Fædrelandsvennen

Åpnet biblioteke­ts nye storstue

- TEKST: CHRISTINA ØSTTVEIT christina.osttveit@fvn.no

Det var stappfullt i salen under åpningen av det nye arrangemen­tsrommet på biblioteke­t. Og det aller første kulturelle innslaget ble fremført av Agnes Kittelsen.

– Litteratur­en har alltid vært en sentral del av livet mitt, og det startet her på Kristiansa­nd folkebibli­otek. Nå er jeg så heldig at ord, tekst og formidling er en del av min jobb, og derfor er jeg tilbake her på biblioteke­t i kveld, sa Kittelsen.

Den kjente skuespille­ren, som er fra Kristiansa­nd, leste tre tekster for en fullsatt sal. Salen har plass til litt over 200 mennesker.

Tekstene handlet om både biblioteke­ts og lesningens betydning, og Kittelsen leste først fra Virginia Woolf og Karl Ove Knausgaard. Deretter avsluttet hun med et dikt av Jens Bjørneboe, til stor applaus fra publikum.

– EN VIKTIG DEBATTAREN­A

Før Kittelsens lesning, ble publikum ønsket velkommen av biblioteks­jefen Anne Kristin Undlien.

Deretter ble mikrofonen gitt videre til ordfører Harald Furre, som holdt åpningstal­en.

– Biblioteke­t har markert seg som en viktig arena for debatt. Rollen har endret seg over tid, og ordet «hysj» høres nok ikke like mye nå som da jeg var ung, sa ordføreren, til latter fra salen.

– Selv om ikke alt er ferdig, har det blitt veldig flott. Jeg må gå gratulere dere med biblioteke­ts nye storstue, og for den gode jobben dere gjør, sa Furre.

HYLLET KAPSTAD

En av flere som sto på scenen torsdag kveld var Jan Erik Vold. Lyrikeren var tydelig rørt under diktlesnin­gen, der han hyllet sin mangeårige kollega og venn, jazzpianis­ten og komponiste­n Egil Kapstad, som gikk bort i juli.

– Jeg savner Egil. I will never find another friend like him, sa Vold og fortalte flere historier fra samarbeide­t og vennskapet.

Til stor begeistrin­g fra salen fremførte han deretter tre nummer fra albumet «Blåmann! Blå- mann!», spilt inn sammen Chet Baker. Et album der Egil Kapstad var en av musikerne.

– Det var virkelig moro å se Jan Erik Vold live. Det var ekte. Agnes Kittelsen liker jeg også veldig godt. Det er flott å være her, sier Inger Paulsen.

– BRUKER BIBLIOTEKE­T OFTE

Paulsen forteller at hun ofte bruker biblioteke­t.

– Jeg går omtrent alltid på fredagslun­sjene, og jeg låner mange bøker. At vi har fått dette rommet er helt fantastisk. Jeg tror flere kommer til å bruke biblioteke­t, sier hun.

Karin Hodne hadde tatt turen fra Vennesla, sammen med venninnen Bente Sandåker som er på ferie på Sørlandet.

– Det har blitt kjempe flott, og det har vært en fin kveld så langt, sier Hodne.

– Nå er jeg her på ferie, men jeg pleier å bruke biblioteke­t da. Både når det er bokbad og fredagslun­sj, sier Sandåker.

De synes det er flott med alle arrangemen­tene på biblioteke­t.

– At biblioteke­ts rolle har endret seg er bare positivt. Det er en viktig møteplass både, for unge og gamle.

 ?? FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT ?? Arrangemen­tsrommet, som rommer litt over 200 plasser
FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT Arrangemen­tsrommet, som rommer litt over 200 plasser
 ??  ?? Inger Paulsen bruker flittig biblioteke­t i Kristiansa­nd. – Jeg er ofte på fredagslun­sjene, og jeg låner mange bøker, sier Paulsen.
Inger Paulsen bruker flittig biblioteke­t i Kristiansa­nd. – Jeg er ofte på fredagslun­sjene, og jeg låner mange bøker, sier Paulsen.
 ?? FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT ?? Skuespille­ren Agnes Kittelsen leste flere tekster under torsdagens åpning av det nye arrangemen­tsrommet i biblioteke­t.
FOTO: CHRISTINA ØSTTVEIT Skuespille­ren Agnes Kittelsen leste flere tekster under torsdagens åpning av det nye arrangemen­tsrommet i biblioteke­t.
 ??  ?? Karin Hodne og Bente Sandaker synes den nye delen av biblioteke­t har blitt flott.
Karin Hodne og Bente Sandaker synes den nye delen av biblioteke­t har blitt flott.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway