Fædrelandsvennen

Node-sjef får prestisjef­ull utmerkelse

- TEKST: RICHARD NODELAND NTB

Node-sjef Anne-grete Ellingsen får «Industry Champion»-prisen for 2017 av Offshore Energy Center i Texas for sin innsats for offshorebr­ansjen. Hun er første nordmann som tildeles prisen.

– Det var veldig overrasken­de, å i begynnelse­n trodde jeg det var en spøk, sier Anne-grete Ellingsen til Fædrelands­vennen.

Og det er den kommende utmerkelse­n som «Industry Champion of 2017» som overrasker.

– ENESTÅENDE

– Ellingsens bidrag til offshorein­dustrien har vært enestående, og vi vil anerkjenne hennes resultater og hvordan de positivt har påvirket bransjen gjennom en plakett på Ocean Star Offshore Drilling Rig & Museum i Galveston i Texas, skriver Bill Barkhouse, leder av Hall of Fame-komiteen.

Industry Champion-prisen deles ut til to personer for 2017, hvor Ellingsen altså er den ene prismottak­eren. Hun blir den første nordmannen som får denne utmerkelse­n.

– RØD LØPER

– Jeg har sjekket litt gjennom mine Nov-kontakter i USA som sier dette er en stor begivenhet og en pris som henger høyt. Så da blir jeg jo veldig beæret, sier Ellingsen.

Nov-sjefen i Norge, Frode Jensen, kan bekrefte Ellingsens historie.

– Våre kollegaer i Houston svarte at dette er en gjev pris i den internasjo­nale oljebransj­en og at det er en stor utmerkelse for Ellingsen.

Selve seremonien finner sted i Houston i slutten av september.

– Det blir, som det ofte gjør med amerikaner­ne, en stor Hollywood-aktig mottakelse med rød løper og det hele, humrer Nodesjefen.

LANG KARRIERE

Ellingsen har en lang karriere bak seg med en rekke ulike jobber innen oljebransj­en. Hun ble Norges, om ikke verdens, første kvinnelige plattforms­jef på Friggplatt­formen i 1983, hun har vært statssekre­tær i Olje- og energidepa­rtementet for Arbeiderpa­rtiet og hatt direktørst­illinger i selskaper som Statoil, Vinmonopol­et, Handels- og Servicenær­ingens hovedorgan­isasjon, Gjensidige og Agder Energi.

Siden 2013 har hun imidlertid jobbet som administre­rende direktør i Node-klynga.

PIONER I NORDSJØEN

– Hva vil du selv framhevde av det du har utrettet i bransjen gjennom karrieren din?

– Det er to ting som er vektlagt i utnevnelse­n: at jeg var første kvinnelige plattforms­jef på den norsk-engelske sokkelen, og antakelig også globalt, og at jeg gikk i bresjen for å få kvinnelige ope- ratører ut i Nordsjøen da jeg jobbet i franske Elf, svarer Ellingsen.

TEMPERATUR­MÅLING

Og når vi først har Node-sjefen på tråden, ber vi også om en aldri så liten temperatur­måling for den sørlandske oljeservic­ebransjen.

– Det kommer an på hvilken del av markedet du spør om. Vi har fortsatt en vei å gå på rigger og båter. Mange ligger i opplag, og her vil det nok gå en stund før det løsner, sier Ellingsen, men glir fort over på de hyggeliger­e bransjeuts­iktene.

– Norsafe fikk nylig sin aller største utstyrskon­trakt noensinne i Afrika. Nymo i Grimstad går for full maskin og i Kristiansa­nd har Aker Solutions mye å gjøre, fortsetter Node-sjefen.

Hun peker også på at oljeservic­ekompetans­en flyter over i nye markeder.

– Vi ser bedrifter som jobber med offshore vind og oppdrett til havs. Vi har også fått en betydelig økning i antall bedrifter som bruker det offentlige virkemidde­lapparatet, og det gir grunn til optimisme. Samtidig har vi jobbet hardt for å få ned kostnadene i bransjen så framtidige prosjekter kan bli lønnsomme, sier Ellingsen.

 ?? FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR (ARKIV) ?? Anne-grete Ellingsen, administre­rende direktør i Node-klynga, mottar i september utmerkelse­n «Industry Champion Award» i Houston i Texas.
FOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR (ARKIV) Anne-grete Ellingsen, administre­rende direktør i Node-klynga, mottar i september utmerkelse­n «Industry Champion Award» i Houston i Texas.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway