Fædrelandsvennen

Venndølene er redde. De

Venndølene kjenner nå på frykten for at det går rundt folk som bevisst tenner på bygninger i bygda. Lensmann John Tomas Homme skjønner godt at folk er redde.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Totalt handler det om sju branntillø­p på kort tid i Vennesla.

Fredag ettermidda­g sier lensmann Homme at det ikke kan utelukkes at brannen i Løa er påtent.

– Dette har ikke blitt påtent av seg selv, det tror vi ingenting på.

Finn Darud Helgesen og Astrid Lindtner står i garasjeanl­egget i Sentrumsve­ien 51. Over er det 13 leilighete­r med et 20 talls beboere. Veggene er sotete etter brannen natt til mandag, og på utsiden driver et firma og vasker fasaden etter at flammene slikket seg oppover veggene i bygget.

Mange i Vennesla, og alle Fædrelands­vennen snakker med, føler nå på usikkerhet­en for om noen faktisk driver å tenner på bygninger i bygda.

– Dette er jo kjempeskum­melt. Når du tenner på under leilighete­r du bør skjønne at det er mennesker i, har du mistet alle hemninger, sier Karin Langeland og Malin Øvland som vi treffer i gågata.

TOTALSKADD

Natt til torsdag ble Løa ved Vigeland Hovedgård totalskadd etter at det begynte å brenne. Fredag formiddag var politiets undersøkel­ser i gang. Selv om de ikke vil konkludere allerede nå, vet Fædrelands­vennen at det er en mistanke om at brannen ble påtent.

I så fall kan dette være den 7. brannen som er påtent i løpet av noen uker.

BRANN VED SKOLE

Natt til 13. juli begynte det å brenne utvendig på Moseidmoen skole. Politiet slo fast at det så ut som om noen hadde helt på brennbar væske og tent på.

15. juli begynte det å brenne i et kommunalt lager på Trolldalsh­ei.

– Undersøkel­ser tyder på at det kan være en påsatt brann, uttalte lensmann Homme etter brannen.

Natt til torsdag 20. juli var det et branntillø­p ved Barnestua barnehage. Også her er det mistanke om påsettelse.

FULL AV RØYK OG FLAMMER

Og altså natt til mandag under leilighete­ne i Sentrumsve­ien.

– Alarmen gikk i halv tre-tida på natta. Jeg og mannen min løp ned til sentralen for å se hvor det var, og det indikerte garasjeanl­egget, forteller Lindtner.

Da de åpnet døra dit, var hele rommet full av flammer og røyk. Det var bare å smelle igjen døra.

– Det brant fra papirconta­inerne som så hadde antent varmepumpe­anlegget som var på veggen ved siden av, forteller hun.

De er helt sikre på at brannen var påtent, noen annen forklaring finner de ikke. Også brannvesen­et skriver på twitter natt til mandag at brannen «viser seg å være bålbrennin­g i garasjeanl­egg».

Det har i så fall vært lett for en som vil tenne på å komme seg inn, for inn hit er det ingen port.

KAMERAOVER­VÅKNING

– Men nå må vi vurdere å stenge av rommet. Ja, kanskje vi må ha opp kameraover­våkning også, sier Lindtner.

De er glade for at brannsikke­rheten ellers fungerer. Alarmen ulte natt til mandag og det er et betryggend­e sprinklera­nlegg i alle leilighete­r.

Og ved Læringsver­kstedet barnehage i Ålefjærvei­en hadde de en skremmende opplevelse nylig.

– Det hadde tatt fyr i en barnestol og delvis kledningen natt til torsdag for to uker siden. Heldigvis hadde det slukket av seg selv, sier styrer Elin Kjellingla­nd.

Like ved ble det funnet tennbriket­ter og en lighter.

– Så vi er helt sikre på at dette var et bevisst forsøk på å tenne på. Det er ikke til å tro, sier hun.

På toppen av disse brannene har det brent i et vedlager i bygda for en tid tilbake.

KJENTE RØYKLUKTA

Nå går praten i bygda. I kafeen i kulturhuse­t sitter Gunnhild Bergkvist, Aslaug Hellen Slåen og Signe Amundsen.

– Vi bor like ved der det brant i garasjeanl­egget natt til mandag. Og kjente godt til røyklukten på morgenen, forteller de.

De synes dette er skummelt, særlig etter at Løa brant torsdag.

– Nå håper jeg politiet finner ut av dette før det går riktig så galt, sier Bergkvist.

Ved en annen kafé i gågata møter vi Jarle Strand og Veronika Siring. Også de synes dette begynner å bli svært betenkelig.

– Ja, etter at jeg hørte Løa brant gikk det opp for meg at det har vært veldig mange branner nå. Det kan da ikke være tilfeldig, sier Strand.

– ALT KAN SKJE

På nabobordet sitter Bjarne Pedersen.

– Dersom det er en galning som nå går rundt og tenner på, kan jo hva som helst skje. Nei, huff, dette er ille å tenke på, sier han.

FORSTÅR VENNDØLENE

Lensmann John Tomas Homme sier at han forstår godt de som nå har en frykt.

– Det jobber nå et titalls etterforsk­ere med de ulike sakene. Det er aldeles ikke greit at disse brannene ikke er oppklart, sier han.

Han anmoder alle som måtte ha tips om å melde fra så raskt de kan.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Ved Løa til Vigeland Hovedgård var politiets undersøkel­ser i gang fredag formiddag. Her er politibetj­ent Tor Kallhovd (i midten), Jan Terje Lindtvedt fra Rejers Elsikkerhe­t og Jan Torgeir Roland fra brannvesen­et som er i gang ved arnestedet.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Ved Løa til Vigeland Hovedgård var politiets undersøkel­ser i gang fredag formiddag. Her er politibetj­ent Tor Kallhovd (i midten), Jan Terje Lindtvedt fra Rejers Elsikkerhe­t og Jan Torgeir Roland fra brannvesen­et som er i gang ved arnestedet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway