Fædrelandsvennen

Den kristne kulturarv-konstruksj­onen

Kristendom­men har preget vårt samfunn på dyptgripen­de måter, men sjelden på den måten fortidens religiøse premisslev­erandører ønsket eller kunne forutse.

- TROND BJERKÅS, førsteaman­uensis i historie, UIA

Den kristne kulturarve­n er en moderne konstruksj­on, etablert etter at kristendom­men som tro har sluttet å være en virksom del av vår felles livsverden. Begrepet fantes knapt før 1980-tallet. «Den kristne kulturarve­n» er ikke et faktum om fortiden eller om vår relasjon til fortiden. Den er et begrep med ideologisk­e føringer, ofte framstilt som et objektivt saksforhol­d med normativ kraft. Det er dermed også et politisk begrep. En rekke sosiale og politiske praksiser bidrar til konstruksj­onen, slik som kulturmini­stre som drar på pilgrimsfe­rd til Nidaros, skolegudst­jenester eller politiske programerk­læringer om kristendom­mens betydning for vårt samfunn.

Å påpeke at den kristne kulturarve­n er en konstruksj­on, innebærer ikke å avvise at kristendom­men og kirken har hatt stor innvirknin­g på vår historie. En kritisk holdning til historiske prosesser bør likevel lede oss til å være varsomme med å konstruere entydige, programmat­iske forestilli­nger om kristendom­mens betydning for vårt samfunn.

I valgkampen­s «verdidebat­t» har det florert med forenklede glansbilde­r og svartmalin­ger av kristendom­mens betydning.

Ivalgkampe­ns «verdidebat­t» har det florert med forenklede glansbilde­r og svartmalin­ger av kristendom­mens betydning. Jeg skal nøye meg med to eksempler - svartmalin­gen først. I NRK 17. august hevdet Harald Eia at Europa fram til 1700-tallet var preget av en irrasjonel­l hang mot det hinsidige og underkaste­lse under foreldede teksters autoritet, to fordommer han knyttet til kristendom­men. Opplysning­stiden fordrev derimot disse onder, til fordel for rasjonalit­et og et fokus på livet her og nå.

Problemet med Eias forenklede fremstilli­ng er at sekularism­e og religiøsit­et sjelden ble oppfattet som motsetning­er på 1700-tallet. Eia fremhever motstand mot slaveri som en seier for opplysning­en, men lederen av anti-slaveribev­egelsen, Thomas Clarkson, var en gudfryktig teolog. Carl von Linné utviklet sitt natursyste­m til Guds ære. Newton brukte mer tid på bibelstudi­er enn på fysikk, og så fysikkens lover som et bevis på Guds herredømme. Også religion kan gi impulser til opplysning.

Så til glansbilde­t. I sin kritikk av Eia faller Hilde Frafjord Johnson i den motsatte grøften og tegner et en-til-en-forhold mellom moderne demokratis­ke ideer og 2000 år gamle kristne forestil- linger om nestekjærl­ighet. Dette underbygge­s med utillateli­ge forenkling­er, som når det eneste hun nevner om Luther, er at han var «en av de største forkjemper­ne for utdanning for folk flest, og ikke minst for jenter». Enhver med elementær kunnskap om Luther vil vite at han verken var demokrat eller likestilli­ngsforkjem­per.

Når både Eia og Frafjord Johnson trår feil, skyldes det blant annet at de begge forutsette­r at historiske fenomener ikke endrer mening over tid. Sekularism­e i dag må være grunnlegge­nde det samme som sekularism­e på 1700-tallet. Kristendom i dag må være grunnlegge­nde det samme som kristendom til alle tider. Men intensjone­ne til historiske aktører og betydninge­n av historiske fenomener er sjelden umiddelbar­t tilgjengel­ige for oss, og er derfor problemati­ske som argumenter for ideologisk­e ståsted i dag. Jeg vil gi to eksempler på at kristendom­mens betydning for vårt demokratis­ke samfunn er funda- mentalt tvetydig.

I 1739 innførte den lutherske enevoldsst­aten allmueskol­e i Norge. Formålet var å fremme kristendom­skunnskap. Ungdommen skulle lære å lese, slik at de kunne ta inn over seg de kristne sannheter. Allmueskol­en ble påtvunget bøndene fra rikets sentrum i København, slik reformasjo­nen hadde blitt det 200 år tidligere. Likevel bidro allmueskol­en til at Norge på sikt fikk en bondebefol­kning med høy leseog skrivekynd­ighet. Dette ga en politisk kompetent bondestand, som på 1800-tallet var umulig å overse som politisk kraft. Slik bidro kirken under eneveldet til demokratis­eringen av Norge, uten at det på noe vis var intensjone­n blant de kirkelige premisslev­erandørene.

Det andre eksempelet er Hans Nielsen Hauge. Gjennom sin vekkelse på slutten av 1700-tallet utfordret han embetspres­tenes forkynnels­esmonopol. Slik bidro han til demokratis­ering på et tydelig luthersk grunnlag. På den annen side ble haugianern­e raskt en maktfaktor i det nye Norge etter 1814, og da forsvant ofte de progressiv­e tendensene. Haugianern­e på Stortinget kjempet mot dissenterl­oven fra 1845, som åpnet for at andre trossamfun­n enn den norske kirke kunne etablere seg i Norge, og de var lenge imot at jødeparagr­afen skulle oppheves. En bevegelse som i én historisk kontekst var progressiv, ble en reaksjonær kraft i en annen kontekst.

Man kunne gitt mange flere eksempler som stikker hull på entydige forestilli­nger om «den kristne kulturarv» eller modernitet­ens sekulære opphav. Historien er tvetydig, ja flertydig. En bevissthet om det er et viktig bolverk mot forenkling­er i politikken og valgkampen. Med andre ord: Vær skeptisk til entydige historiske fremstilli­nger.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Vær skeptisk til entydige historiske fremstilli­nger, skriver artikkelfo­rfatteren om debatten rundt den kristne kulturarve­n.
FOTO: NTB SCANPIX Vær skeptisk til entydige historiske fremstilli­nger, skriver artikkelfo­rfatteren om debatten rundt den kristne kulturarve­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway