Fædrelandsvennen

KRF ute fra Agder i ny Tv2-måling

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

På forrige måling fra TV 2 var KRF i Agder inne med tre mandater. På torsdagens måling går partiet under sperregren­sen og mister alle.

Miljøparti­et De Grønne har utjevnings­mandatene i begge Agder-fylkene. Frp får direkteman­dat også i Aust-agder. I vest beholder både Høyre og Ap sine to mandater hver i torsdagens måling fra TV 2.

Målingen er laget av Kantar TNS for TV 2 med intervju av 1070 personer i tidsrommet 18. – 23. august.

Målingen er et jordskjelv for KRF og en brutal kontrast til søndagens måling fra TV 2, da partiet holdt tre mandater fra Agder. Siste måling betyr at partiets nestleder, Kjell Ingolf Ropstad fra Aust-agder, mister sitt utjevnings­mandat. Det samme gjør Hans Fredrik Grøvan fra Vest-agder. Han har hatt direkteman­dat i denne perioden. Torhild Bransdal, som på forrige måling hadde utjevnings­mandatet i Vest-agder, er følgelig også langt unna en plass på tinget.

Sist gang partiet ikke var represente­rt fra Agder var i ved stortingsv­alget i 1949.

Partileder Knut Arild Hareide har ifølge målingen 1000 stemmers margin på det siste mandatet i Hordaland.

Venstre er også under sperregren­sen på denne målingen. Venstre-leder Trine Skei Grande blir den eneste partiet får på tinget denne gangen.

Det er Miljøparti­et De Grønne som fosser fram på den siste TV 2-målingen. Sammen med Fremskritt­spartiet og Senterpart­iet.

TV 2 har laget en beregnings­modell for sin nasjonale måling, som skal ta hensyn til lokale forhold, og fange opp konsekvens­ene den får på mandatene i de forskjelli­ge fylkene. Feilmargin­en er +/- 1,4 til 2,8 prosentpoe­ng. Hvilket betyr at det er en risikospor­t av de store å si hvem som får utjevnings­mandatene.

Men modellen viser at i Agder-fylkene er det Miljøparti­ets Birte Simonsen i VestAgder og Eivind Trædal i Aust-agder som for øyeblikket holde utjevnings­mandatene.

Miljøparti­et har vært over sperregren­sen på flere målinger den siste tiden. Men dette er første gang i TV 2 sine målinger.

På Poll og Polls ligger partiet på 4,1 prosents oppslutnin­g nå.

 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? Kjell Ingolf Ropstad og Hans Fredrik Grøvan er ute fra Stortinget i den siste meningsmål­ingen til TV 2. KRF er under sperregren­sen.
FOTO: TONE SANDBERG Kjell Ingolf Ropstad og Hans Fredrik Grøvan er ute fra Stortinget i den siste meningsmål­ingen til TV 2. KRF er under sperregren­sen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway