Fædrelandsvennen

Vil lete etter olje i Skagerrak

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Frp vil gjøre et nytt forsøk på å åpne opp Skagerrak for oljeleting. Men denne gangen møter de motstand også hos sine egne.

– Dette vil gi Agder flere tusen arbeidspla­sser, og det i en region der vi er verdensled­ende innen leverandør­industrien, sier Gisle Meininger Saudland, stortingsk­andidat for Frp i Vest-agder.

Da Frp og Høyre signerte samarbeids­avtalen med Venstre og KRF etter forrige valg, gikk de med på at det ikke skal letes etter olje i Skagerrak. Men nå vil Frp gjøre et nytt forsøk og ønsker å kartlegge området for så å starte leting der det er mest sannsynlig at de finner olje.

– Det er trist at Frp gir en sånn falsk trygghet til innbyggern­e ved å si at det er en framtid i olja. De burde se til for eksempel Elkem Solar som skaper grønne arbeidspla­sser i stedet for å si at det er framtid i å pumpe opp olje som det ikke er marked for, sier Mali Steir Tronsmoen, stortingsk­andi- dat for SV i Vest-agder.

VINNERSAK

Fædrelands­vennen møter dem i Kristiansa­nd sentrum på vei hjem fra et valgkampar­rangement. Begge partiene har medvind på meningsmål­ingene og Gisle Meininger Saudland mener oljeleting er en vinnersak for landsdelen.

– Hvis vi finner olje, er det bedre at den blir tatt opp i vår landsdel framfor at den blir pumpet opp i utlandet, sier Saudland som har tatt opp saken med oljeog energimini­ster Terje Søviknes.

Han viser også til at LO og NHO har fremmet felles krav i forbindels­e med valgkampen. Et av kravene er at selskapene skal ha tilgang til nye leteareale­r. Men Skagerrak har ikke vært blant områdene oljeindust­rien har pekt på i denne omgang.

– Industrien har vært mest interesser­t i områder lenger nord, siden det er der det er størst sjanse for å gjøre store funn som kan settes raskt i produksjon. Et felt som Nordland 6 kan raskt realiseres i tillegg til at infrastruk­tu- ren for gass er på plass, sier Frode Alfheim, forbundsle­der i Industri Energi, fagforbund­et som organisere­r ansatte innen olje og gass.

Han legger til at om industrien skulle peke på Skagerrak vil de støtte dem.

LITE AKTUELT

Sist gang det ble lett etter olje i Skagerrak var i 2007 da det ble boret en tom brønn utenfor Farsund. I 2013 gav formannska­pet i Kristiansa­nd en høringsutt­alelse om oljevirkso­mhet der de åpnet for leting etter olje. Men fire år etter er stemningen en annen i de politiske partiene.

– Vi er opptatt av gode rammebetin­gelser for olje og gass siden vi skal leve av det i mange år framover. Men Skagerrak er lite aktuelt og lite realistisk. Det er de vurderinge­ne som er gjort hos oss, sier Ingunn Foss, stortingsk­andidat for Høyre.

Stortingsk­andidat for Ap, Odd Omland, tror oljeleting er helt urealistis­k.

– Vi var mot i forrige periode og har heller ikke åpnet opp i denne perioden. Dette er et svært sår- bart område og jeg tror Frp står alene i denne saken.

Miljøparti­ets førstekand­idat Birte Simonsen regner med at Skagerrak er en tapt sak.

– Hadde dette vært et viktig felt for industrien, hadde det nok vært mer utsatt. Men det er det ikke. Så det er bare for Frp å glemme hele Skagerrak. Dette er gårsdagens tenking.

VIL FORTSETTE

Gisle Saudland kommer til å fortsette kampen for oljeleting.

– Det er mange Frp-standpunkt som har blitt akseptert politikk etter hvert, og det er ingen som taper på om det blir satt i gang undersøkel­ser av om det er verdier der. Funn av olje kan skape tusenvis av arbeidspla­sser, og det hjelper ikke en arbeidsløs oljearbeid­er at han er med på det grønne skiftet.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Gisle Meininger Saudland (Frp) mener fredningsp­erioden for Skagerrak må være over og vil ha ny oljeleting. Mali Steiro Tronsmoen (SV) tviler på at Frp vil få flertall for noe slikt på Stortinget.
FOTO: KJETIL REITE Gisle Meininger Saudland (Frp) mener fredningsp­erioden for Skagerrak må være over og vil ha ny oljeleting. Mali Steiro Tronsmoen (SV) tviler på at Frp vil få flertall for noe slikt på Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway