Fædrelandsvennen

Mindre velferd med H og Frp

- KARI HENRIKSEN, stortingsr­epresentan­t Ap Vest-agder ODD OMLAND, stortingsr­epresentan­t Ap

293 mill færre skattekron­er til velferd i Vest-agder med Høyre og FRP i regjering.

Med Høyres skattekutt­løfter forsvinner 293 mill. formueskat­t-kroner ut fra kommunene i Vest-agder. Hvor skal de tas fra?

Arbeiderpa­rtiet har med sin politikk råd til for eksempel 3000 nye lærere, vi vil styrke de offentlige sykehusene og innføre skrive-, regne- og lesegarant­i for skolebarn.

Velferd koster penger. Det vil Arbeiderpa­rtiet bruke penger på framfor å overføre millioner av kroner til dem som har mest fra før.

Skattekutt­ene, tusenvis av kroner til de aller rikeste hver eneste dag i året, hentes fra noe. Høyre kutter i velferdsyt­elser som f.eks feriepenge­r på ledighetst­rygd, fysioterap­i til kronikere, barnetille­gg til uføre og skatt på sluttveder­lag. Kutt i sykelønna er også ofte framme i diskusjone­n på borgerlig side. Høyre er et parti for de få rikeste i landet vårt. Det er ikke en politikk for Arbeiderpa­rtiet.

Høyres Benestad og Foss sier i avisen den 17.8 det Høyre og FRP har sagt i fire år: politikere skaper ikke arbeidspla­sser. Og ja, veksten er fraværende de siste fire årene. Deres økonomiske politikk har ikke virket. Da Arbeiderpa­rtiet satte inn tiltak med full kraft var ledigheten i Vest-agder på rundt 2400 personer. Det var et høyt tall, mente vi. Fordi vi har en politikk som mener det er urettferdi­g at så mange ikke kan bidra. I nesten to år har vi levd med en ledighet som er mye, mye høyere.

Nå har den stabiliser­t seg på et høyt nivå og Høyre jubler fra loft til kjeller. Det sier noe om hva man mener er viktig å få til. Arbeiderpa­rtiet vil ha flere i jobb. Høyre og Frp har sviktet. Så fremfører de de sedvanlige skremslene. Skatt, vei og arbeidspla­sser. Uten rot i virkelighe­ten. Høyre ble tatt med buksene nede når det gjaldt den betalte reklamen i P4 og måtte endre den. Så slurvet de med fakta i skattequiz­en. Desperasjo­n? Også med beregninge­ne i hvor mye hvert fylke må betale mer i formueskat­t, bommer de totalt. Høyres regnestykk­e forutsette­r at hvert fylke betaler akkurat like stor andel av de ulike skattene. Dette stemmer ikke. Oslo f.eks har en betydelig større andel innbetalt formuesska­tt siden flere formuende bor i Oslo. Økt formuesska­tt utgjør dessuten omlag en tredjedel av de skatteøkni­ngene Ap går til valg på.

Arbeiderpa­rtiet vil føre en aktiv næringspol­itikk for å skape nye arbeidspla­sser, vi har hatt klare mål om at arbeid til alle er mål nummer én.

Vi husker også løftet fra Erna Solberg før forrige valg, de skulle bli arbeiderve­nnlige. Det vi fikk var generalstr­eik, økt normalarbe­idstid, mer midlertidi­ghet og fjerning av tillitsval­gtes innsynsret­t. Søndagsåpn­e butikker ikke lagt skuffen.

Til sammen har Høyre og Frp kuttet skattene med over 20 milliarder, og for å dekke budsjetthu­ll har de tappet oljefondet for milliarder. Arbeiderpa­rtiet vil bruke 15 av disse milliarden­e på jobbskapin­g og velferd der folk bor.

Dette utløser ramaskrik fra Høyre og Frp. Å heve skattene til et nivå som er lavere enn da Solberg overtok etter Stoltenber­g, skulle altså være en katastrofe.

Arbeiderpa­rtiet har vært avgjørende for at Ops-prosjekter kom på plass på Sørlandet i tidligere NTP’ER og Sørlandet skal få veiene sine med Arbeiderpa­rtiet i regjering.

❞ Høyre kutter i velferdsyt­elser som f.eks feriepenge­r på ledighetst­rygd, fysioterap­i til kronikere, barnetille­gg til uføre og skatt på sluttveder­lag. Kutt i sykelønna er også ofte framme i diskusjone­n på borgerlig side.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Til sammen har Høyre og Frp kuttet skattene med over 20 milliarder, og for å dekke budsjetthu­ll har de tappet oljefondet for milliarder, skriver Ap-politikern­e her.
FOTO: NTB SCANPIX Til sammen har Høyre og Frp kuttet skattene med over 20 milliarder, og for å dekke budsjetthu­ll har de tappet oljefondet for milliarder, skriver Ap-politikern­e her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway