Fædrelandsvennen

Smil til en ildsjel

- KARI RANDEN, daglig leder i AV-OG-TIL

Hvert år står hundrevis av frivillige ute i all slags vær for at du skal få en tryggere båtsommer. De fortjener en takk.

Båtsesonge­n er på hell, og båter i alle former og fasonger vil snart dras på land. Mange av oss ser vemodig på høstens ankomst. Vi har kost oss med lyden av bølgeskvul­p og måkeskrik. Kjent vinden ruske deilig i håret når båten tar opp fart, og gleden av sporadisk solskinn som varmer solbrune kropper på dekk.

For oss har båtlivet vært et sted å hente oss inn og slappe av.

For andre har derimot sommeren betydd lange dager i all slags vær. Alt for at du skal komme deg trygt hjem fra båttur. Hver sommer er det nemlig flere hundre frivillige som stiller opp for å minne om viktighete­n av alkovett på sjøen. 15 kampanjepa­rtnere står sammen med AV-OGTIL bak kampanjen Klar for sjøen. I sommer har de vært på over 150 arrangemen­ter landet rundt for å snakke med folk om trygghet på sjøen. Disse folka gjør en livsviktig jobb, for på sjøen kan alkoholen spille en dødsviktig rolle.

Berusede båtførere er nemlig mindre forutsigba­re. Alkohol gjør at man vurderer risiko annerledes. Koordinasj­on og balanse svekkes. Og reaksjonst­iden forlenges. Det gjør det kanskje lettere å forstå at anslagsvis en av fire som omkommer på sjøen har promille.

I 2015 introduser­te vi en solbrun og edru antihelt som var rå på båt. Filmen spilte på humor tross det alvorlige temaet som lå til grunn. Siden første lansering har de tre filmene til sammen blitt vist flere titalls millioner ganger, både i Norge og internasjo­nalt.

Når vi i tillegg vet at det store flertallet i Vest-agder sier nei til å drikke alkohol før man fører båt, blir vi enda gladere. Dette hadde vi ikke fått til uten de mange ildsjelene som hele sommeren sprer kampanjen vår langs kysten, folk som Halvor Rismyhr i Redningsse­lskapet Region Sør.

Men vi er ikke i mål før vi helt er kvitt alkoholrel­aterte skader og dødsfall på sjøen. Og der er det fortsatt en vei å gå. Det vet vi. For kort tid siden slapp Sjøfartsdi­rektoratet sin halvårsrap­port om ulykker på fritidsbåt første halvår i år. Tallene var nedslående. 16 personer kom aldri hjem fra båtturen. Det er seks flere enn på samme tidspunkt i fjor. Og det er 16 for mange.

Derfor vil vi fortsette å gjøre det vi kan for å minne deg på hva du ganske enkelt kan gjøre

❞ Vi er ikke i mål før vi helt er kvitt alkoholrel­aterte skader og dødsfall på sjøen.

for å øke tryggheten på sjøen. Et godt sted å starte er å være edru når du fører båt og vente med ankerdramm­en til du er fornøyd og fortøyd.

Så ta til deg budskapet fra oss og husk det når neste båtsesong setter i gang. Og smil ekstra bredt dersom du treffer noen av våre ildsjeler. De bruker sin tid og krefter på at du skal komme deg trygt i havn.

Innlegget er forkortet. Red.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? For kort tid siden slapp Sjøfartsdi­rektoratet sin halvårsrap­port om ulykker på fritidsbåt første halvår i år. Tallene var nedslående, skriver innsendere­n.
FOTO: NTB SCANPIX For kort tid siden slapp Sjøfartsdi­rektoratet sin halvårsrap­port om ulykker på fritidsbåt første halvår i år. Tallene var nedslående, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway