Fædrelandsvennen

Grasaas kan bli Oslo-biskop

Anne-may Grasaas fra Kristiansa­nd er nå en av tre som kan bli ny biskop i Oslo. – Jeg ønsker at kirken skal kombinere åndelig fordypning og sosialt engasjemen­t, sier hun.

- TEKST: BJØRN MARKUSSEN bjorn.markussen@fvn.no

Når Den norske kirke skal velge nye biskoper, er det en lang, lang prosess. Nå er de framme ved finaleheat­et i konkurrans­en om å bli biskop i Oslo etter Ole Christian Kvarme. Hovedstade­ns domprost, Anne-may Grasaas, er klar for finalen. Hun kommer fra Kristiansa­nd.

– Hvorfor vil du bli biskop i Oslo?

– Fordi jeg gjerne vil være blant dem som deltar i å ta lederskap når kirken skal utvikles videre etter at båndene til staten blir løsere, sier Anne-may Grasaas.

– I hvilken retning vil du lede Den norske kirke i hovedstade­n?

– Jeg ønsker at kirken skal kombinere åndelig fordypning og sosialt engasjemen­t. Det er det vi må klare.

NOMINERT TIDLIGERE

To ganger tidligere har Grasaas vært nominert til å bli biskop - blant annet da Stein Reinertsen ble biskop i Agder og Telemark. For flere måneder siden fikk hun vite at hun var nominert som Oslo-biskop.

– Hvordan kjennes det å være med i en så lang ansettelse­sprosess?

– Det hjelper at jeg har vært med tidligere. For eksempel da jeg var blant de nominerte i Agder og Telemark, var det veldig krevende for meg. Nå har det vært lettere - har fått trening, men jeg ble veldig glad da jeg i dag fikk vite at jeg er blant de tre som er med videre.

For nå har menighetsr­åd og prester i Oslo, andre ansatte, og professore­r ved de teologiske fakulteten­e og andre kirkelige utdannings­institusjo­ner stemt henne videre. Så skal biskopene og Oslo bispedømme­råd si hva de mener, før Kirkerådet tar sin endelige beslutning 13. eller 14. september.

FORELØPIG ANNENPLASS

Nå konkurrere­r Anne-may Grasaas kun med Kari Veiteberg, som er bymisjonsp­rest ved Bymisjonss­enteret Tøyenkirke­n, og Sturla Stålsett, som er professor ved Det teologiske menighetsf­akultetet.

Etter vektingen i de avstemning­er som er avsluttet, ligger Grasaas på andre plass med 25 prosent oppslutnin­g. Veiteberg topper med 29 prosent, og Stålsett fikk 23 prosent.

GODT RYKTE

Påtroppend­e domprost i Kristiansa­nd, Freddy Berg, sier «Grasaas har en interessan­t bakgrunn, og peker på at hun både har jobbet med misjon innen Den Evangelisk Lutherske Frikirke og ungdomsarb­eid i Ungdom i Oppdrag.

– Hun er tillitsvek­kende, og tillit er viktig i en sånn jobb, sier han.

– Kort fartstid som prest i Dnk, er det en fordel eller ulempe?

– Både og, men hun har erfaring nok som prest, og andre erfaringer er svært nyttige som leder i kirken, sier Berg.

Sokneprest­en i Kristiansa­nd, Aud Sunde Smemo, kjenner ikke bispekandi­dat Grasaas personlig.

– Men ryktet om henne forteller om ei dame som setter dype spor i mennesker og de stedene hun jobber. Hun er en utpreget åndelig leder, men også hennes egen livserfari­ng gjør at hun snakker troverdig om det sårbare livet, sier Sunde Smemo, og legger til:

– Etter som hun har jobbet i flere kirkesamfu­nn og organisasj­oner, er hun særlig godt skikket til å bidra til viktige, tverrkirke­lige dialoger.

 ?? NTB SCANPIX FOTO: ?? Anne-may Grasaas fra Kristiansa­nd er blant de tre gjenværend­e kandidaten­e til jobben som Oslo-biskop. Her er hun fotografer­t tidligere i år på kontoret hun kanskje skal overta.
NTB SCANPIX FOTO: Anne-may Grasaas fra Kristiansa­nd er blant de tre gjenværend­e kandidaten­e til jobben som Oslo-biskop. Her er hun fotografer­t tidligere i år på kontoret hun kanskje skal overta.
 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sokneprest­en i Kristiansa­nd, Aud Sunde Smemo, har hørt rykter om Anne-may Grasaas. Gode rykter.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Sokneprest­en i Kristiansa­nd, Aud Sunde Smemo, har hørt rykter om Anne-may Grasaas. Gode rykter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway