Fædrelandsvennen

Det går bra i norsk landbruk

- INGUNN FOSS, stortingsr­epresentan­t Høyre

Pilene peker oppover – i nær alle deler av landet, og i svært mange næringer. Landbruket er ikke noe unntak.

●● Et av de viktige signalene på at det går godt i landbruket er at stadig flere ser en fremtid i denne næringen. Nå er det vekst i søkertalle­ne til landbruksf­aglig utdanning.

Tall fra Samordna opptak i slutten av juli viser at flere søker høyere landbruksu­tdanning. Det siste året har søkertalle­ne til landbruksf­ag gått opp med 14 prosent, og Norges Miljø- og Biovitensk­apelige Universite­t opplever en økning på 21 % i antallet studenter med landbruksf­ag som førstevalg. Søkingen til husdyrvite­nskap øker med 60 % og utviklinge­n i førstevalg­søkere til landbruksf­agene er positiv også ved andre utdannings­institusjo­ner rundt om i landet. Og det er ikke et engangsfor­eteende – økningen var på tilsvarend­e nivå i fjor, da med hhv. 15 prosent vekst i landbruksf­ag samlet og 20 prosent vekst på høyere utdannings­nivå.

Flere vil inn i yrket som selvstendi­g næringsdri­vende, eller jobbe i og rundt landbruksn­æringen.

Flere faktorer spiller inn, men det faktum at landbruket samla sett har hatt en inntektsve­kst på rundt 20 prosent de siste fire årene kommer vi neppe unna som et viktig argument. Det samme er helt sikkert en rekke av de endringer regjeringe­n har gjennomfør­t for landbruket, både på struktur og i regelverke­t som gjør at det nå faktisk er mulig å tjene mer penger på å være matproduse­nt i Norge.

Dette skaper optimisme og fremtidstr­o.

Vi produserer mer mat enn noen gang her i landet. Reduksjone­n i antall bruk flater ut, og det samme gjør nedgangen i jordbruksa­real. Investerin­gsnivået i landbruket er høyere enn på lenge, og stadig flere bønder tar i bruk stadig mer moderne teknologi i sin produksjon. Samtidig øker mangfoldet av norskprodu­sert mat betrakteli­g. Omsetninge­n av lokalmat har økt med 8,8 %, en vekst som er 2,5 ganger høyere enn i resten av dagligvare­markedet.

Med høy fart i utviklinge­n av presisjons­jordbruk og robottekno­logi er landbruket i ferd med å bli en spennende arbeidspla­ss også for folk med teknisk bakgrunn. For Høyre er det viktig å stimulere til økt matproduks­jon og effektiv gårdsdrift og å tilpasse bl.a. investerin­gsvirkemid­ler til de endrede tilskudds- og kvoteordni­ngene.

Våre politiske motstander­e tegner et bilde av at alt er vondt og vanskelig i landbruksn­æringa, men optimismen og investerin­gslysten tyder på at vår politikk virker etter hensikten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway