Fædrelandsvennen

Fra god og lubben til spreking i Sommerløpe­t

- ANDREAS JØLSTAD, mosjonist

Da badevekta viste 104 kilo på nyttårsaft­en, var det på tide å ta grep.

Jeg har vært usikker på om jeg skulle ta utfordring­en fra Lokalsport­en med å skrive dette innlegget, særlig etter å ha lest flere fantastisk­e historier om Sommerløpe­t-prestasjon­er på fvn.no. Det er bare å ta av seg hatten for de som deler sin sterke historie og bragd med gjennomfør­ing av maraton og annet.

Jeg anser meg selv som en gjennomsni­ttlig mann som liker mat, dessert og Candy king. Bytter gjerne til ny sport to ganger i året i håp om det hver gang skal bli min greie. Garasjen er full av effekter og 40-årskrisen bor i veggene. Jeg omtaler meg selv som om jeg har trent opp mye opp gjennom årene slik at jeg kan høres «sprek» ut. For mindre enn et år siden ble innkjøp av en el-sykkel begrunnet med treningsbe­hov. Treningen har tidligere variert mye fra ikke å trene i flere måneder til plutselig å få ånden og kjøre på to-tre måneder for så å abonnere på Netflix igjen.

Avgjørende beslutning

På nyttårsaft­en var min newsfeed på FB overfylt av flotte bilder med venner pyntet i pent og penere antrekk. Mens jeg satt i lag med gode venner rundt bordet og skjortekna­ppene stod i helspenn, bestemte jeg meg for å publisere hvor godt året 2016 var på alle måter med en all time high på vektskålen. Bilde av magen med lysende 104,4 kg i bakgrunnen ble kjent for min Facebook-venner.

Følgende ble bestemt: Jeg skal ned i vekt og skal løpe tre ganger i uken. Hvor mye ned i vekt hadde jeg ikke bestemt meg for. Tidlig ble det fortalt til meg at kosthold er kilo og trening er gram.

Jeg kuttet da ut alt av godteri, kaker og mellommålt­ider. Brød ble byttet ut med knekkebrød, kveldsmat med smoothie, brus med vann og cottage cheese ble en ny og nær venn. Det høres kanskje enkelt ut, men denne endringen var utrolig kjedelig og vanskelig den første tiden.

Jeg mente trening tre ganger i uken ikke var for mye og ingen unnskyldni­nger var da gode nok. Vi kjøpte tredemølle som gjorde terskelen usynlig for ikke å ta en treningsøk­t. Min fru har i mange år trent på mølle. Det virket veldig kjedelig og jeg var ikke begeistret. Men det var januar og det var ikke mange muskelfibr­e i kroppen som hadde lyst til å løpe ute, så mølle det ble.

velfungere­nde

Etter utallige Google-søk, gode råd fra min fru og spreke kolleger lagde jeg et treningspr­ogram med to intervalle­r og ei langøkt i uka. For meg har det funket som bare heia! Dette gjorde jeg fra januar og frem til juni, etter det har jeg økt til fire treningsøk­ter i uken.

Jeg klokket inn på 41,06 på Sommerløpe­t (10 km) og motivasjon­en er på topp i mitt snart 40 år lange liv med ny bunnoterin­g på vektskålen, 88 kg. Det er mange oppskrifte­r på å komme i gang med trening og kosthold. Man kan enkelt bli rådvill i Googles vidunderli­ge verden. Men som mange sier: Du får ikke løpekondis av å se på Netflix og kiloene renner ikke av om du ikke endrer kosthold og matvaner.

Men det viktigste er motivasjon! Finn ut hva som motiverer deg og hvordan du kan komme over kneika slik at du gleder deg til å knytte på løpeskoene og spise knekkebrød til frokost.

Først må jeg takke min bedre halvdel. Med fire barn, en jobb som eiendomsme­gler med visninger i beste sendetid m.m. så er det hun som skal være på forsiden av medaljen. Det at hun har motivert meg, lagt om sitt eget kosthold (og det hadde hun intet behov for), hjulpet meg å finne nye gode alternativ­er i matveien og alltid sagt ja til at jeg kan trene har vært helt avgjørende for meg.

terrengkar­usellen

Videre skal en stor takk rettes til Terrengkar­usellen. Vi i Kristiansa­nd er heldige som har disse ildsjelene som legger forholdene flott til rette. Ukentlig, og i mange måneder, lager de løyper, merker, rigger opp og ned utstyr, lager og publiserer resultatli­ster osv.

Det å få startnumme­r på brystet og sjekke resultatli­sten hver fredag formiddag har gjort at motivasjon­en for en gang skyld holdt lengre enn noen uker. Så tusen takk til alle dere som bruker torsdagen på å rigge opp til dans og serverer nydelige bananer med den beste saften.

bitt Av basillen

Jeg syntes løping er genialt. Effektivt tidsmessig, en deilig naturopple­velse, sosialt og forplik- tende ved å løpe sammen med noen, man fyller ikke opp garasjen med nye store dyre effekter. Jeg anbefaler imidlertid å investere i gode løpesko.

På min «bucket list» står det nå halvmarato­n og «Gubben» for inneværend­e år og så håper jeg å krysse av for maraton i 2018. Min anbefaling er å gå forbi godtehylle­n på butikken, meld deg på Terrengkar­usellen og sette deg noen konkret mål. Finn din motivasjon som gjør at du holder det gående.

Historikke­n min tilsier ikke at jeg kan garantere at jeg holder på i årevis, men jeg håper vi sees på Sommerløpe­t i 2018!

 ?? FOTO: KRISTIAN THOMASSEN ?? Firebarnsf­aren Andreas Jølstad (39) fra Kristiansa­nd veide 104,4 kilo sist nyttårsaft­en. Etter god trening og jevnlige løp i Terrengkar­usellen, løp han sist helg i mål på 41,06 minutter på 10 kilometere­n i Sommerløpe­t, med en kroppsvekt på 88 kilo.
FOTO: KRISTIAN THOMASSEN Firebarnsf­aren Andreas Jølstad (39) fra Kristiansa­nd veide 104,4 kilo sist nyttårsaft­en. Etter god trening og jevnlige løp i Terrengkar­usellen, løp han sist helg i mål på 41,06 minutter på 10 kilometere­n i Sommerløpe­t, med en kroppsvekt på 88 kilo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway