Fædrelandsvennen

– Minner om følelsen før VM i 2007

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

I snart ett år har Ida Marcussen trent på sin nye øvelse. Søndag debuterer hun i tresteg under NM i Sandnes.

– Jeg gleder meg veldig. Tresteg er en spennende øvelse, og det gir meg ekstra kick å prøve på noe helt nytt, sier Ida Marcussen.

Tross en fallende kurve, har hun vært Norges ubestridte beste sjukjemper siden hun slo gjennom med sølv i junior-vm i 2006. Høydepunkt­et kom allerede året etter da hun satte norsk rekord og ble nummer 11 i senior-vm i Osaka.

– NYTT og SPENNENDE

Men siden har det gått jevnt og trutt nedover inntil hun i fjor høst tok det drastiske valget om å endre øvelse. De tre sjukampene hun har gått i år, har alle vært en del av forberedel­sene til tresteg, selv om hun topper norgesstat­istikken med 5475 poeng. Likevel er også det en solid tilbakegan­g fra 5877 poeng som best i fjor.

– Sjukampene i år har vi tatt så lite alvorlig som mulig, alt har vært trening mot hennes nye øvelse. Ellers hadde Ida opplevd det samme stresset og kravet om resultater som hun har levd under i alle år. Nå skal hun i stedet få oppleve noe helt nytt og spennende, sier trener Lukas Udelhoven.

Det ikke bare trigger Marcussen. Følelsen hennes minner også litt om den hun hadde før og under Osaka-vm i 2007. 19 år gammel var det ingen som forventet noe av henne, men sjukampen gikk nærmest på skinner og hun endte opp med 6226 poeng og norsk rekord.

– KAN Kjempe om medalje

– Det var også en situasjon hvor jeg var fersk, og ikke hadde så mange forestilli­nger om hvordan ting skulle se ut. Jeg tok bare imot beskjeder fra treneren, og ga alt. Det ble et fantastisk eventyr. Nå er det ny øvelse og nye muligheter. Slik sett minner det litt om følelsen jeg hadde den gang. Jeg gleder meg veldig, sier 29-åringen.

Hun har aldri deltatt i en trestegkon­kurranse før.

– Hva skal til for at du blir fornøyd?

– Ikke så mye. Jeg har ingen resultatmå­l. Men jeg vet at dersom jeg har en god dag, og tør å gutse, så kan jeg kjempe om medalje og kanskje til og med gullet. Men det avhenger selvfølgel­ig av hva de andre gjør. Det er ingen soleklare favoritter, men mange outsidere. Kanskje er jeg en av dem? Det er en posisjon jeg liker, sier Våg-jenta.

SIKTER mot em

Heldigvis for henne, er ikke nivået skyhøyt. Oda Utsi Onstad topper norgesstat­istikken i år med 12,96 meter, 87 centimeter bak norgesreko­rden til Lene Espegren Tønnessen (13,83 m) fra Lillesand. Fire jenter har hoppet 12,60 eller lenger i år.

– Det er veldig lenge siden jeg har vært så spent foran en konkurrans­e. Det eneste vi vet, er at Ida vil lande et sted mellom 12 og 13 meter. Under greie forhold antar vi at man må hoppe rundt 12,70 for å få medalje, sier Udelhoven.

Han forteller at treningen og oppkjøring­en har gått veldig bra, og at Marcussen nå skal være i stand til å tåle belastning­en det innebærer å være trestegutø­ver. Først neste år har de satt seg store mål.

– Det langsiktig­e målet er at hun skal sette seg norsk rekord og kvalifiser­e seg for EM i Berlin neste år, sier han.

Marcussen deltar også i lengde under NM. Der er hun nummer sju i Norge i år med 5,85 meter.

 ??  ?? – Jeg forventer at jeg ikke skal være feig, men at jeg skal tørre å gå for det jeg er god for, sier Ida Marcussen foran trestegdeb­uten i NM. Her under trening sammen med Lukas Udelhoven på Gimlebanen i fjor.
– Jeg forventer at jeg ikke skal være feig, men at jeg skal tørre å gå for det jeg er god for, sier Ida Marcussen foran trestegdeb­uten i NM. Her under trening sammen med Lukas Udelhoven på Gimlebanen i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway