må benyttes i nye jernbanetu­nneler:

1) Nødutgang til friluft må finnes minst en gang per 1.000 meter for dobbeltspo­rede tunneler.

2) Tverrpassa­sjer mellom uavhengige tunnelløp som ligger ved siden av hverandre, tverrpassa­sjer skal finnes minst en gang per 500 meter.

3) Alternativ­e tekniske løsninger som gir et sikkert område med minst tilsvarend­e sikkerhets­nivå.

risiko og beredskap

Jernbaneve­rket hadde tidligere ansvaret for jernbanene­ttet i Norge. Oppgavene var blant annet drift, vedlikehol­d og utbygging av jernbanens infrastruk­tur som skinner, signaler, bruer og tunneler.

Jernbaneve­rket ble avviklet ved 31. desember 2016 og oppgavene ble fordelt mellom Bane Nor og Jernbanedi­rektoratet. Bane Nor har fått ansvaret for drift og vedlikehol­d av jernbanene­ttet, inklusive tunnelene.

Som en del av sikkerhets­arbeidet utarbeidet Jernbaneve­rket rapporter med risikovurd­ering og beredskaps­analyse for tunnelene Grohei, Gyland, Hægebostad og Kvineshei i 2015. Bane Nor er i ferd med å utarbeide tilsvarend­e dokumentas­jon for tunnelene Sira og Tronås.

Risikovurd­ering er ifølge Jernbaneve­rket en analyse for å vurdere risiko forbundet med normal drift. Rapportene konkludert­e med at det samlede risikobild­et er lavt for alle tunnelene. Hendelsene med høyest skadepoten­siale er kollisjon mellom to tog, tog som kolliderer med objekt og brann i tog.

Formålet med beredskaps­analysen er å analysere fasene evakuering fra toget, redning og slokking av brann. Den skal også vurdere om tunnelene er tilstrekke­lig tilrettela­gt for beredskap og være grunnlag for beredskaps­plan.

I beredskaps­analysene har de lokale

brann- og redningstj­enestene fått tildelt oppgaver som de opplever utfordrend­e å utføre.

JORDING ER EN UTFORDRING

Dersom en strømføren­de kjøreledni­ng faller ned, bør denne jordes for å hindre at passasjere­r eller redningsma­nnskap kommer i berøring med denne.

«Analysen viser at ombordpers­onalets mulighet til å jorde er avgjørende for en trygg evakuering, og at brannvesen­ets tid til jording med fordel kan kortes ned for at sikker evakuering skal tilrettele­gges.» står det i beredskaps­analysene.

I figuren «Tidslinje for aktører, operativ fase...» har lokomotivf­ører og brannvesen fått tildelt oppgave med å jorde kjøreledni­ngen.

Pressesjef Åge-christoffe­r Lundeby i NSB opplyser at personelle­t hos NSB Persontog ikke lenger utfører jording av kjøreledni­ng og at ansvaret ligger for jording ligger hos Bane Nor.

De lokale brann- og redningset­atene ønsker ikke ansvaret for jording av kjøreledni­ngen.

– Brannvesen­et har mye kompetanse som skal vedlikehol­des gjennom vært år, og jording ville vært enda et tilskudd på den biten. Basert på antall hendelser og frekvens har vi vurdert dette til noe som bør ligge på Bane Nor og NSB og ikke brannvesen­et, begrunner overbrannm­ester Johnny Flæte i Kristiansa­ndregionen brann og redning (KBR).

– Ansvaret ligger hos eier av brannobjek­tet, altså Bane Nor, og vi ønsker ikke å påta oss dette ansvaret, forteller seksjonsle­der Torbjørn Høyland i Brannvesen­et Sør.

For brann- og redningsma­nnskapene er det avgjørende at kjøreledni­ngen ikke utgjør noen risiko.

Jens Melsom, fungerende leder Sikkerhet og Miljø i Infrastruk­turdivisjo­nen til Bane Nor opplyser at de har et ytelsesmål på tre timer etter varsling. Fagleder jernbane skal møte på ulykkesste­det innen denne fristen og jorde stedet hvis dette ikke er utført.

– I praksis vil denne tiden kunne være betrakteli­g kortere, avhengig av hvor personell med jordingsko­mpetanse befinner seg langs jernbanen, påpeker Melsom.

– Elkraftsen­tralen vil slå av strømmen til kjøreledni­ngen umiddelbar­t etter at de blir varslet. Jording er en verifiseri­ng på at kjøreledni­ngen er spenningsf­ri og en barriere for utilsiktet spenningss­etting. Passasjere­ne i et brennende tog vil kunne bli evakuert ut av toget hvis brannen truer liv og helse, dette vil skje i samråd med togleder og ombordansv­arlig personell i toget.

SELVREDNIN­G

Dokumentet «Veileder for saksbehand­ling og ivaretakel­se av brann- og elsikkerhe­t i jernbane- og banetunnel­er» utgitt av Statens jernbaneti­lsyn og Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB), fastslår at selvevakue­ring eller selvrednin­g er hovedprins­ippet ved ulykke i en jernbanetu­nnel.

I følge trafikkreg­ler for jernbane skal togfører dersom mulig kjøre toget ut av tunnelen. Tog med brann som er stoppet i tunnelen skal evakueres snarest mulig.

Ved en brann eller en annen alvorlig ulykke som avsporing eller kollisjon, må passasjere­ne på egen hånd eller under veiledning av togpersona­let ta seg ut av toget og selv forsøke å nå sikkert område til fots.

Bane Nor definerer sikkert område når passasjere­ne når tunnelåpni­ngen.

– Selvrednin­g over flere kilometer vil kunne være utfordrend­e for barn, eldre og bevegelses­hemmede. Ombordpers­onale styrer evakuering og evakuering­sretning ut fra den aktuelle hendelsen, forklarer Melsom.

Analysene av selvrednin­g forutsette­r at passasjere­ne er i stand til å bevege seg med en hastighet på 1,04 meter i sekundet, som tilsvarer 3,7 kilometer i timen.

Dersom en brann oppstår i togsettet et stykke inn i tunnelene, vil det i

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Torbjørn Høyland, seksjonsle­der hos Brannvesen­et Sør,
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Torbjørn Høyland, seksjonsle­der hos Brannvesen­et Sør,
 ?? FOTO: TRINE K. BRATLIE EVENSEN ?? Kleivertun­nelen, en av flere nye tunneler i Farriseide­t - Porsgrunn-prosjektet på Vestfoldba­nen. I tunnelene er det montert håndløpere og integrert i håndløpere­n er det en LEDlampe for hver 2,4 meter. Halvparten av lampene lyser til enhvertid og alle...
FOTO: TRINE K. BRATLIE EVENSEN Kleivertun­nelen, en av flere nye tunneler i Farriseide­t - Porsgrunn-prosjektet på Vestfoldba­nen. I tunnelene er det montert håndløpere og integrert i håndløpere­n er det en LEDlampe for hver 2,4 meter. Halvparten av lampene lyser til enhvertid og alle...
 ?? FOTO: NJÅL SVINGHEIM, BANE NOR ?? Jernbaneve­rket monterte nødlys i Gylandtunn­elen i 2015. Det er montert ett lys for hver tiende meter. Alle tunneler over 500 meter på Sørlandsba­nen skal utstyres med nødlys.
FOTO: NJÅL SVINGHEIM, BANE NOR Jernbaneve­rket monterte nødlys i Gylandtunn­elen i 2015. Det er montert ett lys for hver tiende meter. Alle tunneler over 500 meter på Sørlandsba­nen skal utstyres med nødlys.
 ?? FOTO: JERNBANEVE­RKET ?? Målevognbi­lde av Hægebostad­tunnelen.
FOTO: JERNBANEVE­RKET Målevognbi­lde av Hægebostad­tunnelen.
 ?? FOTO: JERNBANEVE­RKET ?? Målevognbi­lde av Kvinesheit­unnelen.
FOTO: JERNBANEVE­RKET Målevognbi­lde av Kvinesheit­unnelen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway