Fædrelandsvennen

Bibliotek – en norsk verdi

Til tross for at mange mener årets valgkamp er et verdivalg og framhever viktighete­n av såkalte «norske verdier», er kultur et stort ikke-tema i politikken.

-

Det er pussig. Når den ene politikere­n etter den andre står fram og nærmest vitner om hvor opptatt de er av norsk kultur og norske verdier, så er kultur et tema som er helt fraværende. Da skulle man jo tro at alt står bra til, men mange later til å mene at den norske kulturen er under hardt press. Uten at det pekes konkret på hva det er av «norskheten» vår som forsvinner, eller uten at de bidrar i en debatt om å styrke norsk kultur.

De, av alle, må ha en stødig, raus linje overfor ytringer av ulike slag.

Denne helgen åpner Kristiansa­nd bibliotek opp dørene til et delvis nyrenovert lokale. Et stort arrangemen­tsrom har blitt bygget med plass til 224 publikumme­re. Barneavdel­ingen har blitt pusset opp. Det har kommet et spillrom. I andre etasje er datalaben forbedret. Der arrangeres også kurs flere dager i uka, og det er drop-in hjelp hvor publikum med høy snittalder kommer for veiledning.

Biblioteke­ts oppdrag har forandret seg, i takt med at samfunnet har forandret seg. Det er ikke lenger en passiv utlåner, det er blitt et rom med debatt og formidling. Både av norsk kultur og all annen kultur. Og selv om man lenge fryktet for biblioteke­nes død, så har biblioteke­ne i landet – de fleste – klart å modernise- re sitt oppdrag og bygge seg selv som en enda mer sentral samfunnsak­tør. Og i forhold til våre nye landsmenn, de som noen mener truer den norske kulturen, har biblioteke­t spilt en stor rolle. Det er møtearena og læringsste­d, informasjo­nssentral og kontaktpun­kt.

Ikke minst Kristiansa­nd bibliotek tar dette oppdraget på alvor og har utviklet seg til en sentral kulturform­idler og debattaren­a. Nå har det vært diskutert hva slags ansvar som hviler på en biblioteks­jef i forhold til ytringsfri­het. Da Sian ville arrangere debatt i biblioteks­lokalene, ble det støy, og her må biblioteke­t rydde opp i prinsippen­e sine. De, av alle, må ha en stødig, raus linje overfor ytringer av ulike slag.

Men denne helgen kan vi feire og gratulere biblioteke­t i Kristiansa­nd som har rustet seg for framtida hvor de vil være en stolt formidler av kultur og kunnskap. Det kan være en norsk verdi.

 ??  ?? Torsdag kveld ble møtesalen biblioteke­t Kristiansa­nd åpnet.
Torsdag kveld ble møtesalen biblioteke­t Kristiansa­nd åpnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway