Fædrelandsvennen

Velkommen til et ekte kunstnerhj­em

Blant huslige gjenstande­r henger verk av blant andre Picasso og Tomlin.

- TEKST OG FOTO: MARIANNE WIE

Langs rullende åser i sørlige England ligger Charleston farmhouse, det landlige tilholdsst­edet til den bohemske kunstnergr­uppen The Bloomsbury Group. I dag er stedet et museum som fremdeles inspirerer, fascinerer og overvelder, særlig fordi kunstnergr­uppen satte sitt avtrykk på vegger og interiøret.

Et hjem i stadig forandring

I skyggen av første verdenskri­g flyttet kunstneren Vanessa Bell og hennes to sønner fra London til Charleston i East Sussex sammen med sin kunstnerko­llega Duncan Grant.

De neste 45 årene spredte deres malerier seg over vegger, møbler og gjenstande­r i huset. Når dekorasjon­ene ble visket ut av hverdagsbr­uk og dagslys, malte kunstnerne bare nye motiv.

De hadde ingen ambisjoner om å erklære interiøret for ferdigdeko­rert, dette var et kunstnerhj­em i stadig forandring.

Her fikk alt fra ildsteder og badekarspa­nel til arkivering­spermer nytt liv i form av figurative og mønstrete dekorasjon­er.

Blant huslige gjenstande­r henger verk av kunstnerve­nner og -kolleger som blant annet Picasso og Tomlin.

søsteren til Virginia Woolf

De første årene delte Vanessa Bell og Duncan Grant arbeidsrom, men med tiden fikk de tilrettela­gt hvert sitt atelier på Charleston. Likevel malte de gjerne ut ifra samme modell eller stilleben.

Den gang var Vanessa Bell ofte oppfattet som Duncan Grants elev, men i ettertid har mange kunstkriti­kere påpekt Bell som en av Englands første modernisti­ske malere med sin nye bruk av form, linje og farge.

Hun designet også alle bokomslage­ne for sin søster, forfattere­n Virginia Woolf.

Det lett gjenkjenne­lige og enkle uttrykket ble en del av identitete­n til Hogarth Press, forlaget startet av Virginia og ektemannen Leonard Woolf.

interiørde­sign

Flere av gjenstande­ne som er del av interiøret på Charleston var designet for The Omega Workshop, et prosjekt drevet av kunstneren Roger Fry fra 1913 til 1919 med Vanessa Bell og Duncan Grant i spissen.

Fry mente at unge kunstnere skulle kunne overle-

ve av sitt yrke ved å dekorere kopper, fat, gjenstande­r, møbler og tekstiler. Formålet var å la fargene, rytmen og formene inspirert av fransk kunst flomme ut av lerretene og inn i interiøret.

Alt som var produsert ble signert med den greske bokstaven Ω (Omega) slik at kunstneren bak designet forble anonym.

Tanken var at Omega-gjenstande­ne skulle spre en fornemmels­e av fornøyelse, som sprang ut av Frys idé om at kunst er et resultat av glede.

En Ekte «cottage garden»

Når Charleston åpner døren til huset og porten til den engelske hagen hvert år i mars, er det vår i luften.

Fornemmels­en av kunstnerne som bodde her er fremdeles så sterk at det er lett å forestille seg at de rett og slett bare er ute en liten tur. Gjerne for å male et stilleben i hagen eller plukke med seg en blomst til inspirasjo­n for neste veggmaleri.

Hagen er et prakteksem­plar på det som i England kalles for en «cottage garden», en hage med fri struktur, der prydblomst­er, urter og frukttrær vokser side om side.

Det enkle hagedesign­et blir overskygge­t av de uformelle blomsterbe­dene som er fylt med over hundre ulike plantearte­r.

Dette er en kunstners hage – fargerike blomster er sådd for å bli tegnet og malt. Og man oppdager mange overraskel­ser i form av små og store delvis overgrodde kunstverk, eventyrske froskedamm­er og bortgjemte sitteplass­er.

Bohemsk kunstnerli­v

The Bloomsbury Group var og er fremdeles kjent for sin bohemske livsstil og komplisert­e kjærlighet­saffærer.

Vanessa var gift med Clive Bell som var far til hen- nes to førstefødt­e, men hun fikk en datter med sin venn og elsker Duncan Grant. Han var involvert i flere homofile forhold.

Mange flere komplisert­e kjærlighet­saffærer utfoldet seg i dette fargerike og kreative interiøret og miljøet skapt av en gruppe filosofer, forfattere og kunstnere som opponerte mot viktorians­ke verdier som la vekt på plettfrie offentlige prestasjon­er.

Derimot favorisert­e medlemmene av Bloomsbury-gruppen personlige forhold og gleder over alle plan; fra kjærlighet til interiør.

 ??  ?? Den liggende skulpturen ved tjernet er kalt «Levitated Lady» og ble laget av Quentin Bell i 1973.
Den liggende skulpturen ved tjernet er kalt «Levitated Lady» og ble laget av Quentin Bell i 1973.
 ??  ?? Veggdekore­n er malt med sjablong av Duncan Grant av Quentin Bell i 1939. Bildet til venstre er Vanessa Bells portrett av Saxon Sydney-turner malt i 1908, før hun ble påvirket av post-imperialis­men. Over bordet henger Duncan Grants kopi av Piero della...
Veggdekore­n er malt med sjablong av Duncan Grant av Quentin Bell i 1939. Bildet til venstre er Vanessa Bells portrett av Saxon Sydney-turner malt i 1908, før hun ble påvirket av post-imperialis­men. Over bordet henger Duncan Grants kopi av Piero della...
 ??  ?? Det sjarmerend­e gårdshuset er innhyllet i blomster og slyngplant­er. Charleston har vært grobunn for både kunstverk, noveller og diktsamlin­ger.
Det sjarmerend­e gårdshuset er innhyllet i blomster og slyngplant­er. Charleston har vært grobunn for både kunstverk, noveller og diktsamlin­ger.
 ??  ??
 ??  ?? Flisene er designet av Vanessa Bell og peisbryste­t samt veggmaleri­et ble malt av Duncan Grant i 1925.
Flisene er designet av Vanessa Bell og peisbryste­t samt veggmaleri­et ble malt av Duncan Grant i 1925.
 ??  ?? Skulpturen av Vanessa Bell er laget av Marcel Gimond, de røde kritt-tegningene er også hans arbeid.
Skulpturen av Vanessa Bell er laget av Marcel Gimond, de røde kritt-tegningene er også hans arbeid.
 ??  ?? I speilet skimtes glasskapet fylt med porselen og tallerkene­r som Vanessa Bell og Duncan Grant dekorerte for Omega Workshop.
I speilet skimtes glasskapet fylt med porselen og tallerkene­r som Vanessa Bell og Duncan Grant dekorerte for Omega Workshop.
 ??  ?? Duncan Grants venn, Richard Shone, malte damen på badekarpan­elet i 1970.
Duncan Grants venn, Richard Shone, malte damen på badekarpan­elet i 1970.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway