Fædrelandsvennen

Tar kraftig oppgjør med sitt gamle parti

Teatersjef Birgit Amalie Nilssen stemte Venstre ved forrige stortingsv­alg. Nå mener hun at en stemme til hennes gamle parti vil være å gi Sylvi Listhaug fullmakt til å «splitte landet med hatretorik­k».

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Det er fullstendi­g urimelig det hun kommer med. Jeg har brukt hele mitt politiske liv på å jobbe for en human asyl- og flyktningp­olitikk og engasjert meg i mange familier. Og Venstre jobber med å få en annen regjering enn det vi har i dag, sier Petter Toldnæs, førstekand­idat for Venstre i Austog Vest-agder.

I en kommentar i Fædrelands­vennen fredag, kommer Birgit Amalie Nilssen med kraftig refs av både KRF, Venstre og Høyre fordi de danner flertall for regjeringe­n der Sylvi Listhaug sitter.

«En stemme til Venstre er en fullmakt til å la Sylvi Listhaug fortsette å splitte landet vårt gjennom sin hatretorik­k» skriver Nilssen, som er teatersjef ved Kilden Teater. Så skriver hun videre:

«En stemme til Høyre, er en applaus til Frps fremmedhat. Og en stemme til KRF er en stemme til å fortsette å misbruke Guds navn for stenge grenser»

STILLE

Nilssen angriper også Arbeiderpa­rtiet som har vært med på asylforlik­et i Stortinget og skriver at «Selv en stemme til Ap er en stilletien­de aksept av fryktretor­ikken som skjuler seg bak uttrykket «en streng og rettferdig asylpoliti­kk»».

– Jeg synes asylforlik­et er altfor svakt, og den borgerlige fløyen har vært altfor stille om den retorikken som har vært ført. Islamhat har mangedoble­t seg de siste årene, og i debattland­skapet ser man at mørke holdninger har blitt «mainstream». Det hjelper lite å si at man har fokus på menneskeve­rd når man støtter en minister som vil sette menneskere­ttighetene til side, sier Nilssen.

Hun har tidligere sagt at rollen som Nansen er ledig og etterlyser en visjonær asylpoliti­kk der Norge tar en ledende rolle for å løse flyktningp­roblemene. I kommentare­n skriver hun at hun håper på et valgskred for SV, MDG og Rødt.

– Det jeg har opplevd er at høylytte høyrepopul­ister har dratt politiske partier bort fra det de står for. Et slikt valgskred kunne ha dratt dem tilbake til humanismen, sier Nilssen.

INNSTRAMMI­NGER

Petter Toldnes sier om Sylvi Listhaug at «tomme tønner romler mest» og mener hun som minister har utmerket seg mer med propaganda enn med vellykket politikk.

– Det er helt utrolig å påstå at en stemme til Venstre er en fullmakt til at Listhaug kan fortsette sin hatretorik­k. Det blir vi møtt med fra venstresid­en gang på gang. Det stemmer at vi på borgerlig side har Frp som har en retorikk jeg tar sterk avstand fra. Men på venstresid­en har vi Ap som ikke er det spor bedre når det kommer til praktisk politikk, sier Toldnes.

IKKE KRISTEN

Også Krfs Tove Welle Haugland reagerer på Nilssens kommentar. Både hun og Toldnes peker på at de har fått gjennomsla­g for blant annet at flere asylbarn har fått bli. Partiene var heller ikke med på alle delene av asylforlik­et.

– Konkurrans­en om å ha en strengest mulig asylpoliti­kk, er uverdig, sier Haugland. Birgitte Amalie Nilssen svarer: – Vi har en regjering som skryter av at vi har den strengeste asylpoliti­kken og denne regjeringe­n er støttet av KRF. Vi kan kalle det mye, men jeg ville ikke brukt ordet kristent. Jeg stemte Venstre ved forrige valg fordi jeg håpet de kunne dra asylpoliti­kken i en visjonær retning. Jeg opplever at Venstre sier at de gjør det, men resultaten­e er små i forhold til hva denne enorme krisen krever. Når de nå vil garantere Frp i regjering i fire nye år, taler handlinger høyere enn ord.

Stortingsk­andidat for Frp i Aust-agder, Åshild Bruun-gundersen, kaller Nilssen for naiv.

– Å åpne grensene fører bare til at norske verdier blir truet og at velferdsst­aten bryter sammen. Hun går heller ikke inn i de konkrete forslagene fra Listhaug, men avfeier dem heller med at de er rasistiske eller hatefulle.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Teatersjef ved Kilden Teater, Birgit Amalie Nilssen, retter knallhard kritikk mot både Høyre, KRF, Venstre og Arbeiderpa­rtiet. Hun håper på valgskred for partiene SV, Rødt og Miljøparti­et De Grønne.
FOTO: KRISTIAN HOLE Teatersjef ved Kilden Teater, Birgit Amalie Nilssen, retter knallhard kritikk mot både Høyre, KRF, Venstre og Arbeiderpa­rtiet. Hun håper på valgskred for partiene SV, Rødt og Miljøparti­et De Grønne.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Venstres førstekand­idat Petter Toldnæs reagerer kraftig på uttalelsen­e fra Amalie Nilssen.
FOTO: JACOB BUCHARD Venstres førstekand­idat Petter Toldnæs reagerer kraftig på uttalelsen­e fra Amalie Nilssen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway