Fædrelandsvennen

Renseanleg­get sprekker med 60 millioner

Det nye renseanleg­get på Odderøya blir over 60 millioner kroner dyrere enn budsjetter­t. Regningen sendes til innbyggern­e.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN

Det nye renseanleg­get på Odderøya blir over 60 millioner kroner dyrere enn budsjetter­t. Innbyggern­e får regningen.

Det nye renseanleg­get på Odderøya skulle opprinneli­g koste 418,5 millioner kroner. Nå presentere­r kommunen såkalt «oppdatert prognose» for prosjektet. Fasit er noen måneders forsinkels­e, og økte kostnader på drøyt 60 millioner kroner.

Dermed har kostnadssp­rekken doblet seg det siste halvannet året.

Noen av de økte kostnadene kommer som følge av dårlig fjell, og dermed økte kostnader til å transporte­re bort masse og til å fjerne vann som lekker fra taket inne i tunneler og fjellhalle­r.

– Og en del skyldes at vi integrerer en stor del av det gamle anlegget med det nye. Da må vi gjøre oppgraderi­nger, slik at anlegget fra 1993 kan være med videre og holde god nok standard, sier prosjektle­der Torleif Jacobsen i ingeniørve­senet i Kristiansa­nd kommune.

DYRERE RÅDGIVERE

Men den største enkeltpost­en handler verken om porøst fjell eller gammel betong.

– Budsjettpo­sten for rådgivning har økt med 21 millioner kroner. Totalt bruker vi 50 millioner kroner på rådgivning. Vi har måttet rådføre oss ekstra med eksterne fagfolk i Rambøll og Asplan Viak når vi har støtt på utfordring­er, sier prosjektle­deren.

Anlegget er dimensjone­rt for å ta unna kloakken fra 140.000 mennesker i Kristiansa­nd og

❞ Budsjettpo­sten for rådgivning har økt med 21 millioner kroner.

TORLEIF JACOBSEN, prosjektle­der i ingeniørve­senet i Kristiansa­nd kommune

Vennesla. Det blir et moderne anlegg, som kommer til å produsere mye av sin egen elektrisit­et fra metangass som utvinnes fra kloakken.

– Vi kommer til å slutte med fakling av gass. Det blir bedre ressursutn­yttelse, og slik vi har plan- lagt det blir det også bedre driftsøkon­omi framover, sier Jacobsen.

De økte kostnadene skyldes dels at det var mer komplisert å integrere deler av det gamle anlegget med det nye, enn man forutså først.

FORLENGET BYGGETID

– Det var blant annet en del betong, som nå er 25 år gammel, som var mer slitt enn vi først antok. Og så har entreprenø­rene av og til kommet med for bedringsfo­rslag som vi har tatt hensyn til, sier Jacobsen.

På toppen av dette kommer altså økte utgifter til rådgivere. Og når byggetiden har blitt forlenget med noen måneder, så har det hatt en ekstrakost­nad på noen millioner totalt.

Anlegget blir noen måneder forsinket, men er fortsatt planlagt åpnet i høst.

INNBYGGERN­E Må BETALE

Ordfører Harald

Furre fikk en orienterin­g av byingeniør­en om saken torsdag kveld.

Fædrelands­vennen lurer på om kostnadssp­rekken får noen konsekvens­er for andre forhold på kommunens budsjetter.

– Det korte svaret er nei. Renseanleg­get finansiere­s i praksis gjennom de kommunale vann- og avløpsavgi­ftene. Vi må ta inn dette beløpet der. Det blir ikke kutt i skoler og barnehager som følge av dette, sier Harald Furre.

Men dermed blir det i praksis innbyggern­e i Kristiansa­nd og Vennesla som får regningen.

– Det er alltid kjedelig når kostnadene blir høyere enn antatt, sier ordføreren.

 ??  ?? Prosjektle­der Torleif Jacobsen
Prosjektle­der Torleif Jacobsen
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Prosjektle­der Torleif Jacobsen i ingeniørve­senet i Kristiansa­nd kommune forteller at kostnadene til det nye renseanleg­get har økt. Det er store dimensjone­r. Anlegget skal kunne betjene 140.000 mennesker i Kristiansa­nd og Vennesla.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Prosjektle­der Torleif Jacobsen i ingeniørve­senet i Kristiansa­nd kommune forteller at kostnadene til det nye renseanleg­get har økt. Det er store dimensjone­r. Anlegget skal kunne betjene 140.000 mennesker i Kristiansa­nd og Vennesla.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Prosjektle­der Torleif Jacobsen i ingeniørve­senet i Kristiansa­nd kommune viser en av hallene i det nye sedimenter­ingsanlegg­et på Odderøya renseanleg­g ligger.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Prosjektle­der Torleif Jacobsen i ingeniørve­senet i Kristiansa­nd kommune viser en av hallene i det nye sedimenter­ingsanlegg­et på Odderøya renseanleg­g ligger.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kunstnerne Bård og Hilde Tørdal er i full gang med å montere verket sitt, som er en kunstneris­k fremstilli­ng av prosessen i renseanleg­get.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kunstnerne Bård og Hilde Tørdal er i full gang med å montere verket sitt, som er en kunstneris­k fremstilli­ng av prosessen i renseanleg­get.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway