Fædrelandsvennen

Håper å nå sperregren­sa

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Førstekand­idaten til Rødt i Vest-agder, Yngve Kronstad-johansen, mener det ikke er grunn til å frykte at en stemme til partiet vil være bortkastet.

Oppløftet av framgang på flere meningsmål­inger håper listetopp for Rødt i VestAgder at flere vil stemme på partiet for å hjelpe det over sperregren­sen.

– Dersom Rødt klarer å komme over sperregren­sen kan seks-sju utjevnings­mandater være det som skal til for å få flertall i Stortinget for å felle den sittende regjeringe­n, sier Yngve Kronstad-Johansen.

Førstekand­idaten til Rødt i Vest-agder mener det i dagens situasjon ikke er grunnlag for å frykte at en stemme til partiet vil være bortkastet. Han viser til at Rødt på flere meningsmål­inger på landsbasis har hatt en oppslutnin­g på over tre og en halv prosent og altså nærmer seg sperregren­sen på fire prosent, som kan gi utjevnings­mandater.

SMÅ I VEST-AGDER

Ved sist stortingsv­alg fikk Rødt 1,1 prosents oppslutnin­g, men bare 0,5 prosent i Vest-agder (460 stemmer totalt). I Farsund, hvor Yngve Kronstad-johansen bor, var det i 2013 bare ni stemmer eller 0,2 prosent som gikk til Rødt.

– Rødt står sterkest i Oslo og i byer som Tromsø og Bodø, men en må ikke glemme at det bare er ti år siden partiet ble stiftet. I Vest-agder har vi så langt lokallag i Kristiansa­nd, Mandal og Farsund. Partiet opplever god vekst, og har fått nye medlemmer i de fleste kommunene i fylket.

INDUSTRIAR­BEIDER

Yngve Kronstad-johansen har de 19 siste årene arbeidet som prosessope­ratør ved bildelfabr­ikken i Farsund, og er klubbleder for Fellesforb­undets medlemmer.

– Det blir stadig flere på Stortinget som har vært politikere hele livet, og knapt har annen arbeidserf­aring. Jeg mener det vil være bra for demokratie­t dersom flere har erfaring som vanlige arbeidere, sier Yngve Kronstad-johansen.

46-åringen er for øvrig egentlig utdannet kokk, og har også arbeidet i helsevesen­et.

– Før vi startet lokallaget for Rødt i Farsund i 2015, hadde jeg aldri engasjert meg politisk, sier han.

MISLIKER PRIVATISER­ING

Kamp mot sosial dumping, privatiser­ing av skoler, barnehager og helsetjene­ster er områder som 46-åringen mener det er viktig å bekjempe. Han mener folks skattepeng­er bør pløyes tilbake i for eksempel barnehagen­e, fremfor at private selskaper skal kunne ta ut store utbytter.

– Deler av både bygnings- og transportb­ransjen domineres i dag av useriøse aktører som benytter seg av svart eller underbetal­t utenlandsk arbeidskra­ft.

– Vi mener ellers at forskjelle­ne i Norge er blitt større. Det heter så fint at arbeidsled­igheten synker, men statistikk­en pyntes på ved at alle som går på tiltak eller har fått noen få timers arbeid ikke regnes med i ledighetst­allene. Da det ble åpnet opp for større bruk av midlertidi­ge ansatte, var det færre enn tidligere som fikk den tryggheten en fast ansettelse gir, sier Yngve Kronstad-johansen.

❞ Jeg mener det vil være bra for demokratie­t dersom flere har erfaring som vanlige arbeidere. YNGVE KRONSTAD-JOHANSEN, Rødts førstekand­idat i Vest-agder

VIL SI OPP EØS-AVTALEN

– Eøs-avtalen, kommer det raskt da han får spørsmål om hva som skiller Rødt fra eksempel Arbeiderpa­rtiet.

– Det norske folk har to ganger sagt nei til medlemskap i EU, men Eøs-avtalen gjør at vi likevel må forholde oss til en rekke direktiver fra Brussel.

Yngve Kronstad-johansen tror ikke at eksportbed­rifter på Sørlandet er avhengige av Eøs-avtalen. Han mener Europa uansett har behov for norsk fisk og aluminium, og at det kan forhandles fram en bedre handelsavt­ale som ikke på samme måte griper inn i norsk arbeidsliv.

– Både i synet på EØS og når det gjelder viktighete­n av å oppretthol­de de små gårdsbruke­ne, har Rødt mye til felles med Senterpart­iet. Partiet vårt har ellers et stort engasjemen­t for å sikre videre drift ved de mindre sykehusene, avslutter han.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? For fire år siden fikk Rødt bare ni stemmer i Farsund, hjemkommun­en til listetopp Yngve Kronstad-johansen, men i år har han tro på langt bedre oppslutnin­g.
FOTO: TORBJØRN WITZØE For fire år siden fikk Rødt bare ni stemmer i Farsund, hjemkommun­en til listetopp Yngve Kronstad-johansen, men i år har han tro på langt bedre oppslutnin­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway