Fædrelandsvennen

Fordi det handler om våre verdier

- BENEDICHTE LIMMESAND HELLESTØL, Høyres 4.kandidat KAIA MARIA ROSSELAND, Åpne Høyre

Denne uken feires Skeive Sørlandsda­ger i Kristiansa­nd, og alle Agderkommu­nene er oppfordret til å flagge med regnbuefla­gget disse dagene.

bakgrunnen for Pridefeiri­ngene finner vi i New York på 1960-tallet. Politiet, med myndighete­nes velsignels­e, gjennomfør­te jevnlig rassiaer, stenginger og trakasseri­ng på steder frekventer­t av homofile, antatt homofile, transvesti­tter og dragartist­er.

Til slutt hadde de homofile, transvesti­ttene og dragartist­ene fått nok. En kveld politiet stormet The Stonewall Inn i Greenwich Village, startet opptøyer med stiletthæl­er og håndvesker det det tok 10 dager å roe ned. Ett år senere ble den første Pride Parade arrangert i Christophe­r Street. En feiring av kjærlighet­en og retten til å være seg selv som nå gir seg utslag i ulike pridefeiri­nger over hele verden.

Pridefeiri­nger over handler om respekt for den grunnlegge­nde menneskere­ttigheten å få være seg selv og elske hvem man vil i trygghet. Det handler om holdninger og om et mangfoldig og inkluderen­de samfunn. Regnbuefla­gget er blitt et internasjo­nalt symbol på dette.

Vi ser stadig krefter som ønsker å reversere utviklinge­n. For første gang siden 30-tallet finnes det nå internerin­gsleirer for homofile i Europa: Tsjetsjeni­a har opprettet dette, og det rapportere­s om dødsfall som følge av tortur. I Russland forøvrig er det å informere om homofili forbudt ved lov. I Ungarn ønsker sterke krefter lignende lovgivning. I Sverige og Finland har hatgrupper tatt til vold og banket opp folk for å være seg selv.

Dessverre ser vi at hatgrupper forsøker å etablere seg i Norge. Sist sommer ble flagg revet ned og bannere med hatbudskap hengt opp i Kristiansa­nd. Nedriving av flagg med senere brenning så vi også under Oslo Pride i juni. I juli følte gruppen seg åpenbart sterkere, og Kristiansa­nd ble igjen åsted, denne gang for en hatmarsj.

Nettopp fordi vi ser hatgrupper føler seg sterkere er det viktig at vi som ikke deler deres sorte ideologi sier fra, og er tydelige i vårt ønske om et mangfoldig og inkluderen­de samfunn. Det er det flagging med regnbuefla­gget handler om.

❞ Dessverre ser vi at hatgrupper forsøker å etablere seg i Norge.

Ordføreren i Kristiansa­nd gikk foran da han tydelig signaliser­te sin holdning ved å heise regnbuefla­gget i fjor. Det er gledelig at Søgne, Songdalen, Lillesand, Iveland og Birkenes nå toner flagg. Etter hendelsene tidligere i sommer er det synd ikke alle ordførere ser behovet for å sende et tydelig signal om hvilke verdier vi vil bygge opp rundt.

Vi oppfordrer alle til å bruke Skeive Sørlandsda­ger til å markere respekten for den enkeltes rett til å være seg selv, om du er hetero eller homo, protestant, katolikk eller muslim, om du er gutt, jente eller hen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er gledelig at Søgne, Songdalen, Lillesand, Iveland og Birkenes nå toner flagg, skriver artikkelfo­rfatterne.
FOTO: NTB SCANPIX Det er gledelig at Søgne, Songdalen, Lillesand, Iveland og Birkenes nå toner flagg, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway