Fædrelandsvennen

– Bransjen er sidrumpa

Så lenge de tjener penger, kjører oljeindust­rien på som før.

- TEKST:

– De er uinteresse­rt i ny teknologi så lenge det går oppover. Det er derfor jeg elsker nedturer, sier teknologid­irektøren i National Oilwell Varco (NOV), Hege Kverneland, som pendler mellom Stavanger og Houston i USA.

Det siste selvsagt sagt med glimt i øyet.

TØFF NEDBEMANNI­NG

Sannelig har det vært tøft å nedbemanne 3000 årsverk i den norske delen av oljeservic­eselskapet siden oljekrisa i 2014. Men hun skulle ønske at oljeindust­rien hadde vært mer mottakelig for ny teknologi tidligere. I stedet satt industrien bakoverlen­t og tjente gode penger. Den var uinteresse­rt i å redusere kostnadene sine ved å moderniser­e seg.

– Oljeindust­rien er sidrumpa og trege til å ta i bruk ny teknologi. Men nå, er det lettere å få dem til å lytte, sier Hege Kverneland.

Hun gir mange eksempler, både på mekaniske løsninger og software som kan kutte kostnadene i oljeindust­rien. Det er bare bedre teknologi som kan redde oljeindust­rien fra å utkonkurre­re seg selv på grunn av høye kostnader, mener teknologid­irektøren.

Seabox, som NOV eier på Forus, ble påtenkt allerede i 2003, av gründer Helge Lunde. Boksen på havbunnen renser sjøvann og injiserer det i reservoire­t, slik at mer av oljen kan hentes ut. I dag blir sjøvannet renset oppe på plattforme­n i en mye mer omstendeli­g prosess.

– Det tar om lag 14 år før oljeindust­rien tar i bruk ny teknologi i noe omfang, sier Kverneland.

Slik er det med Seabox også. 24 år etter at teknologie­n ble utviklet skal en prototype testes utenfor Harstad neste år.

«DIGITALISE­RINGEN TAR AV»

Teknologid­irektør Kverneland har alltid vært langt over middels interesser­t i duppeditte­r og teknologi. Digitalise­ring og automatise­ring er ikke nytt, kan hun bevitne. Hun som har vært med på å utvikle og selge 800–900 cyberspace­systemer til oljeindust­rien gjennom 20 år. Borestolen har revolusjon­ert boreoperas­jonene, ved å automatise­re og digitalise- re arbeidspro­sessene om bord på plattforme­ne.

– Men dette er bare begynnelse­n, bedyrer Kverneland. Det er nå det virkelig tar av. Nå har vi internett i borehullet og bruker big data til å forbedre arbeidsopp­gaver og vedlikehol­d.

Hun ser på kurven sin som strekker seg tilbake til 1990.

– Det var året da jeg gikk ut fra NTH som ferdig utdannet sivilingen­iør. Jeg hadde hatt noe EDB, men jeg skjønte ikke så mye av det. Mye har skjedd siden da. Men det er nå vi må henge med framover, for det er nå det tar av, sier hun.

SKIFEROLJE­N

Fra USA har hun et annet utkikk- spunkt til industrien enn nordmenn flest. Derfra ser hun at skifergass- og skiferolje­industrien, som er norsk oljeindust­ris argeste konkurrent fordi de produserer olje billig, for lengst har tatt i bruk teknologi som kutter utgiftene. Noe av denne boreteknol­ogien har NOV utviklet.

– Det er enda viktigere å ta i bruk disse boreløsnin­gene offshore i Norge, der kostnadene er mye høyere, sier Kverneland.

FAKTA

● National Oilwell (NOV)

● National Oilwell Varco (NOV) har utspring i oppkjøp og sammenslåi­nger av bedrifter som Hitec i Stavanger, Procon i Asker og Molde og Kristiansa­nd-selskapet Hydralift.

● I 2002 ble det hele kjøpt av amerikansk­e National Oilwell, og i 2005 fusjonerte National Oilwell og Varco til National Oilwell Varco.

● NOV Norway har i 2017 om lag 2000 ansatte i Norge. Hovedkonto­ret ligger i Kristiansa­nd. Forusdelen av selskapet har kuttet rundt 400 stillinger og siste nedbemanni­ngsrunde pågår fortsatt i august 2017.

 ?? FOTO: JONAS HAARR FRIESTAD ?? Teknologid­irektør i National Oilwell Varco, Hege Kverneland, viser fram borestolen som har revolusjon­ert borearbeid offshore. Hun mener den digitale revolusjon i oljebransj­en vil komme når bransjen skjønner at de må kutte kostnader.
FOTO: JONAS HAARR FRIESTAD Teknologid­irektør i National Oilwell Varco, Hege Kverneland, viser fram borestolen som har revolusjon­ert borearbeid offshore. Hun mener den digitale revolusjon i oljebransj­en vil komme når bransjen skjønner at de må kutte kostnader.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway