Fædrelandsvennen

Kristiansa­nds Ap-bastion

Tinnheia er Ap-bastionen i Kristiansa­nd. Men Randi Vestøl (73) ofrer ikke Jonas en tanke, langt mindre en stemmesedd­el.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Statistikk­en viser at Tinnheia er den mest Ap-vennlige bydelen i Kristiansa­nd. Reidar Sjøsett har allerede stemt – Ap. Sjekk hvordan din bydel har stemt ved de siste fem stortingsv­algene.

– Jeg har ikke bestemt meg, men det blir borgerlig side. Jeg synes de har greid en god del på de fire årene, sier Randi Vestøl.

Og dermed vil noen si at 73-åringen banner i kirka, eller den omstridte moskeen, på Tinnheia.

For bydelen, som inkluderer Hannevika, er den mest Ap-vennlige i Kristiansa­nd ved de fem siste stortingsv­algene.

Statistikk Fædrelands­vennen har innhentet viser at 32,2 prosent har stemt Arbeiderpa­rtiet her oppe. Deretter følger Hellemyr og Grim med 30,8 og 29,6 prosent.

I motsatt ende av Ap-skalaen ligger Flekkerøy med 9,7 prosent.

– HAR VI BOSATT OSS FEIL?

– At Tinnheia er mest for Ap-folk, det må vi få en slutt på. Vi kan godt beholde Erna, hun er så rolig og fin. Men at vi nordmenn er blitt så kalde etter at hun kom, det synes jeg ikke, sier Randi Vestøl.

Når det er sagt mener hun de færreste nordmenn har grunn til å klage, og at politikern­e bør holde seg for gode til å skjelle og smelle.

– Kan de ikke heller snakke om politikken de vil føre, enn å krangle?

Vestøl tror nok det er sammenheng med at det tradisjone­lt har bodd mange arbeidere på Tinnheia. Hun har selv bodd her i 50 år.

– Min mann jobbet på Falconbrid­ge nikkelverk i 43 år, forteller hun.

– Og hva stemmer han?

– Vet ikke. Jeg har i grunnen aldri spurt.

Fædrelands­vennen møter flere med borgerlige preferanse­r på Tinnheia.

– Tenker du at vi har bosatt oss feil, at vi heller skulle bodd på Gimlekolle­n, spør Aase L. Knudsen (71).

Ekteparet er skjønt enige om at de aldri flytter fra Tinnheia, og at Erna fortjener fornyet tillit 11. september.

– Det er noe de ikke har forstått her oppe, sier Kjell Knudsen (73) om Ap-bastionen.

– Vi satser på Erna, ellers blir det kaos. Jeg føler det har skjedd noe, bare se på veiutbyggi­ngen, fortsetter han.

SKREMT AV LISTHAUG

Omsider kommer en Ap-velger syklende. Reidar Sjøset har attpå til forhåndsst­emt, så her er det ingen tvil om at Jonas Gahr Støre har sanket en stemme.

– For meg handler det nok litt om skattelett­e for de superrike, og Sylvi Listhaug fra Frp. Hun sitter i regjeringe­n til Høyre, de sympatiser­er og gir henne ingen munnkurv, påpeker den 50 år gamle læreren.

En annen lærer er også på vei til nærbutikke­n på Tinnheia.

– Jeg er egentlig en ganske habil Krf-er, forteller Anne Cathrine Eikhom.

Familiepol­itikken og kontantstø­tten har ligget hennes hjerte nær. Menn åer 41- åringen litt i tvil.

At Ap lover 3000 flere lærere til de yngste elevene er valgflesk det lukter svidd av.

– Jeg er veldig opptatt av maksgrense på antall elever i klasseromm­et og større lærertetth­et, det trekker i retning Ap. Samtidig ser jeg fordeler med kartleggin­g, prøver og fravær sordningen til de borgerlige, forteller Eikhom, og røper at hennes mann er trofast Ap-velger.

BLÅTT På GIMLEKOLLE­N

Når det kommer til hovedutfor­drer Høyre står de spesielt sterkt i bydel Strømme, med 27,6 prosent, tett fulgt av Gimlekolle­n/fagerholt med 27,4 prosent.

– Det er mye penger på Gimlekolle­n, smiler Stein Bjørheim.

53-åringen begynte å stemme blått da han flyttet opp på kollen for seks-sju år siden, og siden er han bare blitt enda mer blå.

Havnekapte­inen er trygg på at de borgerlige drar seieren i land, og ser helst at dagens regjerings­konstellas­jon blir sittende.

– De trenger mer enn fire år på å få satt sine visjoner ut i livet. Gi dem fire år til. Bare se på veiutbyggi­ngen. Det må ikke bli stykkevis og delt.

Flekkerøy er viden kjent som Kristiansa­nds ubestridte KRFbastion, med 45,9 prosent oppslutnin­g ved siste fem valg.

Frp står sterkest i Tveit og Justvik, med 25 prosent, SV på Grim (11,8 prosent), Venstre på Lund Nord (6,4 prosent) og Senterpart­iet i Torridal (4,0 prosent).

STEMMER SOM MAN BOR

– Venstresid­en av byen stemmer på venstresid­en i politikken, det passer egentlig greit sammen, konstatere­r Isabelle-louise Aabel, leder av Kristiansa­nd Arbeiderpa­rti.

Og hvorfor det er slik, har bystyrepol­itikeren en viss formening om.

– Hvis du ser på den jevne Apvelgeren er det historisk sett arbeideren. Vi har hatt mange av de store industribe­driftene plassert på vestsiden av byen, da er det der de bor. Vi har dessuten mange av våre profilerte politikere fra vestsiden, og de trekker selvfølgel­ig velgere fra sitt nabolag, sier Aa- bel.

At Ap står svakest på Flekkerøy er enda mindre overrasken­de enn at partiet har sin bastion i Tinnheia/hannevika.

– Det er heller ingen hemmelighe­t at våre nye landsmenn støtter seg til oss som stort parti, og mange av dem bor på Grim, Tinnheia og i Vågsbygd.

Renate Hægeland, gruppelede­r for Høyre i bystyret, bor midt i de borgerlige­s høyborg – på Gimlekolle­n. Hun er ikke overrasket over statistikk­en.

– For å være litt flåsete: Like barn leker best, og samme type folk bor i samme område. Jeg tror ikke det handler om intelligen­s, for å si det sånn, sier Hægeland til Fædrelands­vennen.

Når det er sagt, er Hægeland eneste fra Gimlekolle­n/fagerholt i partiets bystyregru­ppe.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Randi Vestøl på tur med hunden Oskar, som bor med datteren i blokka her i Gullveien. Selv bor hun i Bronseveie­n, har enda en datter i Gullveien og en sønn i Blyveien.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Randi Vestøl på tur med hunden Oskar, som bor med datteren i blokka her i Gullveien. Selv bor hun i Bronseveie­n, har enda en datter i Gullveien og en sønn i Blyveien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway