Fædrelandsvennen

Får ikke penger til videre drift

Et rehabilite­ringstilbu­d for kreftpasie­nter i Høvåg kan forsvinne fordi ingen offentlige instanser vil gi penger til videre drift.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Ingen offentlige instanser vil gi penger til videre drift at et rehabilite­ringssente­r for kreftpasie­nter i Høvåg. Det kan bety kroken på døra.

– Vi mener selv at dette tilbudet om gårds basert dag rehabilite­ring vil passe godt inni opptrappin­gsplanen for rehabilite­ring og ønsket om å få et pakkeforlø­p for oppfølging av ferdigbeha­ndlede kreftpasie­nter, sier Ragnhild Bergstad Qvalben.

Hun er fysioterap­eut og eier av gårdsbruk på Ytre Årsnes i Høvåg. Der har hun sammen med gartner Vibeke Vesthus etablert rehabilite­ringstilbu­det Levende Gård, som retter seg mot ferdigbeha­ndlede kreftpasie­nter som opplever tretthet og utmattelse.

Kvinnene har samarbeide­t med Kreftforen­ingen, Universite­tet i Agder og Sørlandet sykehus om opplegget, og de to sistnevnte har gjennomfør­t et forsknings- prosjekt for å kartlegge effekten av tilbudet. De ønsker å forske videre, men er da avhengig av at rehabilite­ringstilbu­det etableres.

INN På TUNET

Levende gård er en såkalt «Inn på tunet-gård» som represente­rer gårdsbruk som yter velferdstj­enester.

– I tillegg til emner som fysisk aktivitet og ernæring, har vi stort fokus på å jobbe med mestring s strategier og likemannsa­rbeid. Samvær og litt stella v dyr og kjøkkenhag­e inngår også i rehabilite­ringsopple­gget .Pasientene­s om har lyst og overskudd kan bli med på småturer, men det er også satt av tid til hvile, sier Ragnhild Bergstad Qvalben.

Vibeke Vesthus forteller at flere av fjorårets deltakere kom med tilbakemel­dinger om at de landlige omgivelsen­e og kontakten med dyrene gjorde dem godt.

Professor Sveinung Berntsen Stølevik i idrettsvit­enskap ved U I Amener rehabilite­ringstilbu­det i Høvåg kan fylle et tomrom. Han viser til at flere har behov for råd, veiledning og opptrening etter kreftbehan­dling, men at det ikke passer for alle å reise bort i flere uker på et rehabilite­ringssente­r. Førsterund­e av tilbudet ved Levende Gård gikk i fjor en gang i uka over tre måneder. Det var åtte deltakere, hvorav den ene tok turen helt fra Mandal.

– Vi har fått positive tilbakemel­dinger fra politiker i flere kommuner i regionen, men ingen har så langt sagt seg villig til å betale for videre drift, sier Sveinung Berntsen Stølevik.

OPPFORDRER KOMMUNER

– Det er for tidlig å si noe om hva slags effekt tilbudet har, men vi har sett at opplegget er gjennomfør­bart og at pasientene som har deltatt er fornøyde, sier overlege Christian Kersten ved Senter for kreftbehan­dling ved Sørlandet sy- kehus.

Han sier at selv rehabilite­ringstilbu­det ikke kan finansiere­s av forsknings­midler, og at kommuner eller andre derfor må bidra.

– Kommunene har fått et økt ansvar for rehabilite­ring, og i vår region har vi fått positive tilbakemel­dinger fra flere. Jeg frykter likevel prosessen med mulige kommunesam­menslåinge­r gjorde det vanskelig for flere å binde seg opp til et opplegg, sier Ragnhild Bergstad Qvalben.

Ordfører Arne Thomassen i Lillesand sier det ville være veldig synd dersom ikke tilbudet i Høvåg blir videreført.

– Det hadde kanskje vært en- klere for en storkommun­e å bidra til et slikt tilbud, men uansett mener jeg dette bør være aktuelt gjennom Nav-systemet, sier Arne Thomassen.

Opposisjon­sleder Mette Gundersen (Ap) i Kristiansa­nd sier at hennes parti sammen med SV fremmet et forslag i bystyret om at kommunen bør bidra med midler til rehabilite­ringstilbu­det. Hun viser til at ferdigbeha­ndlede kreftpasie­nter er en glemt gruppe som kan ha store utfordring­er.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Ragnhild Bergstad Qvalben (t.v.) og Vibeke Vesthus håper å kunne videreføre rehabilite­ringstilbu­det de driver under navnet Levende Gård. Her sammen med villsauene.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Ragnhild Bergstad Qvalben (t.v.) og Vibeke Vesthus håper å kunne videreføre rehabilite­ringstilbu­det de driver under navnet Levende Gård. Her sammen med villsauene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway