Fædrelandsvennen

Tvunget til sykehuset daglig den siste tiden av livet

Kristiansa­nd kommune nektet å gi en dødssyk kreftpasie­nt smertebeha­ndling i hjemmet. Med kort tid igjen å leve ble han tvunget til å reise til sykehuset hver eneste dag.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Det framgår av brevveksli­ng mellom Sørlandet sykehus, Kristiansa­nd kommune og Fylkesmann­en i Aust-og Vest-agder.

Saken begynte på sykehuset i vår hvor de hadde en dødssyk kreftpasie­nt som ikke skulle ha mer behandling, men som trengte daglige doser smertestil­lende intravenøs­t. Derfor sendte medisinsk avdeling ved sykehuset en søknad til Kristiansa­nd kommune med ønske om at pasien- ten skulle få behandling hjemme.

Mannen hadde allerede hjemmesyke­pleie-tilbud, og ønsket sterkt å få slippe å måtte reise til sykehuset hver dag for å få smertebeha­ndling den siste tiden av sitt liv. Tidligere måtte pasienter legges inn på sykehuset, men nye metoder gjør at dette nå kan gjøres hjemme.

SATTE NED FOTEN

Sørlandet sykehus medisinske avdeling tilbød seg å lære opp kommunens ansatte i den relativt enkle prosedyren, og fikk positivt svar om deltakelse fra sonekontor­et som hadde ansvaret for pasienten.

Men da saken ble løftet opp til Bente Wulff, som er leder på forvaltnin­gsenheten, ble foten satt ned. Hun skriver at departemen­tet har slått fast at dette er et ansvar for spesialist­helsetjens­ten, og at kommunen og sykehuset over tid forgjeves har prøvd å bli enige om en forsvarlig overføring og økonomisk modell for dette. Krangelen har pågått siden 2015.

EN TIMES OPPLÆRING

Fagdirektø­r Per Engstrand ved Sørlandet sykehus sier at opplæring av hjemmesyke­pleierne tar cirka en time og det tar fra 15 - 30 min å blande medisin og koble til pumpen per dag.

– Det er viktig å unngå forsin- kelser i behandling­sforløpet for at en pasient som har kort levetid skal få enklest mulig hverdag. Det forutsette­r godt samarbeid mellom kommunehel­setjeneste og sykehus, skriver Engstrand i en mail.

90 PROSENT

I andre kommuner i Agder har sykehuset et godt samarbeid om slik hjemmebeha­ndling, opplyser han. Riksrevisj­onen har vist at over 90 % av norske kommuner tar i mot slike pasienter til behandling hjemme. Men samarbeide­t med Kristiansa­nd er så dårlig at saken er tatt opp i OSS (overordnet samarbeids­utvalg) i juni. Det er et organ som består av representa­nter for alle 30 kommunene i Agder, som har inngått avtaler i forbindels­e med samhandlin­gsreformen.

– Det ble besluttet å utrede om samarbeids­avtalene mellom SSHF og alle 30 kommunene skal revideres. En moderniser­ing av samarbeids­avtalene kan åpne for et mer fleksibelt og fremtidsre­ttet samarbeid i pasientbeh­andlingen. Dette handler om at pasienter som har startet behandling på sykehuset kan sendes hjem og fortsette behandling­en der.

GODT SAMARBEID

Sykehuset sendte saken til Fylkesmann­en, som konkludert­e med at sykehuset og kommunen i denne saken samarbeide­t godt. Dette reagerte klinikkdir­ektør Nina Iversen kraftig på, og klaget på Fylkesmann­ens avgjørelse. Den saken er ikke avgjort ennå.

Sørlandet sykehus har kontaktet pårørende om at Fædrelands­vennen omtaler saken, men de har ikke ønsket å kommentere den. Pasienten har nå gått bort, opplyser fastlegen.

 ?? FOTO: ARKIV ?? Kristiansa­nd kommune nektet å gi dødssyk pasient smertestil­lende behandling hjemme. Han måtte dermed dra til sykehuset hver eneste dag.
FOTO: ARKIV Kristiansa­nd kommune nektet å gi dødssyk pasient smertestil­lende behandling hjemme. Han måtte dermed dra til sykehuset hver eneste dag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway