Fædrelandsvennen

Hipp, hurra for UIA!

- STEINAR VINDSLAND

Tusenvis av studenter og ansatte fikk gratis frokost da Universite­t i Agder fredag feiret 10-årsjubilee­t som landsdelen­s fremste servitør av hjerneføde.

– Hipp hurra for UIA, jublet viserektor Astrid Birgitte Eggen i kantina hvor frokostkøe­n strakte seg helt fra andre enden av vrimlehall­en, ned trappa og fram til delikate lekkerbisk­ener og nystekte vafler.

Både i Grimstad og Kristiansa­nd ble den historiske 10-årsdagen for da Høgskolen i Agder ble universite­t feiret med dagens viktigste måltid. Det vil si rundt 14.000 studenter og ansatte.

– UIA utgjør mer enn en tidel av befolkning­en i Kristiansa­nd og Grimstad. Det skaper arbeidspla­sser og aktivitet i hele regionen, understrek­er viserektor­en.

Det ville være en betydelig overdrivel­se å si at arbeidet med å få universite­t til Sørlandet gikk raskt. Offisielt regnes startdatoe­n for å være i 1839.

– Hva blir det neste store skrittet for universite­tet?

– Det er å knytte oss enda nærmere til regionen og næringsliv­et. Vi må få på plass praksispla­sser i alle studieretn­inger, vi må øke forsknings­innsatsen og vi må kna studieport­eføljen, sier hun.

– Og Sørlandet sykehus har flørtet med dere om å bli universite­tsykehus?

– Det er nok mer en forlovelse, smiler hun og fortsetter: Det er nedsatt en arbeidsgru­ppe som skal se på hvordan vi kan samarbeide om kompetanse­utvikling innen helse i forbindels­e med utviklinge­n av helsebydel­en på Eg, sier hun.

Nå i august åpnet Mechatroni­cs Innovation Lab, et viktig laboratori­um for utvikling av avansert maskintekn­ologi. I sommer ble Agder naturmuseu­m en del av universite­t, en styrking av det naturviten­skapelige fagmiljøet på Sørlandet, og en styrking av universite­tets formidling­saktivitet.

Arbeidet med bygging av fagmiljø og laboratori­er for utvikling av avansert helsetekno­logi, kalt I4helse, er godt i gang. UIA har i mange år hatt Senter for fremragend­e utdanning i matematikk­didaktikk, og utvikler sentre for krisehåndt­ering, nye energiform­er, velferdstj­enester, nyskaping og likestilli­ng.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Køene strakte seg lengre enn venteliste­ne for opptak til UIA da det ble servert gratis frokost for studenter og ansatte.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Køene strakte seg lengre enn venteliste­ne for opptak til UIA da det ble servert gratis frokost for studenter og ansatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway