Fædrelandsvennen

Skulle kastes ut – får bli

Familien skulle kastes ut av Norge og gikk i november 2016 i kirkeasyl i Vågsbygd kirke. Torsdag fikk familien beskjed: De får bli i Norge.

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

Familien gikk i fjor i kirkeasyl i Vågsbygd kirke. Torsdag fikk familien beskjeden de har ventet på: De får bli i Norge.

Det er så utrolig deilig. Da beskjeden kom om at de fikk opphold, var det vidunderli­g.

NILS TERJE ANDERSEN, sogneprest i Vågsbygd kirke

– I dag kjenner jeg meg lett i kroppen, det er som om jeg svever. Det er en stor dag for hele familien, sier Sediq Ibrahim.

Det er en tydelig berørt mann som møter Fædrelands­vennen timer etter at familien fikk beskjeden de knapt har turt å håpe på. Oppe i kontorland­skapet i Vågsbygd kirke, som har tjent som familiens hjem siden november i fjor, begynner nyheten om at familien har fått oppholdsti­llatelse å synke inn. Det er smil og lette ansikter rundt bordet.

– Vi takker Gud, nemnda og de som har bedt for oss, sier familiefar­en.

BLE IKKE TRODD På SIN TRO

I november 2016 gikk den afghanske konvertitt-familien i kirkeasyl i Vågsbygd kirke. De hadde da fått avslag på sin søknad om opphold, og ble ikke trodd på at de har konvertert fra islam til kristendom.

Siden november har Vågsbygd menighet slåss for at familien skulle få møte Utlendings nemnda (UNE) og presentere sin tro.

Etter først å ha fått nei to ganger, fikk familien i sommer beskjed om at de skulle få møte nemnda tirsdag og onsdag denne uka, og selv få lov til å fortelle om sin tro. Svaret var ikke ventet fø rom to tiltre uker. Men alle redetorsda­g, kun én dag etterhørin­gen, kom avgjørelse­n. Familien har fått oppholdsti­llatelse.

– Det er så utrolig deilig. Da beskjeden kom om at de fikk opphold, var det vidunderli­g, sier sogneprest Nils Terje Andersen i Vågsbygd kirke.

MØTTE STØTTESPIL­LERNE

Gjennom perioden i kirkeasyl har de hatt mange støttespil­lere. Disse fikk en sms klokka 20.30 torsdag kveld med invitasjon til samling kun 30 minutter senere med viktig informasjo­n om familien Ibrahim. Kl.21.00 hadde om lag 50 personer funnet veien til kirka. Der kunne daglig leder i Vågsbygd kirke Per Gunnar Pedersen slippe nyheten.

– Vi har fått seks nye borgere i Norge!

Responsen blant de frammøtte var en umiddelbar blanding av jubel, klapping og tårer. Et forsiktig halleluja ble til og med ytret. Unge og gamle omfavnet familien og hverandre.

Etter en stund med klemmer, sang Vågsbygd Soul Teens en sang for familien. De sang om håp selv når fjellene kan synes høye. Sogneprest Nils Terje Andersen stod sammen med Sediq Ibrahim mens tårene fylte øynene.

Etterpå gjorde han som prester gjør, og delte noen ord med forsamling­en.

– Dette er bedre enn vi hadde drømt om. Det har vært en gave for oss å kunne være med på dette. Jesus sa: «Jeg var en fremmed og dere tok imot meg», og vi opplever at vi har fått ta imot Jesus med denne familien, sier Andersen, før han ledet i bønn.

– DET ER ET UNDER

Sylvi Eidsaa og Liv Therese Førde har stått sammen med fami- lien fra perioden før de gikk inn i kirkeasyl. Førde var tydelig berørt da hun reflektert­e over tida som har gått.

– Jeg var der i fjor da fortvilels­en over avslaget var stor. Jeg var hos dem hver dag i en uke mens de gråt. Derfor er det så sterkt at det er kronet med seier. Det er et under, sier Førde.

Eidsaa har kjent familien i to år, og beskriver vedtaket som fantastisk.

– Det kjennes som det er rettferdig­het i landet vårt. Men det har tatt to år, sier Eidsaa.

 ??  ??
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Familien Ibrahim har får lov til å bo i Norge. Daglig leder i Vågsbygd kirke, Per Gunnar Pedersen, fikk formidle de gode nyhetene til familien torsdag.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Familien Ibrahim har får lov til å bo i Norge. Daglig leder i Vågsbygd kirke, Per Gunnar Pedersen, fikk formidle de gode nyhetene til familien torsdag.
 ?? FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N ?? Vågsbygd Soul Teens sang for familien Ibrahim og de andre frammøtte torsdag kveld.
FOTO: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N Vågsbygd Soul Teens sang for familien Ibrahim og de andre frammøtte torsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway