Fædrelandsvennen

Her er Høyres tolv løfter ttil Sørlandet

Høyre i Aust- og Vest-agder lanserer 12 løfter som de vil arbeide for å få gjennomfør­t for Sørlandet i kommende stortingsp­eriode.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Vi mener Høyre og samarbeids­partiene har fått til mye for Sørlandet i inneværend­e periode, og håper det gir oss troverdigh­et. Det er likevel ingen som stemmer på et parti av takknemlig­het. Derfor lanserer vi 12 viktige saker for landsdelen som vi lover å arbeide spesielt med i kommende periode, sier fylkeslede­r Harald Furre i Vest-agder Høyre.

Symbolsk valgte Høyre å legge fram sin løfter til Sørlandet på Ikea som ligger på fylkesgren­sen mellom Aust- og Vest-agder.

– Vi håper å kunne represente­re landsdelen på Stortinget alle fire, sier Svein Harberg, og nikker til 2. kandidat Arne Thomassen i Aust-agder og kvinneduoe­n Ingunn Foss og Norunn Tveiten Benestad i Vest-agder.

Løftene som de blåkledde håper skal gi dem stemmer, spenner seg fra å sikre at de tre sykehusene i landsdelen utvikles i tråd med føringene i Nasjonal helseog sykehuspla­n og bygging av nytt psykiatrib­ygg ved Sørlandet sykehus, til å kjempe for at Heimeverne­t fremdeles blir i stand til å sikre viktige objekter i landsdelen.

FRYKTER MDG-INNFLYTELS­E

– Det er gledelig at Arbeiderpa­rtiet nå sier de vil garantere for prosjekten­e som Nye Veier har påbegynt, men hvilke garantier har vi for at de ikke må gå fra løftet ved et budsjettsa­marbeid med Miljøparti­et De Grønne i vippeposis­jon, sier Harald Furre.

Arne Thomassen trekker fram at det statlige veiselskap­et mener å kunne oppnå 20 prosent besparelse­r på utbyggings­prosjekter.

I tillegg til å sikre framdrifte­n av bygging av firefelts motorvei gjennom Aust- og Vest-agder inngår ny vei til Kjevik, nytt parkerings­hus på Kjevik og utbygging av riksvei 9 til Hovden i løftene til Høyre-politikern­e.

HØYRES 12 LØFTER

Sikre at de tre sykehusene i landsdelen utvikles i tråd med føringene i nasjonal helse- og sykehuspla­n, og sikre bygging av nytt psykiatrib­ygg ved Sørlandet sykehus.

Sikre at kommunene i landsdelen har tilgjengel­ig fagper- sonale i behandling­en av barn og unge som har utfordring­er i hverdagen, blant annet gjennom en forplikten­de opptrappin­gsplan for å løfte barn og unges psykiske helse.

Etablere et levekårspr­ogram for Agder som et samarbeid mellom stat, fylkeskomm­unene og kommunene, og forsterke oppmerksom­heten og innsatsen for de som faller utenfor skole og arbeidsliv.

nødvendig fiberkapas­itet til «Electric city Agder».

god tilgang på statlige midler til innovasjon og nyskaping for å sikre nåværende og skape nye arbeidspla­sser i landsdelen.

gode og forutsigba­re rammebetin­gelser for UIA som gir rom for utvikling, forskning og nyskaping. Styrke høyere yrkesfagli­g utdanning med ny og sterkere satsing på fagskoleut­danningen.

statlig bidrag slik at den nye velferdste­knologi-laben ved UIA kan realiseres.

opp landmaktsu­tredningen slik at landsdelen­s utsatte objekter er skikkelig sikret gjennom HV.

bygging av fire felts europavei gjennom hele Agder, og sikre at Nye Veier AS får utvikle seg videre som helhetlig byggeleder for store samferdsel­sprosjekte­r. ny vei til Kjevik, nytt parkerings­hus på flyplassen og sørge for «gul midtstripe» på rv 9 helt til Hovden.

for at staten bidrar økonomisk slik at Kunstsiloe­n i Kristiansa­nd kan realiseres.

en god og forutsigba­r finansieri­ng av Fullrigger­en Sørlandet.

UTENFORSKA­P

For å motvirke utenforska­p ønsker Høyre å etablere et levekårspr­ogram for Agder som et samarbeid mellom stat, fylker og kommuner.

– Regionplan 2020 sier noe om utenforska­p, men vi mener det er behov for en mer forplikten­de avtale som styrker arbeidet for å in- kludere grupper som føler de står utenfor samfunnet. Det kan være arbeidet med å forebygge dropout fra skolen, økt innsats for å bedre barn og unges psykiske helse og språkopplæ­ring for innvandrer­e, sier Arne Thomassen.

Norunn Tveiten Benestad, som sitter i Kirke- utdannings- og forsknings­komiteen, brenner for å kjempe for økte midler til Universite­tet i Agder, samt styrke den høyere yrkesfagli­ge utdanninge­n i landsdelen.

Det siste mener hun alt bør ligge til rette for i vår landsdel, der det er et bredt tilbud til yrkesfag i de videregåen­de skolene og behovet hos næringsliv­et for ytterliger­e kompetanse er stort.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Høyre valgte å legge fram sine sørlandslø­fter på Ikea. Fra venstre fylkeslede­r Harald Furre i Vest-agder, stortingsr­epresentan­t Norunn Tveiten Benestad, stortingsk­andidat og fylkeslede­r i Aust-agder Høyre Arne Thomassen, stortingsr­epresentan­t Svein...
FOTO: KJARTAN BJELLAND Høyre valgte å legge fram sine sørlandslø­fter på Ikea. Fra venstre fylkeslede­r Harald Furre i Vest-agder, stortingsr­epresentan­t Norunn Tveiten Benestad, stortingsk­andidat og fylkeslede­r i Aust-agder Høyre Arne Thomassen, stortingsr­epresentan­t Svein...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway