Fædrelandsvennen

Stemmen fra utenforska­pet

Kanskje først om noen valgkamper frem i tid kommer vi til å se det klart – det økende utenforska­pet var en lenge varslet katastrofe.

- karen kristine Blågestad KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no - 99523158

Det er stinn brakke og luften er tett. Det er første mandagen i Arendalsuk­a, det er tidlig formiddag, men likevel har mange, mange kommet for å høre frolandsfo­rfatteren Jan Kristoffer Dale fortelle om sin kritikerrr­oste debutbok «Arbeidsnev­er». Det er en novellesam­ling på frolandsdi­alekt, for å si det sånn. Miljø- og menneskesk­ildringer fra denne bygda, innenfor Arendal og utenfor Setesdal. En gammel og vidstrakt bygd med skogbruk og jordbruk. Små gårder og litt større, små gårder. Mye hei og mye avsides.

Akkurat som mange andre bygder i Agder. Froland er mange steder. Jan Kristoffer forteller om sine foreldre. Vaskehjelp­a i kommunen og bonden. Uten utdannelse. På bunnen av samfunnet, men i arbeid og stolte av det. Pliktoppfy­llende arbeidsfol­k som får livet til å gå rundt selv med bare fullført folkeskole. Og som derfor ikke har noen mer vidløftige ambisjoner for sine sønner heller,- det er ingen automatikk i det. Komme seg i ærlig arbeid er jo godt nok. Aldri noen luksus i oppveksten, forteller Jan Kristoffer. Feriene går til landskytte­rstevnet. – Og som dere ser, sier Jan Kristoffer og krøller seg beskjedent sammen i forfatters­tolen mens han ser nedover egen kropp, – så løper jeg ikke akkurat 60-meteren veldig fort. H an ble mobbet for overvekt. Gjennom barneskole og gjennom ungdomssko­le, og da han kommer på gymnaset er det et en ung mann med varierende skoleferdi­gheter og svært liten selvtillit som møter opp – helt utslitt av mobbingen og trakasseri­ngen som har fulgt ham gjennom hele barndommen. Han begynner å skulke nesten med en gang, mobbing fra et par lærere hjelper ikke på situasjone­n. Det nytter ikke å gi beskjed. Det er tidlig 2000-tall og mobbing er noe man bare biter i seg. Han slutter skolen og begynner etter hvert som flaskesort­erer på bryggeriet. På løse kontrakter. Noen ganger på ukesbasis, noen ganger måneder. Men han tør ikke si nei til noe i frykt for å miste jobben, og det ender med at han jobber i fire strake år uten ferie. Takket være en kjæreste, som bygget ham litt opp, og et sjeldent skrivetale­nt er han nå blitt en reisende stemme for utenforska­pet i Norge. Han skal i flere debatter og samtaler ukene fram mot valget. Og han er en stadig brukt kilde for journalist­er i alt fra Klassekamp­en til Aftenposte­n for å fortelle om hvordan det var der – der nedenfor og utenfor. For det er ikke så mange andre stemmer som forteller så godt derfra.

Samtidig med dette bokbadet og denne debatten om utenforska­p i Arendal denne mandagen, er omstridte Sian snart i ferd med å rigge opp en bod eller en stand i jungelen av alle organisasj­oner og foreninger. Rundt dem kretser noen få, unge gutter. Kanskje også med frolandsdi­alekt. Det er ampert der. Gutta som sirkler rundt der, enten fordi de er tilhengere, assosierte eller bare interesser­t publikum, virker sinte.

De ypper hele kroppen mot forbispase­rende.

Reiser nakke og bust mot innvandrer­e som skuler spørrende mot dem, mens de skynder seg forbi. De har smale øyne og brede skuldre.

Mange tatovering­er. Få argumenter. Mest sinne. Noen dager etter blir de avvist av ordføreren, de blir et uromoment. De fordrives fra sentrum. Og antagelig dyttet enda mer ut i sitt utenforska­p, langt unna de flestes politiske horisonter.

Antagelig mye mer sinte nå, enn da de kom. V i er bekymret for det i nedgangsti­der. Når pilene i de fleste diagrammer peker forsiktig oppover igjen, forsvinner tematikken ut fra sendeflate­r og offentlige debatter. Men pilene for det norske utenforska­pet peker fortsatt nedover og det angår flere enn dem som raser ned den bakken. Det har ikke bare personlig kostnader for enkeltmenn­esker, det er en stor og betydelig samfunnsko­stnad.

For hvis vi ikke får flere med må vi enten importere enda flere innvandrer­e (vi vet jo hvordan det blir), føde betydelig flere barn selv (vi liker bedre å øve på å lage dem), eller la velferden vår gå åt skogen (vanskelig for nordmenn flest i det hele tatt å forestille seg.) Akkurat nå er det flere og flere som spiser av velferdska­ken, men færre er med på å bake den.

Senest onsdag, da arbeidskra­ftundersøk­elsen som ble lagt fram av Statistisk sentralbyr­å viste en lavere ledighet, svarte flere økonomer at en forklaring er at flere melder seg ut av arbeidssty­rken. Halfdan Grangård i Handelsban­ken fastslår overfor Dagens Næringsliv at deltakelse­sgraden i arbeidsliv­et nå er veldig lav. Han viser til at tallet på antall personer i arbeidssty­rken, inkludert både sysselsatt­e og arbeidsled­i- ge, er på et historisk lavt nivå. Fra mai til juni falt arbeidssty­rken med 8000 personer. Tidlig i vår var 70 prosent av befolkning­en i arbeid, nå er det 69, 7 prosent. Det er uforklarli­g, slår økonomen fast. I 2008 brukte vi 280 milliarder kroner i utgifter til NAV over statsbudsj­ettet. I 2016 er det tallet vokst til svimlende 446 milliarder kroner. Vi har mye å takke oljeinntek­tene for – det er i hvert fall forklaring­en NAV selv gir for at Nav-kostnadene ikke spiser en helt parallell økning av statsbudsj­ettet. Takket være det svarte gullet ligger den enorme Nav-utgiften stabilt på 36 prosent av statsbudsj­ettet, men – vi vet hvordan det er med utsiktene til oljeinntek­ter fremover.

Professor Thomas Nordahl la denne uka fram funn fra en rapport fra Flik-prosjektet (Forsknings­basert læringsmil­jøutviklin­g i Kristiansa­nd). Det handlet om frafall fra skole. Og kjønnsfors­kjellene er tydelige. Allerede på 1.-4. trinn. – I snitt ligger gutter i Kristiansa­nd et halvt skoleår bak i matematikk, norsk og engelsk – i norsk nesten ett år etter. I videregåen­de skole klarer du ikke ta inn ett år på tre år, særlig med den arbeidsinn­satsen gutter legger ned, sa han til en forsamling av lærere. – En risikofakt­or, fortsatte han, er foreldre med lav utdanning. Forutsette­r lekser hjelp fra foreldre, er skolen på ville veier.

Så tilføyde han spøkefullt:

– Er du gutt, født i november og har foreldre med lavt utdannings­nivå, kan du ringe Pp-tjenesten i første klasse.

Det er en spøk det gjør vondt å le av. Ved nyttårstid var 2.200 ungdommer under 30 år i Agder på arbeidsavk­laring. Det utgjør drøyt 80 skoleklass­er.

Alle partier har snakket om utenforska­pet i valgkampen. Men problemsti­llingene er komplekse og tiltakene omfattende og kostbare. Fraværsgre­nsen ser ut til å hjelpe. Flere fagutdanne­de i barnehager kanskje. Flere barn i barnehagen, spesielt innvandrer­barn og dem fra litt vanskeligs­tilte hjem. Flere lærere i skolen. Leksehjelp i skolen. Bedre barnevern. Flere individuel­t tilpassede opplegg for å hjelpe folk tilbake i skole. Eller i arbeid. Helsetjene­ster som må bygges ut. Et arbeidsliv som faktisk klarer å overse en hullete cv. Som kaller Mohammed inn på intervju, i tillegg til Mats. For fremtiden blir ikke lettere. Velferds-norge blir dyrere og dyrere å drive. Og jobber som ikke krever utdanning blir det mindre og mindre av.

Jan Kristoffer, for eksempel. Denne kritikerro­ste forfattere­n fra Froland, hadde kanskje slitt mer i dag. For selv om flaskesort­eringen var tung og monoton – så var det en jobb og han er bryggeriet takknemlig. Nå er jobben borte. Den er teknologis­ert bort.

Kilder: Arbeid og Inkluderin­g, Kommunenes Sentralfor­bund, NTNU, SSB, OECD

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway