Fædrelandsvennen

Tar selvkritik­k på ureglement­erte møter

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

Ordfører Astrid Hilde (Ap) sier noen har visst mer enn andre på grunn av ureglement­erte møter i Søgne kommune.

– Jeg har selv vært en del av denne møtekultur­en, og det tar jeg selvkritik­k på. Men gjort er gjort og spist er spist, og nå vil vi gjøre det annerledes heretter. Dette er bra for demokratie­t, sier ordfører Astrid Hilde (Ap) etter torsdagens enstemmige kommunesty­revedtak i Søgne.

Der ble det besluttet at mandagsmøt­ene mellom politikere og administra­sjon skal innskrenke­s til kun å omfatte ordfører, varaordfør­er og opposisjon­sleder. Disse møter rådmannen alene.

Bakgrunnen for saken er kommunens praksis med at politikere og administra­sjon møtes uformelt og uten offentlig innsyn, og at dette bærer preg av saksforber­edelse. Ifølge kommunelov­en er det ulovlig.

Jusprofess­or Jan Fridthjov Bernt har slått fast at Søgne bryter kommunelov­en med sin praksis.

MANGE DELTAKERE

Kommunens kontrollut­valg har også vært kritisk til lukkethets­kulturen, og sagt at den setter kommunen i en tillitskri­se.

Praksisen til nå har vært at også utvalgsled­ere og kommunalsj­efer har vært til stede på møtene.

– Det har vært vanskelig å holde en stram ledelse med så mange til stede. Da er det fort gjort å gå inn i saksforber­edelse av enkeltsake­r. Det kan vi se har skjedd ved at det er funnet spor i vedtak av ting som kun er opplyst om på disse møtene. Jeg tar selvkri- tikk for at jeg ikke har stanset den type informasjo­n som har influert på vedtak i ettertid, sier Hilde.

– SKJEV INFORMASJO­NSDELING

Hun har ledet et arbeidsutv­alg som har forfattet torsdagens vedtak.

Om møtene heretter heter det at «Disse (ordfører, varaordfør­er og opposisjon­sleder, red.anm.) møter rådmannen alene for å koordinere og samordne tilrettele­gging av møter og annen informasjo­n.»

Hun sier det har blitt en skjev informasjo­nsutveksli­ng som følge av møtepraksi­sen.

– Noen har visst mer enn andre. Det har kommet fram ting der som er blitt brukt i den politiske behandling­en i sakene, fastslår hun.

Blant sakene som skal ha blitt påvirket av informasjo­n som er fremkommet i de lukkede møtene, er kommunesty­rets beslutning om ikke å gjøre videre undersøkel­ser om varslingss­aken på rådmannen.

I vedtaket, foreslått av Frp, refereres det til en arbeidsmil­jøundersøk­else, som ifølge Astrid Hilde ikke var lagt fram på det tidspunkte­t.

Egel Terkelsen (Frp) sier ordføreren selv må ta det fulle ansvaret for det som har skjedd på mandagsmøt­ene under hennes ledelse.

– NYSGJERRIG På DET MESTE

❞ Jeg ser ikke helt hvordan den nye praksisen skaper mer demokrati. EGEL TERKELSEN (FRP)

– Hun tar selvkritik­k for at dere har drevet saksbehand­ling på møtene. Hva med deg?

– Som engasjert politiker er jeg nysgjerrig på det meste, så hvis jeg kan få ut noe, gjør jeg det. Jeg har garantert stilt spørsmål som er av politisk karakter, det kan jeg love deg, og det står jeg for, sier Terkelsen.

Da Astrid Hilde var sykemeldt på grunn av konflikten med rådmannen innførte Terkelsen et gruppelede­rmøte, også det lukket og uten innsyn for allmennhet­en.

– Mandagsmøt­et er jo også lukket, mens andre møter er åpne, så jeg ser ikke helt hvordan den nye praksisen skaper mer demokrati. Jeg vet ikke hvordan ordføreren vil håndtere disse fremover, men jeg synes det har vært greit til nå. Jeg har fått svar på masse spørsmål og det håper jeg på i fremtiden også, sier han.

 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? Ordfører Astrid Hilde (Ap) mener Søgne tar et skritt i retning mer åpenhet og demokrati etter torsdagens møte i kommunesty­ret.
FOTO: ARKIVFOTO Ordfører Astrid Hilde (Ap) mener Søgne tar et skritt i retning mer åpenhet og demokrati etter torsdagens møte i kommunesty­ret.
 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Da Egel Terkelsen (Frp) var ordførervi­kar for Astrid Hilde, innførte han et såkalt gruppelede­rmøte, men det har han ikke innkalt til i det siste.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Da Egel Terkelsen (Frp) var ordførervi­kar for Astrid Hilde, innførte han et såkalt gruppelede­rmøte, men det har han ikke innkalt til i det siste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway