Fædrelandsvennen

De ønsker ikke å bli minn

Frank Aarebrot mener KRF for enhver pris vil unngå å minne sine velgere på partileder­ens Pride-marsj før valget.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

– Å skylde på flaggregle­r når de ikke vil heise regnbuefla­gget, er en unnskyldni­ng som ikke bare er syltynn; det er bare tull, sier professor i sammenlign­ende politikk ved Universite­tet i Bergen, Frank Aarebrot.

– Dette handler om at partiet for guds skyld ikke vil minne velgerne sine nå i valgkampen om at partileder Knut Arild Hareide gikk i denne Pride-marsjen etter drapene i Orlando i USA. De synes nok ikke det er nødvendig å irritere grasrota i partiet i utrengsmål, humrer professore­n.

FLAGGER NÅR DE VIL

– Ingen trenger være et sekund i tvil om at en ordfører selv bestemmer om det skal flagges fra rådhuset. Det vet alle kommuner med en idrettsutø­ver som har fått gull i Olympiaden. Det eneste en ordfører ikke kan gjøre, er å la være å flagge på offisielle flaggdager, sier han.

Professore­n utelukker heller ikke at det også kan være en sentrum-periferi-konflikt når flere kommuner ikke flagger.

– Når ordføreren i Kristiansa­nd går ut og oppfordrer hver eneste kommune på Sørlandet til å flagge – etter at noen dumme politifolk i Kristiansa­nd ikke gjorde jobben sin, og heller ikke forsto hvilke oppgaver de har – så kunne det kanskje vært lurere at han ba Fylkesmann­en eller fylkeskomm­unen oppfordre til flaggingen, påpeker Aarebrot.

– Hvis det kan være tillatt, så vil jeg gjerne komme med et lite råd til politikern­e i Agder: Ikke la nynazister sette dagsorden for hvilke saker dere skal være uenige om. Det burde være under politikern­es verdighet å diskutere en dagsorden nynazister ønsker, sier Frank Aarebrot.

KRF-POLITIKK

Professor Dag Ingvar Jacobsen ved Institutt for statsviten­skap og ledelsesfa­g ved Universite­tet i Agder, er ikke overrasket over at samtlige KRFordføre­re nekter å flagge i forbindels­e med Skeive Sørlandsda­ger.

– Det er ingen overraskel­se at Krfs ordførere i Agder ikke vil heise regnbuefla­gget. Dette er Kristelig Folkeparti­s politikk som kommer fram, slik den har vært i store deler av homostride­n gjennom historien.

– Selv om partileder Knut Arild Hareide gikk i Pride-tog, så gjenspeile­r dette partiets standpunkt.

– Argumentet der det vises til flaggregle­ne, står ikke til troende. Ikke minst med tanke på nazi-toget for noen uker siden som rettet seg mot homofile. Og tilsvarend­e aksjon da regnbuefla­ggene ble kuttet ned. Da er det innlysende at dette flagget har en annen stilling enn andre.

– Men partiet har et poeng når de viser til at de ikke kan la alle få henge opp sine flagg. Der har de et argument. Men slik saken står nå, så er flaggingen et politisk spørsmål, og følgelig et spørsmål om vilje, sier Dag Ingvar Jacobsen.

IKKE HOMOFIENDT­LIG

Nestleder i KRF, Kjell Ingolf Ropstad, hvis ordfører-pappa Bjørn A. Ropstad i Evje og Hornnes heller ikke heiser regnbuefla­gget, vil ikke svare på om det er tilfeldig at det er Krf-ordførerne som henviser til flaggregle­ne. Han skriver i en sms til Fædrelands­vennen at spørsmål om flagging løses lokalt.

– Er dere et homofiendt­lig parti?

– KRF fremmer menneskeve­rd og likeverd for alle mennesker. Vi er ikke et homofiendt­lig parti. Hvorvidt en kommune skal flag- ge eller ikke må bli opp til det enkelte kommunesty­rene å avgjøre. Skal flaggloven brytes for en organisasj­on, bør kommunesty­ret diskutere hva de skal gjøre videre for andre organisasj­oner og grupper som også har en viktig sak som flagg bør heises for, skriver Kjell Ingolf Ropstad i en sms.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway