Fædrelandsvennen

Ingen har en fullgod forklaring på Aps alvorlige problemer. Det er det aller mest alvorlige for partiet.

Ingen har én, fullgod forklaring på Aps alvorlige problemer. Det er det aller mest alvorlige for partiet.

- Vidar Udjus, politisk redaktør

Det er bare å ta forbehold i første setning: Ennå gjenstår en uke av valgkampen. En million velgere har ikke bestemt seg. Og meningsmål­ingene har tatt feil i andre land. Men i dag er det krise for Ap på gjennomsni­ttet av målingene. Og blir valgresult­atet i nærheten av dette, vil valglokale­ne knapt være lukket før de skråsikre analysene kommer: Derfor gikk det som det gjorde. Og derfor kunne det ikke gå annerledes. Noen vil peke på politikken, andre på kommunikas­jonsstrate­gien, atter andre på mannskapet i toppen – og helt konkret på lederen.

Men ingen av dem som kaster seg på den debatten, så hva som var i ferd med å skje – før målingene viste det. Ved inngangen til sommeren var det ingen som forutså at Ap kunne komme til å falle dypt når valgkampen kom i gang for alvor.

Tvert imot. De aller fleste av oss tenkte som så ofte før: Knapt noen kan valgkamp bedre enn Ap. Knapt noen har et bedre valgkampma­skineri. Og knapt noen vet hvordan de skal mobilisere gamle og nye velgere fram mot valgdagen. D erfor bør alle som skal analysere et eventuelt kriseresul­tat for Ap, være ydmyke.

Også fordi det jammen ikke er lett å være Jonas Gahr Støre, eller andre i ledelsen, når rådene har spriket i alle retninger etter at målingene begynte å vippe nedover.

I Arendalsuk­a var mange av oss som så partileder­debatten enige om at Støre vant. Han har åpenbart blitt en bedre debattant. Skarp. Angriper Høyre og Frp på konkrete områder, med spissformu­leringer. Men da NRK presentert­e sin krisemålin­g for Ap denne uka, hadde de samtidig tatt veien til Ap-bastionen Høyanger for å snakke med såkalte vanlige folk. Og hva sa en av dem som der ble presentert som en traust Apvelger? – Slutt å snakke om og kritisere de andre, fokuser på Aps egne løsninger.

En annen Ap-velger var frustrert over partiets høyredrein­ing i form av lefling med KRF og Venstre. Mens nestemann var oppgitt over at Ap gikk til valg på å øke skattene, altså hadde gått for langt til venstre.

Når man snakker med Ap-folk i vår landsdel, peker noen på frieriet til KRF og særlig Venstre. «En kjempebomm­ert», sier en med høye tillitsver­v, og peker på at det grønne partiet er en rød klut for fagbevegel­sen. Andre mener Aps virkelighe­tsbeskrive­lse ikke har truffet. Ledigheten har gått ned, folk flest har det ganske bra. Og atter andre savner den store Saken/visjonen/reformen; den som gjør at folk strømmer til valglokale­ne for å stemme Ap. N år det ikke utpeker seg én klar årsak til Aps fall, åpner det for langt mer alvorlige årsaker for det tradisjone­lt klart største partiet. Nemlig at det blir stadig vanskelige­re å være det tradisjone­lt klart største partiet. Fordi samfunnet har endret seg så sterkt fra den gangen Ap var det.

Og vender vi blikkene utover våre grenser, ser vi at det som nå ser ut til å skje med Ap, allerede har skjedd med de fleste andre sosialdemo­kratiske partiene i vår del av verden. I

Sverige og Danmark ligger de en gang så mektige folkeparti­ene på 25 prosents oppslutnin­g, pluss minus. Det samme gjør Europas eldste og største sosialdemo­kratiske parti, i Tyskland. Med andre ord med brukket rygg. I Nederland og Frankrike er det enda verre stilt, der forsvant regelrett disse partiene ved sist valg.

Storbritan­nia er det store unntaket. Der snudde nederlagsd­ømte Jeremy Corbyn alle dystre spådommer og førte Labour til rekordstor fremgang fra ett valg til et annet. Det holdt ikke helt inn, men ga likevel optimisme til dem som etterlyser en klarere venstrekur­s fra de sosialdemo­kratiske partiene. M en det store bildet er likevel svært dystert. De sosialdemo­kratiske partiene sliter tungt i møtet med globaliser­ing, innvandrin­g og individual­isering. Globaliser­ingen har gitt oss forbrukere tilgang til varer og tjenester som våre foreldre bare kunne drømme om, til svært overkommel­ige priser. Men frihandel og friere bevegelse av arbeidskra­ft har også ført til arbeidsled­ighet blant den tidligere kjernen til arbeiderpa­rtiene: industriar­beiderne og andre yrker som utsettes for stadig hardere konkurrans­e. Innvandrin­gen oppleves som en tilsvarend­e trussel av mange arbeidstak­ere i jobber som ikke krever akademisk utdannelse. Og som denne valgkampen har vist, oppfattes også tradisjone­lle verdier som truet når nye mennesker og andre kulturer kommer til oss. I tillegg har vi den siste generasjon­en i vår del av verden opplevd en ideologisk transforma­sjon i turbofart, fra fellesskap til individ. Nå handler hverdagen om deg – fellesskap­et er blitt et honnørord for høy- tidsdager.

I denne verden blir det stadig vanskelige­re å være et bredt anlagt folkeparti, som tradisjone­lt har favnet industriar­beidere, småbønder, fiskere, studenter, lærere, sykepleier­e og andre offentlig ansatte – i alle deler av landet. Som i andre land opplever det en gang så dominerend­e arbeiderpa­rtiet her hjemme ikke bare sterkere konkurrans­e fra høyresiden, men også fra mindre partier på venstresid­en, som spisser budskapet inn mot definerte velgergrup­per. B y og land, hand i hand» het et klassisk Ap-slagord. Nå har Sp tatt landet. Og andre partier som hører til i Aps flokk forsyner seg grovt av velgere i byene. Rødt har spisset seg inn på såkalte velferdspr­ofitører. SVS budskap er vel så spisst som Aps blant dem som er opptatt av økende ulikheter. Og knapt noen, i alle fall ikke Ap, er spissere enn Miljøparti­et De Grønne i klimakampe­n.

For ikke mange dager siden viste en meningsmål­ing i Oslo at MDG, SV og Rødt kan ta opp mot 25 prosent av velgerne i hovedstade­n. Slike tall må ramme Ap-strategene midt i hjerterota. Hva gjør Ap galt når så mange velgere på venstresid­a stemmer på et annet parti? I gjen: Et enkelt svar på det har knapt noen, heller ikke i Aps ledelse. Derfor er situasjone­n så alvorlig for Ap. Og derfor kan tiden som et bredt folkeparti på venstresid­en være forbi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway