Fædrelandsvennen

– Vi gjorde en feilvurder­ing

Ledelsen ved KVS Bygland mente trusselen 17-åringen ble utsatt for to måneder før hun ble knivstukke­t og nesten drept, var et forhold mellom de to involverte elevene.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

– Der gjorde vi en feilvurder­ing. Vi skulle aldri gått med på jentas ønske om ikke å si noe til foreldrene hennes, sa rektor Steffen Røykenes da han vitnet i Kristiansa­nd tingrett fredag formiddag.

En 18 år gammel mann er tiltalt for drapsforsø­k etter han knivstakk en jevngammel medelev på internatet til KVS Bygland 12. desember i fjor. Begge var da 17 år gamle.

– Han kom ramlende inn over dørstokken på mitt kontor. Jeg skjønte med en gang at noe var galt, men fikk ikke noe svar da jeg spurte om hva som hadde skjedd. Det eneste han sa var at NN (17-åringen som ble knivstukke­t) trengte hjelp, sa Røykenes.

DRAPSTRUET

To måneder tidligere, 17. oktober, var de to elevene involvert i en annen dramatisk episode. Etter å ha kuttet seg selv med kniv, oppsøkte gutten rommet til medeleven han senere knivstakk. Han skal ha kommet med en drapstruss­el og stakk kniven flere ganger i døra hennes.

I retten ble rektoren presset hardt på hvorfor skolen ikke varslet den mindreårig­e jentas foresatte om hendelsen.

– Det burde vi ha gjort. Det var først senere at jeg skjønte hvorfor hun var så påståelig. Hun ønsket ikke at foreldrene skulle vite noe om hennes forhold til tiltalte, sa Røykenes.

De to elevene var kjærester ved skolestart, men forholdet tok slutt etter noen uker. Den nå 18 år gamle jenta har forklart at hun opplevde kjæresten som ustabil og ga uttrykk for at hun var redd for ham.

– EN SAK MELLOM DE TO

Røykenes bekreftet at ingen av foreldrene til de drøyt 60 elevene ved skolen ble informert om den første hendelsen.

– For oss har det vært en sak mellom de to. Vi følte at det ikke var hensiktsme­ssig å lage noe stort nummer av det. NN ( jenta) var klar på at hun ikke ville at det skulle hausses opp, sa rektoren.

Ifølge Røykenes konkludert­e politiet med at den første hendelsen var et selvmordsf­orsøk. Saken ble derfor ikke anmeldt eller etterforsk­et. Rektoren opplys- te i retten at foreldrene til gutten ble informert, men ifølge guttens far fortalte ikke skolen at sønnen hadde gått rundt med en kniv.

– Det var lederen for internatet som var i kontakt med foreldrene. Slik jeg kjenner internatle­der går jeg utfra at hun informerte om dette, sa rektoren.

– KUNNE IKKE UTVISE HAM

Etter hendelsen i oktober ble gutten nektet å bo på internatet. Han flyttet i stedet inn til lederen for internatet og hennes ektemann. Ifølge rektoren var det ikke mulig å nekte gutten å gå på skolen.

– Vi må forholde oss til opplærings­loven og friskolelo­ven. Det er strenge kriterier for å utvise noen. Da blir det lagt til grunn hendelser i skoletiden, ikke på fritiden. På skolen oppførte han seg greit, sa rektoren.

– Så elevene kan da gjøre hva de vil på internatet og likevel forsette på skolen, spurte bistandsad­vokat Sveinung Søndervik Johnsen.

– Ja, i ytterste konsekvens kan de det, svarte rektoren.

Søndervik Johnsen mener rektoren har tolket loven feil og at en så alvorlig hendelse på et skoleinter­nat klart kan medføre bortvisnin­g fra skolen.

BLE FULGT OPP AV ABUP

Den tiltalte 18-åringen ble fulgt opp av ABUP (avdeling for barn og unges psykiske helse) ved Sørlandet sykehus ukentlig.

Ifølge Røykenes fikk skolen opplyst av ABUP at han ikke var til fare for seg selv eller andre etter den voldsomme hendelsen i oktober.

– Vi syntes det var litt underlig. Når fagfolk uttaler seg sånn vurderer vi det som pålitelig informasjo­n, sa rektoren.

Han opplyste at han selv aldri var i kontakt med ABUP, men at det var lederen for internatet som holdt dialogen med helsetjene­sten.

GOD OPPFØLGING

Bistandsad­vokat Søndervik Johnsen stilte også flere kritiske spørsmål til oppfølging­en jenta fikk av skolen etter knivstikki­ngen.

– Jeg snakket med henne på telefon dagen etter. En kontaktlær­er var på besøk og en ansatt var på besøk med noen medele- ver. Jeg hadde også en lang samtale med mor og spurte om det var noe vi kunne støtte med. Jenta hadde også noen søsken som var kommet ned, så jeg jeg opplevde at hun ble godt ivaretatt, sa rektoren.

Overfor Fædrelands­vennen bekrefter Røykenes at han mener skolen har håndtert saken på en god måte, med unntak av den manglende varslingen av offerets foreldre. Han sier at skolen har gjort mye som ikke kommer frem i retten, men ønsket ikke å utdype dette noe videre.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Rektor ved KVS Bygland, Steffen Røykenes, avbildet utenfor rettssalen fredag. Han forklarte seg da om hendelsen i fjor, da en 17 år gammel elev ble knivstukke­t seks ganger av en medelev.
FOTO: ERLEND OLSBU Rektor ved KVS Bygland, Steffen Røykenes, avbildet utenfor rettssalen fredag. Han forklarte seg da om hendelsen i fjor, da en 17 år gammel elev ble knivstukke­t seks ganger av en medelev.
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Sveinung Søndervik Johnsen er oppnevnt som bistandsad­vokat for jenta som ble knivstukke­t. Han mener skolen sviktet fullstendi­g i håndtering­en av trusselepi­soden to måneder før knivstikki­ngen.
FOTO: ERLEND OLSBU Sveinung Søndervik Johnsen er oppnevnt som bistandsad­vokat for jenta som ble knivstukke­t. Han mener skolen sviktet fullstendi­g i håndtering­en av trusselepi­soden to måneder før knivstikki­ngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway