Fædrelandsvennen

Bussjåfør dømt for å ha sovnet, kræsjet og veltet

- TORMOD FLEM VEGGE

En bussjåfør er dømt for å ha sovnet bak rattet, kræsjet og veltet med fire passasjere­r i skolebusse­n sin.

Ulykken skjedde på morgenkvis­ten tirsdag 30. mai på fylkesvei 415 ved Nelaug. Bussen, med sjåfør og fire ungdommer, var på vei mot Selåsvatn da hendelsen inntraff. Kun sjåføren ble skadet. Han pådro seg kuttskader.

HEVDET RÅDYR VAR ÅRSAKEN

Like etter ulykken forklarte bussjåføre­n politiet at årsaken til ulykken var at et rådyr løp ut i veien foran bussen, og at han måtte svinge unna.

21. august møtte mannen i Aust-agder tingrett tiltalt for å ha overtrådt vegtrafikk­lovens bestemmels­e om å opptre hensynsful­lt, aktpågiven­de og varsomt i trafikken slik at det ikke oppstår unødig skade eller forstyrrel­ser.

I tillegg var bussjåføre­n tiltalt for å ha brutt vegtrafikk­lovens bestemmels­er om at man må være skikket til å kjøre på en trygg måte i trafikken uten å være påvirket av alkohol eller andre midler – og heller ikke være syk, svekket, sliten eller trett.

Det var Agderposte­n som først omtalte dommen.

– IKKE SKYLDIG

Mannen erkjente seg ikke skyldig i tiltalen.

Videoen fra bussens overvåknin­gskamera skal vise at sjåføren sovnet og sov i rundt 30 sekunder før bussen havnet i grøfta.

Den tiltalte benektet i flere avhør at han sovnet bak rattet på bussen. Han skal ha endret forklaring­en om rådyret da han fikk se videooppta­kene som viste at han ikke svingte unna rådyret – til at historien med rådyret var noen han hadde sett for seg hadde skjedd.

Gjennom rettssaken hold mannen fast på at han ikke hadde sovnet.

Sjåføren er nå dømt til betinget fengsel i 18 dager med en prøvetid på to år. I tillegg mister han førerrette­n i ni måneder og må avlegge praktisk førerprøve for å få lappen igjen. Han må også betale saksomkost­ninger på 3000 kroner.

Bussjåføre­n har tatt betenkning­stid med tanke på om dommen skal ankes.

 ?? FOTO: ARKIVBILDE/ERNEST BOSWARVA ?? Denne skolebusse­n havnet i grøfta på fylkesvei 415 i Åmli i mai. Sjåføren har nå fått dommen sin, etter at det skal ha blitt bevist at mannen sovnet bak rattet.
FOTO: ARKIVBILDE/ERNEST BOSWARVA Denne skolebusse­n havnet i grøfta på fylkesvei 415 i Åmli i mai. Sjåføren har nå fått dommen sin, etter at det skal ha blitt bevist at mannen sovnet bak rattet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway