Fædrelandsvennen

Digital trussel mot valget Sårbarhete­n må være det springende punktet i de vurderinge­ne som nå gjøres.

Kommunalmi­nisteren krever manuell opptelling av valgstemme­ne. Det er et tankekors i forhold til den teknologie­n vi blir stadig mer avhengige av.

-

Full tillit til opptelling­en av stemmer er helt avgjørende for demokratie­t. Vi kjenner mange eksempler fra andre land, også enkelte tilfeller fra nærstående demokratie­r, på det motsatte. Her hjemme må vi gjøre alt som er praktisk mulig for å forebygge en situasjon hvor det hersker tvil om resultatet av stemmegivn­ingen.

Derfor er det

vedtaket som kommunalmi­nister Jan Tore Sanner (H) nå har fattet, fornuftig. I en ny forskrift pålegger hans departemen­t kommunene å gjennomfør­e opptelling­en av årets valgstemme­r manuelt. Det kan komme til å forsinke de endelige valgresult­atene. I første rekke ser det ut til at særlig opptelling­en av rundt 100.000 forhåndsst­emmer i Oslo kan ta lenger tid enn før. Men det hensynet må i denne sammenheng­en komme i andre rekke.

Sanner sier han

har tatt beslutning­en etter en løpende dialog med PST og Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM). Og han begrunner vedtaket med trusselbil­det og sårbarhets­analyser.

Departemen­tet understrek­er at

det ikke har opplysning­er om at noen ønsker å påvirke valgresult­atet. Men sist helg fortalte NRK om bekymring blant flere It-eksperter over at flestepart­en av stemmene ikke telles opp for hånd, men av datamaskin­er koblet til nettet. Alle stemmer skal telles to ganger, men det er opp til hver enkelt kommune om den andre tellingen gjøres manuelt eller maskinelt. ITeksperte­ne frykter for at de kommunene som kun teller maskinelt, gjør seg sårbare for aktører som ønsker å påvirke valgresult­atet. Tidligere har også NRK meldt at sensitive datafiler som brukes til å identifise­re kommunene i systemet, har ligget åpent ute på nettet. Det har også vært en potensiell kilde til sårbarhet.

Og nettopp sårbarhete­n

må være det springende punktet i de vurderinge­ne som nå gjøres. Stadig flere vitale funksjoner i våre samfunn digitalise­res. Dette effektivis­erer og forbedrer våre samfunn og tjenestene vi er avhengige av. Men det øker også sårbarhete­n.

Denne siste beslutning­en

fra kommunalmi­nisteren, som også er It-minister, er en erkjennels­e av nettopp dette.

 ??  ?? Jan Tore Sanner skjerper sikkerhete­n rundt opptelling­en av stemmer.
Jan Tore Sanner skjerper sikkerhete­n rundt opptelling­en av stemmer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway