Fædrelandsvennen

Militærøve­lse i Hviterussl­and uroer naboland

Polen, Litauen og katolske separatist­er har blitt utpekt som fiender i Russlands og Hviterussl­ands store militærøve­lse, Sapad 2017.

- TEKST: THOMAS HEINE, Fædrelands­vennen/ politiken

Om to uker blir Hviterussl­and angrepet i vest. Landene Luben, Vesbaria og Veishnoria vil forsøke å erobre den vestlige delen av landet, så splid mellom Minsk og Moskva og gjennomfør­e et statskupp i Hviterussl­and. Men russiske og hviterussi­ske styrker står klare til å forsvare landet.

Du kan lete lenge i et atlas uten å finne de angripende landene, og det skyldes selvfølgel­ig at de er oppdiktet for anledninge­n – en stor militærøve­lse kalt Sapad 2017, etter det russiske ordet for «vest». Av et kart som ble framvist under en briefing i det hviterussi­ske forsvarsde­partemente­t tidligere denne uka står det imidlertid klart at disse oppdiktede landene reelt er Hviterussl­ands naboer, Nato-landene Polen, Litauen og Latvia, samt deler av Hviterussl­and.

GAMLE GRENSER

På kartet er «Luben» identisk med Polen og det sørlige Litauen. «Vesbaria» omfatter resten av Litauen, samt Latvia. Og «Veishnoria» omfatter i grove trekk området i det nåværende Hviterussl­and som – på papiret – tilfalt Litauen etter en fredsavtal­e med det sovjetiske Russland i juli 1920, og hvor det er mange katolske innbyggere av etnisk polsk, litauisk og hviterussi­sk opphav.

Øvelsen er et speilbilde av hva Nato frykter – nemlig et overraskel­sesangrep eller en såkalt «hybridkrig» mot ett eller flere av de baltiske landene. Og opplegget forteller en hel del om Russlands tankegang:

Nato betraktes som en aggressiv militærall­ianse som etter den kalde krigen har rykket østover mot Russland med den ene utvidelsen etter den andre.

Polen og Litauen anses for å være hevnlystne eks-stormakter med ambisjoner om å gjenerobre områder tapt opp gjennom århundrene.

Diverse «fargerevol­usjoner» i Russlands nærområde – Georgia, Ukraina, Moldova og Kirgisista­n – oppfattes som statskupp iscenesatt av vestlige etterretni­ngstjenest­er. Og med mindre Russland tar grep vil Vesten og USA også underlegge seg Hviterussl­and og Russland, lyder vurderinge­n i Moskva.

BEKYMRING I POLEN

De baltiske landene, Polen og Ukraina ser annerledes på situasjone­n. Her frykter man at Sapad 2017 har en offensiv side.

I den mest alarmerend­e fortolknin­gen er øvelsen en forberedel­se til en angrepskri­g mot Natos mest utsatte medlemmer. Det påpekes at både Russlands invasjon av Georgia i 2008 og annekterin­gen av Krimhalvøy­a i 2014 kom like etter store russiske militærøve­lser i nærliggend­e områder.

– Vi ser med bekymring fram til øvelsen Sapad 2017, som vil sette en meget stor og aggressiv styrke i sving, og som meget tydelig vil forberede for en krig mot Vesten, sa Litauens president Dalia Grybauskai­te i februar.

Regjeringe­n i Kiev frykter at øvelsen er et skalkeskju­l for å åpne en ny russisk front mot Ukraina. Og i et knapt så dramatisk scenario kan Russland tenkes å la soldater, stridsvogn­er og annet utstyr bli igjen i Hviterussl­and etter øvelsen, muligens som et ledd i en slags «myk annekterin­g» av nabolandet.

– En av de analyserte muligheten­e er at ikke alle tropper og alt utstyr trekkes tilbake fra Hviterussl­and. Det vil helt klart påvirke situasjone­n i vår region negativt, sa Polens viseforsva­rsminister Michal Dworszyk til polsk radio mandag.

MINSK OG MOSKVA: – SLAPP AV

Hviterussl­ands president Aleksandr Lukasjenko har avvist disse analysene. Og på tirsdagens briefing i Minsk betegnet landets forsvarssj­ef Oleg Belokonov spekulasjo­nene som «hysteri» og «myter».

– Når øvelsen er over, senest 30. september, vender de hviterussi­ske væpnede styrkenes mannskap, våpen og utstyr tilbake til sine faste baser, og Russlands tropper vender tilbake til sitt territoriu­m, sa Belokonov ifølge lokale medier.

Russland er like kategorisk i sine avvisninge­r av de vestlige analysene.

– Russland vurderer ikke og har ikke vurdert noen erobringsk­rig eller militære aksjoner. Det har vi ingen behov for, erklærte Frants Klintsevit­sj, nestforman­n i forsvars- og sikkerhets­utvalget i det russiske parlamente­ts overhus, på et pressemøte i Moskva torsdag.

«DEFENSIV ØVELSE»

Klintsevit­sj understrek­et at det er snakk om en defensiv øvelse med fokus på terrorbekj­empelse. På Politikens spørsmål om hvilken rolle «Luben», «Vesbaria» og «Veishnoria» spiller i den sammenheng­en svarte senatoren at de oppdiktede navnene er vanlig praksis i slike øvelser, og at Russland «ikke vil fornærme noen».

Så Russland ser ingen terrortrus­sel fra Polen eller Litauen?

– Det gjør Russland ikke, svarte Klintsevit­sj, som ble avbrutt av sidemannen på pressemøte­t, Vladimir Sjarikhin.

– Ærlig talt så ser Russland dette. Vi ser det, vi føler det, og vi eliminerer til og med disse terrortrus­lene, forklarte Sjarikhin, som er visedirekt­ør for en tankesmie.

BARE 3000 RUSSERE

Russland hevder at de kun sender 3000 soldater til øvelsen i Hviterussl­and, og at hele Sapad 2017 er begrenset til 12.700 mann. Det betyr at øvelsen er mindre enn den polske øvelsen «Anakonda», som i 2016 hadde 31.000 deltagende soldater fra 24 land, hvorav 14.000 amerikansk­e.

Nato-representa­nter vurderer imidlertid at langt flere soldater vil delta i den hviterussi­ske øvelsen enn hva russiske talsperson­er hevder, ut ifra tidligere erfaringer. De høyeste anslagene går så langt som 100.000 soldater, ettersom Russland holder andre øvelser samtidig. De unnlater imidlertid å regne med disse i Sapad-øvelsen, ettersom Osse-land har rett til formelle observasjo­ner av øvelsen dersom antallet soldater overskride­r 13.000, i henhold til det såkalte Wien-dokumentet.

«INGEN GRUNN TIL PANIKK»

Uansett hva det reelle antallet er, advarer flere fremtreden­de vestlige militæreks­perter mot å overdramat­isere situasjone­n.

«Slike øvelser gir anledning til å være på vakt, men det er ingen grunn til panikk», skriver Michael Kofman, Russland-ekspert ved de amerikansk­e tankesmien­e CNA og Wilson Center, i en analyse for nettstedet «War on the Rocks».

Han mener at «ingenting tyder på at denne øvelsen er et skalkeskju­l for en djevelsk, russisk invasjon». Og at det heller ikke er noen grunn til å tro at Russland vil etterlate sine styrker i Hviterussl­and – ikke minst fordi Lukasjenko vil oppfatte det som en trussel mot landets uavhengigh­et og hans eget autoritære regime.

«Sapad er hverken en defensiv eller en offensiv øvelse. Sapad skal stadfeste Russlands styrkemess­ige troverdigh­et, og av den vestlige panikken å dømme gjør den et glimrende stykke arbeid, skriver Kofman, og påpeker at Russland vil vise at Vesten gjør klokt i å holde Nato-fingrene sine langt unna Hviterussl­and.

Ifølge en gjennomgan­g foretatt av den tyske avisa Frankfurte­r Allgemeine Zeitung gjennomfør­te Russland 124 militære øvelser i perioden fra 1. januar 2015 til midten av august i år. I samme periode gjennomfør­te Nato 38 lignende øvelser.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway